@Mytlu, no do zwykłych przedliftowych halogenów xenonów nie zakładaj - będziesz strasznie oślepiał innych kierowców.
Co do pytania o lampy, wystarczy przeczytać 5 postów wcześniej.
Printable View
@Mytlu, no do zwykłych przedliftowych halogenów xenonów nie zakładaj - będziesz strasznie oślepiał innych kierowców.
Co do pytania o lampy, wystarczy przeczytać 5 postów wcześniej.
Palniki oznaczone symbolem R przeznaczone są do reflektorów bez soczewek czyli D2R / H7R
Do reflektorów soczewkowych stosujemy palniki bez symbolu R, czyli D2S / H7.
Z tą uwagą, że wszystko zalezy na jaki palnik trafisz bo w niektorych to po kilku minutach swiecenia to przesłona jest spalona :P
Mam prośbe, moglby mi ktoś podać link do aukcji na alledrogo z pinami jakich potrzebuje do zmiany lamp z przedliftów na TYC. Bo tylko to mnie martwi, bylo podawane wiele razy ale same aukcje internetowe i juz wszystkie usuniete z allegro wiec nawet podgladu nie mam. Z góry dziękuje
Ja kupowa?em te, pasuj? do wtyczki idealnie:
http://allegro.pl/konektor-pin-zlacz...511340371.html
Wielkie dzieki ;)
witam.jak ustawic soczewki bez diagnosty?przy scianie i co dalej?jak wysoko itd
?
Na taka wysokośc by nie oslepiac kierowcow z przeciwka.
Przy ścianie można ustawiać, ale i tak nie wyjdzie :). Najlepiej ustawić mniej więcej żeby równo świeciły, przejechać w nocy i w marę potrzeby skorygować.
nie no co ty jeszcze drzewa bede sobie oswietlac zeby na ptaszki popatrzec w nocy.oslepiac to nieoslepiam chodzi mi o skupisko swiatla z soczewki mam wrazenie ze jest troche za szeroko tylko lewa lampa bo prawa jest ok jakie macie mniej wiecej odleglosci miedzy nimi?lewa byla rozbierana poniewaz byla nieszczelna ktos wczesniej rozbierał i nie wszedzie był klej wiec parowały myslicie ze troche w prawo przekrecic skupisko swiatła i wszystko bedzie ok?zaznaczam ze sa na rowni
weź kogoś z autem, kto ma dobrze ustawione. Podjedz wieczorową porą do ściany, zaznacz odległość reflektorów do ściany. Na ścianie kredą, albo gwoździem zaznacz gdzie mniej więcej jest środkowy słup światła i w ten sposób powinieneś naprostować.
Możesz jeszcze na ,,oko" popatrzeć jak układają się odbłyśniki w lampie. NP: patrzysz przy jakiej kreseczce jest odbłyśnik lewy a prawy :thumbright: ja naprawiałem jedną lampe i musiałem wykręcic do końca te gwinty do regulacji. Po sklejeniu ustawiłem wszystko na oko, patrząc na wnętrze drugiej lampy. Po montażu byłem na przeglądzie i poprosiłem Panów żeby zwrócili szczególnie uwagę na światła, czy wszystko z nimi ok. Obydwie ustawione idealnie :D
Miałem kiedyś przypadłość w lampach sonar że świeciły do środka i przed autem miałem świecącą kule i z tym nie dało się nic zrobić! wszelkie próby ustawienia lampy w poziomie nie powiodły się :mad:
ok.tak zrobie a mam ori helle
z hellami nie powinno być problemu. Mimo to ,że światła soczewkowe zostawiają charakterystyczną odcinkę to podstawiając auto ze zwykłymi szklanymi reflektorami, też da się wypatrzeć podobny układ światła :thumbright: ja ustawiałem na citroenie mojego śfagra (lampy szklane odbłyśnikowe) z 95 roku, i znalazłem na ścianie środki slupów światła i dopasowałem ustawienie soczewek. także można :o
witam dolacze sie do tematu mam pytanie czy moze ktos mi podac nr czesci albo namiar gdzie kupic ten metalowy klips przytrzymujacy klosz do reszty lapmy bo zaczela mi parowac lapma i zobaczylem brak tego klipsa
mam taki klips z lamp sonar, chcesz to daj adres, to ci wyśle :o
ale od tego ci nie powinna parować, bo ona jest jeszcze klejona...
klips juz zakupilem od kolegi Grabek wiesz w miejscu gdzie byl klips widze ze odchodzi troszke moze juz sie rozkleja lekko ale jak byl klips to bylo ok wiec go zaloze i bede widziec co i jak wiec moj temat juz nie aktualny ale dzieki za chec pomocy:)
Mam ori xenon hella ale lampy są w stanie tragicznym. Jest opcja przełożenia samej soczewki (xenon) w jakieś nowe lub używane lampy oprócz hella ?
jest opcja je zregenerować i wymienić wszystko co trzeba.
Witam zakupiłem nowe lampy tyca do samochodu ale mam problem ,mam wstawione lapy engel eyes i są tam całkowicie inne wtyczki w tycach jest do h1 i h7 jedna 4 pinowa .Pytanie gdzie takową znaleść ,myślałem że będzie na szrocie ale lipa :(Poradźcie coś :sad:
Jeśli na szrotach nie ma to tylko w ASO, koszt ok 28 zł/szt.
Ewentualnie od kogoś z forum :)
Czy jest jakiś nr tej części ?Czy pytać o kostkę 4 pinową ?
http://www.a3-club.net/forum/showthr...a-przed-liftem
zaledwie 3 strony dalej ten temat byl poruszany
Szukam,szukam i nie widzę :(
Chciałbym wsadzić do siebie oryginał xenon, tylko pytanie jak go wyregulować?Normalnie jest samopoziomowanie którego w moim aucie nie ma.Czy da się w jakiś sposób wyregulować reflektory?I na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Chociaż widzę że Grabek ma takie na zbyciu ;)
Kupujesz , zakładasz i jedziesz ;) można je wyregulować jak normalne lampy które masz teraz na aucie
wszystko-czyli wtyczki itd pasuje P&P?
ale jakie masz teraz przedliftowe lampy??i chcesz założyć poliftowy xenon??jeśli tak to wtyczki musisz przerabiać a konkretnie zmieniać..
Mam polifta i takie lampy w xenonie chciałbym założyć.Więc z tego co napisałeś wynika że wsio pasuje-dzięki.
Problem z wtyczkami ciąg dalszy ,ma ktoś namiary na wtyczki z kablami ?W serwisie za jedną sztukę bez pinów w środku 38 zł,chyba ich pogieło !Za kawałek plastiku +12 zł za piny 4 sztuki tylko .Normalnie wtopa !Może ktoś z kolegów z forum ma do opchnięcia wtyczki ? Będę wdzięczny .
Na allegro masz taniej ca?y zestaw:
http://allegro.pl/1j0973724-kostka-g...558299516.html
Siemka wszystkim, zakupi?em ostatnio 2 lampki przedliftowe na allegro, z tym ?e obie u dw?ch r??nych allegrowicz?w,
http://allegro.pl/lampa-audi-a3-przo...557314468.html
http://allegro.pl/lampa-lewa-a3-2000...562047795.html
Lewa lampa wszystko fajnie i OK ale w prawej okaza?o si? ?e soczewka jest mniejsza, obudowy, klosze sa oryginalne Hella, ale nie wiem czy czasem odb?ysnik?w kto? nie wymieni? na jakie? zamienniki i temu soczewka jest inna, orientujecie sie cos w tym czy mo?e jednak oryginalnie puszcza?o lampy Helli z r??nymi rozmiarami soczewek?? pozdrawiam
Obie są oryginalne, tyle że prawa (z mniejszą soczewką) to lampa pod xenony, żarniki D2S. Sam takie lampy posiadam :P.
Masz dwa wyjścia:
sprzedać lampę xenonową i kupić drugą zwykłą
lub
droższe rozwiązanie - kupić drugą xenonową (tyle że do każdej będziesz potrzebował przetwornicę oraz żarniki) i cieszyć się świetnie oświetloną drogą :D
Chyba jednak pójde w ta tańszą inwestycje :) dokupie prawą zwykłą, gdyby ktoś był zainteresowany ta pod xenony, info na priv, a troche czasu trzeba tej lampie poświęcić żeby doprowadzić ją do idealnego stanu ;)
Mam takie pytanie. Bo tak patrze na niektore a3 i jedne wydaja się ze maja lampy tyle z przed liftu ciemniejsze a drugie sa takie bardzej czerwone(jasne). Wiec czy dobrze widze? i sa dwa rodzaje takich lamp ?
http://www.a3-club.net/forum/showthr...l=1#post701467
Tak są 2 rodzaje oryginalnych lamp. Przedliftowe ciemniejsze i poliftowe jaśniejsze z białym paskiem.
chodzi mi o lampy przed liftowe bez bialego paska. Czy sa ciemne jakby przyciemnione i jasne normalne.
ja mam jakby jasne a w niektorych wydaja mi sie ciemniejsze.
Innych niż takie jak widziałeś u mnie na aucie oryginalnie nie ma. Najwyraźniej musiały być przyciemniane przez użytkownika danego auta. Jest też możliwość, ze po prostu przez lata użytkowania zżółkła i wydaje się ciemniejsza.
moze to zalezy od koloru auta? i tak potem sie lampa wydaje inna..no postaram sie zrobic zdjecie i wam pokazac to wtedy zobaczymy co powiecie :)
jaroskorpion apropos wtyczek to ja zrobiłem tak:
generalnie jak ktoś ma sraczke to też daje ceny za używane nawet ok. 40 zeta :/ też mnie to zirytowało...
poszukaj na allegro rozpieprzonej audi na części. Ja znalazłem pod wawką, pdojechałem i chyba za 3 dychy wyciąłem bezpośrednio z wraku auta kombinerkami :D
oczywiście 3 dychy za dwie sztuki ;)
Siemka. Ma ktoś może jakiś kontakt do czareckiego w sprawie lamp?
Panowie czy te lampy to s? zamienniki Tyc czy Depo?
http://allegro.pl/show_item.php?item=2539137271
Czym tak naprawde mo?na odr??ni? te dwie firmy? Bo o tym ?e Depo paruj? to wiem. Ale chodzi mi o to jak odr??ni? na ,,oko'' r??nice pomi?dzy lampami.
na depo jest napis z przodu klosza DEPO
witam koledzy :) nie chce zakladac nowego tematu, mam tylko jedno pytanko :) strasznie mi swieca lampy do srodka, jest jaka regulacja zeby swiecily bardziej na zew(lewa w lewo wiecej a prawa wiecej w prawo)?? wiem ze jedno pokretlo jest do regulowania soczewki gora-dol, a to drugie pokretło do czego sluzy???
koledzy pomoze ktos??
Te drugie reguluje na boki. Ale lepiej chyba na stacje diagnostyczną podjechać żeby Ci ustawili światełka. Za taką usługę wezmą grosze.
kolego kiedys bylem ale tak mi ustawili ze mi swieca do srodka strasznie ;) nic dzsiiaj je sobie troszke ustawie na zew jak sie sciemni :) zobaczymy co wyjdzie :) ale dzieki wielkie za info :)
Bo masz pewnie Depo a one tak świecą- u siebie też je mam, zmieniłem bo moje były zmęczone życiem... Ale już nie długo, kupiłem ori xenon teraz Grabek go reanimuje...
Nie polecam żadnych zamienników.
kolego mam zamieniki TYC :P takze ludzie chwala :)