głosnik ma 250 w RMS jest 4 ohm. http://www.alpine.com.pl/p/Products/...4216/bbx-f1200 zastanawialem sie na tym tylko malo w rms ma ;/
Printable View
głosnik ma 250 w RMS jest 4 ohm. http://www.alpine.com.pl/p/Products/...4216/bbx-f1200 zastanawialem sie na tym tylko malo w rms ma ;/
Moc 2 x 130W przy 4⌠grać będzie ale kontrola żadna , szukaj dalej ,2 kanałowa cyfrówka powinna mieć więcej i jest mała.
WZMACNIACZ HERTZ HCP4 to ma 190 w
To da rade WZMACNIACZ SAM.PIONEER GM-A5702 2x150/1x480W a nawet z zapasem
a jak chcesz dobry to to WZMACNIACZ JL AUDIO JX 360/2 2x90W/1x280W ale nie wiem jak budżet :) detal jest 899
Ogólnie chciałem alpine jakiegoś .
A kondensator 1 Farad do tego ? Wystarczy?
Hej, potrzebuję pomocy/porady w wyborze radia i głośników do 8L 3D 98r. Obecnie w aucie mam SilverCrest CRB-530 (specyfikacja https://zapodaj.net/0c5c15903308d.jpg.html i https://zapodaj.net/c1d29d3fc28eb.jpg.html) i domyślam się, że fabryczne głośniki bo gra to bardzo słabo - wystarczy lekko dać głośniej i wszystko trzeszczy, basu zero - ogólnie jakość dźwięku jest tragiczna. Budżet mam ograniczony, mogę wydać maksymalnie 500zł - wiem, że za tą kwotę cudów nie ma. Myślałem o tym radiu http://allegro.pl/pioneer-mvh-190ub-...2.html#thumb/1 - może ktoś mi wyjaśnić jak one by się miało do obecnego SilverCresta i czy wymiana na tego Pioneera miałby w ogólne sens? A może jakiś macie inne radio godne polecenia do 250zł? Co do głośników to byłyby standardowe 13 - Hertz DSK 130/DCX 130, Pioneer TS-G133CI, JBL CS 752. JBL, Pioneer i DCX są w podobnej cenie, z kolei DSK są już ok. 100zł droższe i moje pytanie czy warto do nich dopłacić? Kolega ma w aucie DSK tylko, że 165 i ładnie to gra z tym, że u mnie były by to 13 i wiem, że różnica jest zauważalna między 13 a 16. I ostatnia kwestia - mam w bagażniku oryginalny sub https://zapodaj.net/67ef8dc8e6c6a.jpg.html z tym, że nie mam kabla, żeby go podłączyć https://zapodaj.net/a70738e80179f.jpg.html. Można gdzieś taki kabel dokupić?
Sam kiedyś miałem DSK 165mm w A3 8L i da się to upchać bez większych przeróbek... Z tym, że jeśli chcesz to podłączyć pod samo radio bez wzmacniacza to polecam Ci kupić ori głośniki jakie wychodziły w A3, bo wsadzisz niepotrzebnie kase, a zadowolony nie będziesz ;)
Sam osobiście chwilowo jeżdżę na ori 13 cm + Zwrotki i wysokotonówki Helixa H1 precision i podejrzewam, że coś takiego by cię zadowoliło. Aczkolwiek basu z samego przodu na jakichkolwiek 13, czy nawet 16 bez całkowitej przeróbki drzwi zapomnij... Jak nie chcesz rzeźbić w drzwiach, a raczej nie to pakuj ori głośniki na przód + jakieś tweetery i do tego subwoofer w nadkole + wzmacniacz i będzie to najlepsze rozwiązanie wg mnie.
Jak pisałem w poprzednim poście - budżet ograniczony więc na DSK + radio + jakiś wzmacniacz po prostu mi nie wystarczy. Dlatego właśnie nie wiem jak to rozwiązać. Na pewno radio muszę zmienić, masz jakieś info o tym Pioneerze? Z tego co trochę poczytałem w internetach to nawet daje rade. Czyli zostaje mi mniej więcej ok. 270/280 na głośniki. Mówisz żeby oryginały wsadzić, a jakie to były głośniki? Będę miał trochę więcej czasu to zdejmę boczek i sprawdzę co tam u mnie siedzi. Mógłbyś podrzucić jakieś linki do tego co obecnie masz w aucie? Jeśli chodzi o bas to mówisz, że nawet na samych 13 + radio efekt byłby słaby? Nie musi to walić, żeby chociaż trochę go było to od razu jakość dźwięku byłaby lepsza. W 8P też mam seryjne nagłośnienie + sub w nadkolu i czasem bas wali aż za dużo. Ogólnie w 8P jakość dźwięku też nie jest nadzwyczajna, ot taka sobie seria, ale da się tego słuchać w porównaniu z tym z 8L.
Czy kondensator 1 F wystarczy do głośnika hertz ES 250 i wzmacniacza alpine V-POWER MRV-M500?
Hej,
przenoszę CA ze starego auta do A3, jest to:
Sub: Hertz DBX 25.3
Wzmak: Blaupunkt EMA260
Boczne: Hertz ESK165 (+tweetery) - jeszcze nie kupione (starych nie przekladam, bo tam byly DSK130 bodajze)
Radio: Alpine CDE-180RM
Okablowanie będzie nowe.
Pytanie brzmi czy lepiej kupić nowy wzmacniacz 2-kanałowy i podzielić wzmaki na przód i suba czy lepiej jedną 4-kanałówkę? Z tego co wyczytałem parametry, to tak czy siak obecny wzmak jest za słaby i na przód i na suba...
Jaki wzmacniacz polecacie? Jakie firmy można polecić, których unikać?
Budżet myślę na początek, że 500zł, ale jeśli w tej cenie nic ciekawego nie ma to załóżmy 800zł.
Wzmak musi być nowy.
Otwór w drzwiach będzie robiony na zamówienie, żeby obyło się bez zbędnych stwierdzeń, że 165 nie wejdzie :P
Wsadzenie 165 nic Ci nie da. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jak wyglądają drzwi w A3. Nie ma komory, w której głośnik ma zagrać, więc nie oczekuj poprawnego grania po wsadzeniu większych głośników. Żadnego kicka z wooferków nie uświadczysz ;)
Jak nie chcesz ładować kasy to ja na twoim miejscu kupiłbym u-dimension el comp 6. Ale bez poprawnego przygotowania furtek zostaw ori 13, dorzuć jakieś zwrotnice + tweetery i subwoofer bo zmiana głośników i wklejenie ich w tapicerke zapewne nie przyniesie oczekiwanych przez Ciebie efektów.
Zapomniałem dodać w poście Radio -> Alpine CDE-180RM.
adziu, nie zostawie ori, bo przy 10 volume mi już trzeszczy :P A do 16-tek będą dystanse, wiadomo, no i wygłuszanie (raczej całe autko). Generalnie boczki mają grać midy, a nie bassy.
Autko będę chciał robić tutaj - http://audiomanufaktura.pl/ - a oni raczej wiedzą co robią :P
cenę znasz ? za 800 nie robią :) Znasz ceny za te usługi ?
- - - Aktualizacja postu - - -
Słyszałeś jakieś auta Michała ? Np jego prywatne BMW które sprzedał ?
Zapytaj się o koszt przeróbki np taki
http://audiomanufaktura.pl/article/70/polonez
Coś mi tu nie gra... Chcesz pakować głośniki za 300 zł i płacić kilka krotność tej kwoty za usługę montażu? To skoro wydajesz grube pieniądze za montaż to kup jakiś zestaw chociaż za 1K na przód i do tego porządny wzmacniacz...
Mniejsza, bo widzę, że i tak się nie dogadamy ;)
Czy mając powyższego suba (150W RMS @ 4Ohm) poniższy wzmak nie będzie dla niego za mocny? Jak to jest z tą wydajnością? Czy obniżenie gaina na wzmaku o jakąś tam skale będzie wystarczające czy poprostu szukać czegoś słabszego?
Model Hertz HCP-4
Moc RMS
4 55W x 4 (4 Ohm)
4 85W x 4 (2 Ohm)
3 55W x 2 (4 Ohm) + 170W x 1 (4 Ohm)
3 85W x 2 (2 Ohm) + 170W x 1 (4 Ohm)
2 170W x 2 (4 Ohm)
Moc RMS @ 14,4V
4 65W x 4 (4 Ohm)
4 95W x 4 (2 Ohm)
3 65W x 2 (4 Ohm) + 190W x 1 (4 Ohm)
3 95W x 2 (2 Ohm) + 190W x 1 (4 Ohm)
2 190W x 2 (4 Ohm)
170W na głośnik 150W to na pewno nie jest dużo. IMO jak masz olej w głowie to nawet lepiej jakby dostał jeszcze więcej. Ja swego czasu swoją Infinity 10" pędziłem Phase Evolution Opus gdzie było bodajże 340W w RMS na skrzynkę i dopiero rozwinęła skrzydła... Ale wszystko z umiarem ;)
Właśnie dlatego się upewniam, bo nie wiem gdzie jest ten "moment", w którym kilka watów to jest już za dużo ;)
Witam, ostatnio kupiłem radio JVC KD-R431. Okazało się, że w samochodzie mam tylko jeden głośnik ( przód strona kierowcy ). Chcę wsadzić jakieś głośniki na przód do 100 zł, bez kombinowania z inną średnicą i wzmacniaczem. Jakie głośniki polecacie ?
A oryginalnych nie możesz dokupić ?
https://b.allegroimg.com/s400/01c0a1...9493b55d2bc55b
Widziałeś takie w sklepie ?
WItam.
W audie mam RNS-D. Szukam radia oczywiście 2DIN najlepiej z bluetooth, ekran dotykowy i może androidem. Zastanawiałem się nad GMS 6707 albo 6751, chce też zamontować suba w boczek z głośnikiem Hertz ES 200. W przyszłości planuję zmienić wszystkie głośniki. Polecacie jakieś radia?
a jest ktoś kto używał GMS'a? powie jak to działa ?
jeszcze jedno pytanie ponieważ do suba Hertz będzie potrzebny wzmacniacz i czy jest sens podłączenia wzmacniacza do głośników z BOSE?
ogólnie myślałem o wszystkich
Obecnie posiadam JVC KD-R411 i jestem z niego zadowolony jeśli chodzi o dźwięk z fabrycznymi głośnikami i wygląd, potrzebuję jednak czegoś z bt do rozmów podczas jazdy. Przejrzałem mniej więcej temat i mam 2 typy: Alpine UTE-72BT i Kenwood KMM-BT302, a może coś jeszcze innego? Co byście mi polecili za podobną cenę? Brak CD akurat jest w tym przypadku atutem, bo będzie mi łatwiej upchać radio we wnęce.
Oprócz powyższych mam jeszcze inne typy, które na papierze spełniają moje wymagania:
PIONEER MVH-X380BT
JVC KD-X330BT
SONY DSX-A400BT (ale ten ma wbudowany mikrofon i nie wiem jak może zbierać głos)
Edit:
Ostatecznie wybrałem MVH-X380BT i narazie nie żałuję decyzji ;)
Poleci ktoś jakieś sensowne głośniki 13 cm do przodu? Oryginalne niestety mają rozerwane zawieszenie a przez to, że są nie wymiarowe to nie będę bawił się w klejenie. Słyszałem, że kiedyś z takich tańszych głośników dobre były firmy Pyle jednak pytanie czy nadal trzymają jakość czy to co jest teraz równa się chińskim głośniczkom, które zaraz wysiadają no i nie grają dobrze.
Osobiście myślałem nad tymi:
https://centrumaudio.pl/130-mm-i-135...dwudrozne.html
Jednak cena wydaje mi się troszeczkę za niska. Na same głośniki chciałbym przeznaczyć max 200 zł i nie interesują mnie jakieś mega firmowe głośniki gdzie płaci się za markę.
Posiadam radio Alpine ida-x301rr.
Witam, poszukuję tylnych głośników 16 w boczki do A3 8L 3D, cena do 400zł, radio Pioneer DEH-6100R, brak wzmacniacza, polecicie cos sensownego? Najlepiej nowe, ale jak było by coś dużo lepszego, używanego to też ok ;)
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Wrzucenie tam głośników będzie całkowitą stratą pieniędzy. Pod radiem zagrają gorzej niż seryjne, a pod wzmacniaczem to będą latać razem z tapicerką :D Odpuść temat, idź w lepszy przód + subwoofer.
To radio aż tak słabe jest? :P
Tylko jest problem, bo nie mam w ogóle z tyłu głośników, a z przodu z 13 niewiele więcej wyciągnę ;)
Witam, może ktoś pomoże mi w temacie doboru radyjka, moje marzenie żeby współdziałało z kierownicą multi w a3 8l
mirek_smok wiem co można zrobić, tzn modyfikacja na 16, ale taka opcja mnie nie interesuje. Zależy mi na pozostawieniu przednich boczków w oryginale.
Kup sobie drugie boczki pewnie majątek kosztują , na tych 13 z przodu i 16 z tyłu nic nie zwojujesz , ale skoro chcesz kto Ci zabroni , równie dobrze możesz w półkę elipsy wpakować co powinno grać lepiej niż tylne boczki .
Adapter kupujesz i działa ok 150-250 .Tylko radio markowe nie First ...
Do 400zł, dobrze jakby były nowe, ale jak znajdą się lepsze używki to też mogą być ;)
Panowie , jest sens poakować Hertze dsk na przód ? Dodam,ze miałoby to pracowac pod rnse
Z tym o niebo lepiej to bym nie szalał :D Pojęcie względne... Wg mnie nie ma sensu podłączać wooferów, które mają coś ok 100W w RMS (z tego co pamiętam) pod samo radio... Bo to nie ma prawa zagrać. Szukaj głośników które mają mniej W w RMS jeśli ma to być zasilane z końcówki radia...
no pod radiem :P załóż i zamelduj czy jest już niebo
a oryginalne co , miałem i złego słowa nie powiem za 200 lepszych nie kupisz
kup dlsa , a używane to jakieś referensy nigdy nie wiadomo co się trafi .
mirek_smok sama barwa i jakość dźwięku względem seryjnych o niebo ale do właściwego nieba rzecz jasna daleka droga
ta barwa dsk ... tw rani uszy wofer nie lepszy niż ori , zwrotki cieniutkie , lepiej w ori założyć zwrotki dobre i będzie lepiej .
(dla niektórych jakość mylnie pojmowana ilością wysokich tonów wystarczy zmienić kondzia i oryginalne zagraja lepiej nie trzeba wydawać kasy na głośniki )
A i jeszcze ustawienie radia pewnie bas na max i wysokie też :)
To co polecacie w końcu , może inny model głośnika ? Będę wyciszał w tyg , przy okazji głośniczek bym wsadził
Ja jak kupowałem 8 lat temu pierwszy raz po kupnie auta głośniki to kupiłem właśnie DSK 160. I tweeter tak kuje, że nie da się słuchać muzyki :D Są osoby, którym się to podoba, ale nie ma to nic wspólnego z poprawnym graniem. Co do wooferów to pod inną zwrotką wg mnie grają przyzwoicie ;)
charczą przy wysoko ustawionym basie