Witam.
Niedawno kupiłem A3 z silnikiem ASZ i mam problem z niedogrzanym silnikiem.
Objawy są takie: silnik się nagrzewa dość szybko (7-10 km) ale tylko do 70`C i nie ma możliwości bardziej go zagrzać. Dzisiaj wymieniłem termostat, okazało się że jest dokładnie tak samo.
Sprawdzałem temperaturę na 49 kanale klimatronika i pokrywa się ona ze wskazaniem na zegarach - temperatura podczas jazdy oscyluje w przedziale 69-72 `C. Dodam że dolny wąż chłodnicy robi się ciepły po dłuższej jeździe.
Czy to możliwe że oba termostaty są uszkodzone i zachowują się tak samo?!
Do tego zauważyłem coś dziwnego na wskazaniach klimatronika: temperaturę cieczy chłodzącej pokazuje od 30`C. Jak rano przy temp. na dworze ok. 0`C odpalę silnik to na klimatroniku pokazuje mi cały czas 30`C, dopiero po przejechaniu pewnego odcinka temperatura rośnie powyżej 30`C - tak jak by 30`C było minimalną wartością od której dopiero zaczyna pokazywać temperaturę.
Do tego podczas jazdy gdy rozgrzeje się do ok. 50`C nagle temperatura zaczyna szybko spadać poniżej 30`C. Po chwili zaczyna szybko rosnąć do poprzedniego poziomu i rośnie do 60`C i potem znowu spadnie poniżej 30`C a potem znowu szybko rośnie do 70`C i te 70`C już trzyma do końca jazdy.
Czy ma ktoś jakiś pomysł co jest nie tak? Ja osobiście niewierze że oba termostaty są uszkodzone (tym bardziej, że zachowują się dokładnie tak samo) a z kolei jeśli chodzi o czujnik temperatury to wskazanie z klimatronika pokrywa się ze wskazaniem na zegarach. Więc nie mam pomysłów - proszę o radę.
Pozdrawiam.