Praca wentylatorów podczas gdy klima pracuje to normalne.
Printable View
Witam.
Wracam do problemu z poprzednich postów:
Temperatura silnika osiąga 70`C i zatrzymuje się na tym poziomie.
Wymieniłem termostat (sprawdzany wielokrotnie gotując termostat w garnku z wodą - zaczyna otwierać się przy 88`C a pełne otwarcie ma przy 94`C)
Czujnik temperatury mam podmieniony z innego samochodu (w 100% sprawny, brak błędów z VAG`a).
Temperatura z klimatronika i zegarów zgadza się (jest identyczna) - oscyluje w granicach 71-73`C. Po dłuższej jeździe chłodnica przy tych 71-73`C robi się letnia, czyli ewidentnie termostat - ale dlaczego podczas gotowania otwierał się prawidłowo - czyli ok. 90`C. Dodam że to już drugi sprawny termostat który założyłem i dalej jest to samo.
Nie mam już pomysłów...
OK - po kolejnej wymianie termostatu - temperatura silnika wreszcie osiąga 90`C - dzięki za pomoc.
Witam
Jaka powinna być prawidłowa temperatura cieczy chłodzącej w silniku ASZ? U mnie zimą (a zima jest cieplutka:)) oscyluje w granicach 70 - 80 stopni, powyżej 80 nie podchodzi. Czy to normalne?
A da się jakoś sprawdzić działanie termostatu? już dawno nie widziałem 90stopni na zegarach;/
U mnie w ASZcie na zegarach bez problemu wyskakuje 90st, ale to jest tylko wartość poglądowa. Ważniejsze jest to co pokaże ci VAGiem lub sprawdź na klimatroniku na kanale 49 (on pokazuje zawsze to co VAG) jażeli czujnik temp. pada może się zdażyć że na zegarach będzie 90st a na klimatroniku/VAGu będzie mniejsza temperatura.
Dodano:
Najprościej sprawdzić to gdy rozgrzewasz zimny motor podczas normalnej eksploatacji i zanim on osiągnie jakieś 80st dotknąć węża gumowego co idzie od termostatu do chłodnicy , powinien on być nadal zimny i oczywiście chłodnica też. Termostat powinien dopiero przepuszczać w granicach 88st.
Najlepiej podłacz się pod vaga sprawdz jakie są temperatury i przeczytaj ten wątek w nim masz opisane jak sprawdzić oraz inne problemy z temperaturą.
Przejechałem się dziś i sprawdzałem co wyświetla się na klimatroniku na kanale 49, pojeździłem trochę po mieście i na klimatroniku urosło najwyżej do 72 stopni natomiast na zegarach doszło do 80 stopni... Jak się zatrzymałem gdy było 72 wyświetlane i otwarłem maskę to górny przewód od chłodnicy był ciepły i sama chłodnica też...
To co termostat i czujnik byłby uszkodzony??
Uszkodony termostat i nie dogrzewa ci silnika, wskażnik pokazuje temp. jaką masz płynu chładzącego i pewnie jak zatrzymasz się na chwilę lub jeździsz z małą prędkością to jeszcze temp. spada.
a to ma jakieś przełożenie na eksploatację silnika?? Orientujesz się ile taki termostat może kosztować?