I pewnie nie wiesz dlaczego ?
Printable View
Jak chcesz poprowadzić tak rozmowę to może przejdźmy na Pw...
Nie wiem z jakiego powodu charczą
Bo masz źle ustawione radio ustaw bas na 0 , im więcej dajesz tym ciszej zagra najprościej mówiąc hertz podobnie się zachowa . żeby grało głośniej i więcej basu to potrzeba prądu ale to nie z radia , ale wtedy pojawiają się inne problemy drzwi zaczynają grać i trzeba je wygłuszyć to tak najprościej . A tu masz ze strony :
Głośniki - moc a natężenie dźwięku
Dwoma parametrami określającymi maksymalne natężenie dźwięku jakie może być wytworzone przez głośnik są moc i skuteczność. Ponieważ ucho ludzkie ma logarytmiczną "charakterystykę", liniowe przyrosty natężenia dźwięku (głośności) związane są z wykładniczym wzrostem energii potrzebnej głośnikowi.
Zwiększając dwukrotnie energię (moc z jaką pracuje wzmacniacz) dostarczaną do głośnika, ciśnienie akustyczne wzrośnie zaledwie o 3dB - jest to najmniejsza zauważalna różnica w natężeniu dźwięku. Jednocześnie jest to dwukrotne zwiększenie obciążenia głośnika i wzmacniacza. Chcąc zwiększyć natężenie dźwięku o następne 3dB musimy dostarczyć już cztery razy więcej energii do głośnika (potrzebna jest czterokrotnie większa moc), o kolejne 3dB - osiem razy itd.
Głośność wzrasta nieliniowo (natężenie dźwięku) w stosunku do energii którą trzeba dostarczyć do głośnika. Ciśnienie akustyczne wytwarzane przez większość głośników przy 1W (jeden wat!) mocy waha się na ogół w przedziale 80..100dB i jest oznaczane w kartach katalogowych jako SPL.
Dostarczenie 32W mocy do głośnika zwiększy ciśnienie akustyczne od 15dB. Żeby znowu zwiększyć je o 15dB potrzeba już ponad 1000W mocy!!
Wniosek jest oczywisty: maksymalne obciążanie głośnika i wymuszanie na nim maksymalnych wychyleń mija się całkowicie z celem. Efekt akustyczny na którym nam najbardziej zależy jest znikomy (wręcz niezauważalny) a znacząco obciążamy głośnik oraz wzmacniacz skracając ich żywotność.
Głośnik, w czasie odtwarzania muzyki, wytwarza dwie fale akustyczne: jedną z przodu membrany, drugą (o przeciwnym znaku) z tyłu. Dla głośników zamocowanych w drzwiach, fala akustyczna generowana tyłem membrany rozchodzi się po wnętrzu drzwi - wielokrotnie odbija się i rozprasza wprawiając jednocześnie w drgania blachę stanowiącą obudowę "kolumny". Część energii zostaje pochłonięta przez samą blachę (powodując jej nagrzewanie), część wydostaje się na zewnątrz drzwi (trafiając do wewnątrz i na zewnątrz samochodu). Dodatkowo, pobudzana blacha zaczyna wytwarzać drgania własne (rezonować) które nakładają się na falę akustyczną z głośników. Wszystkie te zjawiska powodują znaczące zniekształcanie dźwięku docierającego do słuchaczy w aucie.
By wyeliminować źródła zakłóceń opisanych powyżej należy:
usztywnić (wygłuszyć) konstrukcję drzwi dążąc do stworzenia stywnej komory;
wypełnić komorę materiałem pochłaniającym dźwięk (wytłumić).
Te dwa zabiegi niczym nie różnią się od "filozofii" stosowanej przy budowie kolumn domowego użytku (czy też estradowych) - zawsze dąży się do stworzenia sztywnej obudowy wypełnionej przynajmniej częściowo materiałem tłumiącym dźwięki. Nikt normalny nie mocuje głośników w pustej metalowej beczce!
Najczęściej stosowanym sposobem na wygłuszenie drzwi w car audio jest obklejenie ich matami tłumiącymi wyprodukowanymi z masy bitumicznej. Po nałożeniu na drzwi, maty stanowią względnie (w zależności od ilości/warstw i jakości mat) sztywną konstrukcję, zasłaniają otwory technologiczne, zwiększają znacząco masę blach utrudniając im rezonowanie i przynajmniej częściowo pochłaniają fale akustyczne. Dodatkową zaletą jest znaczne odbijanie (i częściowe pochłanianie) dźwięków pochodzących z zewnątrz auta.
Głośniki na przód kupować dwudrożne czy jakie bo trochę nie w temacie jestem ? xD Szukam czegoś do 250zł żeby to jakoś grało bo te niedomagają już (radio Pioneer mvh 181ub)
Średnie tony i piszczałki w zestawie żeby były razem. Narazie znalazłem takie: Hertz DSK 130.3. Warto kupić ?
Wyciszyłem- wytłumiłem drzwi przód ,bagażnik z nadkolami i przestrzen pod kanapą , jest lepiej :)
Witam,
Chcę zrobić car audio w mojej audi a3 2001r posiadam:
-Audio Bose (bez subofera wyjęty)
-Radio Pioneer MVH-AV290BT 4x50W
- 2 głośniki Mac Audio na półce w bagażniku (nie pamiętam już konrketnie modelu) o mocy rms 100W
Mam do dyspozycji +- 400zł żeby zakupić subwoofer i wzmacniacz
Słucham muzyki z basami (często jakieś klubowe seciki, trap, hiphop) więc lubię dobry basik (nie zależy mi na dudnieniu na pół miasta) stawiam bardziej na jakość (tym bardziej że miejsce jest ograniczone w bagażniku)
Co kupić do a3 (skrzynie czy tube co lepiej zda egzamin oraz jaka moc byłaby optymalna) i jaki wzmacniacz jest potrzebny żeby to wszystko pociągnąć ładnie (ile wat itd.)
Liczę na pomoc i pozdrawiam
tak trzymać zobacz jaki jest kondzio na tw jezeli 2,2 daj 3,3 jantzen audio
- - - Aktualizacja postu - - -
szukaj będziemy oceniać , jak byś czytał forum to re audio polecają
Temat właściwy poczytaj wcześniejsze propozycje budżet liga to może helixy
Też miałem ten sam problem, chciałem niskim kosztem poprawić jakość audio w swojej A3 (ta nokia co tam siedzi to dramat jest).
Za łączną wartość 600zł kupiłem radio Sony DSX-A40UI a do tego dorzuciłem Aktywną skrzynkę Blaupunkt GTB 8200A (75W RMS), co prawda wielkim audiofilem nie jestem, ale w przypadku oryginalnego zestawu, to przyznam szczerze, że wolałem wcale nie włączać radia...
Teraz może dlaczego akurat wybrałem tego Blapunkta:
1.Chodziło mi o w miarę dobry bass, aczkolwiek nie zależało mi na tym żeby było mnie słychać kilometr dalej - 75W RMS to w tym przypadku idealne rozwiązanie.
2.Małe gabaryty suba - A3 nie ma zbyt dużego bagażnika, więc to jest kolejny plus
3.Cena - zapłaciłem za nią 400zł, gdzie w cenie miałem już całe okablowanie.
Powiem szczerze, że po podłączeniu i ustawieniu wszystkiego jestem na prawdę pozytywnie zaskoczony, jak na taką moc, za taką cenę skrzyneczka robi niezłą sieczkę w aucie.
Nie jest to Hertz, Alpine, czy JBL, ale na prawdę robi robotę, jestem zadowolony, bass jest głęboki, nie ma żadnego huczenia i burczenia, ale wiadomo, to jest też kwestia ustawień.
czyli mam rozumieć, że podłączając zestaw pod wzmacniacz zniwelujemy charczenie? Czy jest sens podłączania 13 Focal auditor R-130S2 pod wzmacniacz, obecnie podłączone pod radio? Uzyskam wtedy bardziej czysty dźwięk? Wyciszyłem drzwi i usztywniłem boczki, ale z efektu jestem średnio zadowolony. Fabryczne lepiej grały. Aby coś tam zagrały, muszę potencjometr głośności skręcić na ok 40(i tu już zaczyna się zniekształcanie dźwięku, a głośności nie ma) oraz podbijać funkcją loudness , gdy fabryczne fajnie grały już na 20 i to już było dosyć głośno. Muzyka głównie elektroniczna, ale nie typowa łupanka. Jaki dobrać wzmacniacz do tych głośników, mniemam iż czterokanałowy, tak aby też podłączyć subwoofer w nadkolu mając tylko jedno wyjście RCA w radiu?
Jak będziesz podbijał granie "ulepszaczami" typu loudness to nie dziw się, że charczy... ;) Samo charczenie też może występować z uwagi na zbyt słabe końcówki mocy radia, jak radio nie wyrabia to głośniki zaczynają nie grać tak jak powinny...
Żeby 13 zagrała głośniej musisz użyć filtru np 80 hz jak radio nie ma to wzmacniacz zostaje , po za tym 13 walić basem nie będzie w otwartych drzwiach .
Barwa pozostanie ale kontrola powinna dać więcej dynamiki i głośności .
Tutaj duży progres jest po zamknięciu drzwi i wygłuszeniu , głośniki graja lepiej w zamkniętej przestrzeni .
Ori były słabsze a więc miały mniejszy apetyt na prąd , żeby osiągnąć podobny poziom głośności musisz dostarczyć więcej prądu ale wtedy też końcówka mocy w radiu zbliża się do końca swoich możliwości (one maja realnie średnio po 15 w rms )
Może stary blaupunkt ten biały tani jest i nie cyfrowy .
Zastosować możesz rozdzielacz typu y , ale to się wiąże ze spadkiem napięcia na wejściu ale zawsze jakieś rozwiązanie .
nieprecyzyjnie się wyraziłem. Z efektu po wyklejeniu matami i pianką jestem bardzo zadowolony, natomiast średnio zadowolony jestem z jakości dźwięków wydobywających się z tych głośników. Filtr 80hz radio posiada, załączę. Zastanawiam się czy jakość dźwięku by się poprawiała po podłączeniu pieca.
Chodzi Ci o ten blaupunkt-gta4100-4x100w?
A co powiesz na alpine-mrp-f242, Ground-Zero-4-100G lub Audison LR435XR i do tego HERTZ ES200.5 lub RE Audio REX8S4, zagra to? Wszystkie piece to używki.
Wszystko jest połączone i jest zależne
wszystko zależy jeżeli masz lipa radio i zastosujesz wzmacniacz to dalej będzie podobny profil tyle że głośniej
100 on nigdy nie miał ale te 50 na pewno nie jedno zrobiłem na nim autko i grało przyzwoicie jeżeli podepniesz dobre radio i głośniki i potrafisz to zestroić, tamte 2 to cyfrowe
to tez może być wszystko kwestia ceny jak potrafisz to sam zrobić , to każdy by się nadawał , podsumowując jak masz 500 zł musisz mądrze wydawać jak masz 5000 to też ale masz więcej możliwości
Kupiłem Alpine mrv-f400 i do tego Excursion SHX-8S4. W przyszłym tygodniu będę spinał. Podłączyłem dzisiaj Focale R-130S2 pod jakiś Red Star American Sound amp-300 zobaczyć jak będą grały pod wzmacniaczem. Mimo, że wzmacniacz byle jaki, to jakość i dynamika dźwięku z głośników o wiele lepsza. Teraz zobaczę jak będą grały pod mrv-f400. Jeśli ten zestaw razem nie będzie się zgrywał, będę zbierał na jakieś 165 (tu prośba mirek_smok byś podpowiedział co, tak do 800 zł) i przerabiał drzwi. Focale przełożę do polo żony.
Poszukuje kogoś kto potrafiłby i podjąłby się wymiany radia na alpine ute 72bt w S3 8l 2001 z bose, pw
Czy do wzmacniacza Alpine MRV-F400 wystarczy przewód zasilający o przekroju 10mm2 (piec ma zabezpieczenie 20xA), taki mam już przeciągnięty z zabezpieczeniem 60A? Piec będzie zasilał w mostku suba Excursion SHX-8S4 i na przodzie Focal auditor R-130S2.
Nie lepiej dołożyć parę złotych i kupić spawarę 25mm2 i do tego oplot? Będzie przyszłościowo.
Witam. Jesli moge sie podlaczyc pod temat . Prawdopodobnie mam standardowe glosniki , radio concert z dzialajacym aux :)
Mam pytanie czy z tym radiem bedzie gral zestaw glosnikow bose i da sie podlaczyc orginalny sub bo znalazlem ogloszenie :
https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz...tml#95f438166f
Ewentualnie jakie propozycje do a3 8p 2012r :)
Czy wypropwadzone sa juz kable do bagaznika standardowo czy musze ciagnac rozbierac pol samochodu?
Jakie radio polecacie chcialbym zestaw glosnomowiacy zamontowac koniecznie i ewentualnie w pozniejsyzm czasie jeszcze multi kierowncie ale to inny temat.
pewnie tak ale czy masz instalacje to nie wiem gościu sprzedaje same komponenty , a słuchałeś kiedyś bose ?
kable pod nowa instalacja trzeba ciągnąć , jak się nie czujesz na siłach daj komuś zarobić
Markowe żeby później kierownica działała .
Z daniem komus zarobic nie ma problemu jesli nie umiem zawsze to robie oddaje w dobre rece :) Jezdzilem roznymi audi (okazyjnie) to jest pierwsze na wlasnosc, ale nigdy za bardzo nie zwracalem uwagi czy to bose z sub.
A czy radio dotykowe z androidem i niby mozliwoscia kamery cofania i zestawu glosnomowiacego i wielofunkcyjnej kiero bedzie faktycznie dzialala bo w podobnej cenie okolo 1500zl mozna tez miec audi concept 3 i wszystkie orginalne mozliwosci podlaczenia :)
A moze narazie do tego co jest concept 2 din z tego co sie orientuje i tych standardowych glosnikach ( radza sobie przy plytach , ale gorzej z dzwiekiem z radia )
zainstalowac niewielka tube w bagazniku (nawet aktywna) nie chce robic wsi i dokrecac srubek co dziennie tylko milo sluchac muzyki a basiku brakuje..
a moze sama tube od bose wychaczyc i elegancko wmontowac w bagaznik zeby nie wypinac skrzyni czy tuby , poszla by na tym starszym radio ? co potrzebuje ten wzmacniacz orginalny?
Z kierownica multi możesz mieć problem , po za tym to co się z nich wydobywa to nie jest dobra baza do rozbudowy systemu i markowym bym nie nazwał , coś kosztem czegoś funkcjonalność kosztem wykonania i jakości no i sprawności .
concert ?
To jest naturalnie gorsza jakość jak mieszkasz w warszawie to radio z dab i powinno być lepiej , jak radio to trójka ma dobrą jakość
Polecam alpine coś ala to
http://allegro.pl/alpine-swe-815-sub...0.html#thumb/1
miło zaskakuje
to jest montowane za nadkolem i wykonane z plastiku więcej charczy i burczy niż gra
Albo to
http://sklep.basser.pl/pl/obudowy-fi...ubwoofera.html
plus wzmacniacz cyfrowy (mały) plus kable
Mam gdzieś suba od audi z wbudowanym wzmacniaczem i działało na concert II instalacji potrzebuje i zapewne innego ustawienia radia na sysyem aktywny
Dzięki za odpowiedź. Fajny sub i fajna skrzynka na orginalnego. Zastanawiam się czy na początku może nie poprawić przednich glosnikow. Znajomy mi polecił. Morel Tempo 16.5 , za 2/3 ceny rynkowej mogę załatwić. Czy pozostać z orginalnymi narazie i kupić np. tego subwooferka co poleciles , nie za duży może jakiś tanszy i slabszy by się nadal i wystarczył co sądzisz? Za 500zł ma nic ciekawego na naszym rynku jak myślisz?
Jasne to są niskie kwoty jak za audio ale parę dni mam autko i chcę coś na szybko wstawić a oczywiście z czasem powoli i z bardziej profesjonalnymi akcjami będę robił nie chcę wydawać 3tysi bo teraz nie mam na audio przeznaczone.. :)
Tyle że zastanawiam się czy 200W nie będzie za mało do bagażnika? Może jednak lepiej ze delikatnie zagra bardziej przyjemnie i chyba tego chcę z drugiej strony hehe ( choć zapas zawsze cieszy ) hmm ile może kosztować podłączenie i przeprowadzenie kabli oraz jakie kable będą mi potrzebne do tej tańszej tuby i radia concert 2Din? nie wiem jakie są końcówki w radio. ( zasilający + / - i 2 czincze)
kilka wat ok 15
Zamontuj porządne nie będziesz chyba robił tego 2 razy
Pod oryginalne głośniki pod radiem starczy :)
Pytaj na miejscu , podzwoń po firmach .
Wczoraj troszkę mocniej ruszyłem do przodu. Znalazłem w garażu swoją starą tubę aktywna i szwagier miał kable od tuby napięcia i czinczowe. Wszystko fajnie tylko nie mam jak wyjąć oryginalnego radia bez tych chwytaki cienkich. Może dziś uda mi się pożyczyć i podłączyć na krótko zobaczyć czy działa tuba ze wzmacniaczem 15 letnia ale sprawdziłem głośnik ma 250W więc spoko będzie bo pamiętam jak grała. Poczytałem w innym wątku jak niby da się przeprowadzić kabel od akumulatora ale bałem się odcinać plastik pod kierownicą bo znalazłem 2 a nie 3 śrubki jak ktoś pisał. i wiązki nie do końca zobaczyłem...
Dziś wyjąłem radio i okazało się coś czego nie spodziewałem się nie ma czinczy z tylu wtf? jak podłączyć najlepiej. Czy + i - mogę na wzmacniacz wziąć z np glosnika tył prawy? bo główny + będzie bezpośrednio z Aku i masa też.
Radio wyglada dokladnie tak i schemat na nim jest taki :
https://naforum.zapodaj.net/709a8029d168.jpg.html i https://naforum.zapodaj.net/504e97a85c1e.jpg.html
Jak podłączyć wzmacniacz i tube potrzebuje zasilania i masy i dodatkowy plus by sie rozłączało to proste a pozniej mam od wzmacniacza 2 czincze ale wystarczy jeden wpiac tyle ze w radio nie mam wejsc na kebel czincz ? Przejsciowka jest jakas czy musze kabel czincz rozciac i oddzielnie podlaczyc plus i mase ale gdzie?
http://allegro.pl/wyjscie-na-wzmacni...788284129.html
chyba takie ci styknie nie pamiętam ale w tym wątku było z 10 razy
Kupiłem A3 8L z połowy 2000 roku i niestety ma ona zakodowane radio, a ja nie mam kodu... Teraz pytanie brzmi - opłaca mi się kombinować i szukać do tego radia kodu, czy lepiej będzie kupić jakiś plug & play z blaupunkta lub pioneera? Jak w ogóle grają takie zamienniki? Trzeba robić jakieś przeróbki, czy wszystko jest w zestawie? Mam na myśli produkty z rejonu 300zł
Wie ktoś jakie wymiary ma głośnik w subie bose? Mam nagłośnienie bose ale ktoś chyba sobie wyjął subka i teraz chciałbym w puste miejsce w obudowie wmontować coś :D Warto pakować tam głośnik z suba ze zwykłego 8p? Miały taką samą moc czy szukać oryginalnego bose?
z tego co wiem to bose ma osobny wzmacniacz, a w zwykłym np blaupunkta wzmacniacz jest razem subwooferem, wiec szukaj bose
Na olx znalazłem subwoofer w podobnej obudowie co ta moja, tylko tam nie było tego napisu bose i się główkuję czy wejdzie sam głośnik do mojej obudowy. Wzmacniacza tam nie widziałem :)
to szukasz samego głosnika czy całego subwoofera? Głosnik na moje oko tam jest 130mm
Samego głośnika z subwoofera. Bo u siebie mam "skrzynię" ale bez głośnika ;)
Zwykły subwoofer w A3 w nadkolu z jednym głośnikiem ma 16cm, a nie 13cm. Chyba, że BOSE ma mniejsze głośniki w co wątpię...
A nie jest tak ze bose ma 2x16 cm a zwykły raz , bose nie miałem ale w nie których audi tak było aczkolwiek to nie ma wpływu na dźwięki z niego wydobywające się a użyty materiał do budowy .
Bose ma jeden głośnik
W 8l są chyba dwa
http://allegro.pl/blaupunkt-radio-sd...811948825.html
Czy tego typu zestaw zgodnie z opisem wystarczy do Audi A3 8L polift 2000, aby wszystkie głośniki zagrały? (tył + sub) Warto kupować coś droższego, ewentualnie możecie polecić konkretne radio, aby jakość była zdatna do słuchania (głównie i tak używam płyt i USB)?
Planuję złożyć skromny zestaw i potrzebuję waszej pomocy, a dokładniej:
1. 2x13cm na przód - najlepiej nowe, 200-300zł
2. 2x16cm na tył - również nowe, 200-300zł
3. wzmacniacz do napędzenia tyłu i subwoofera - może być używka, najlepiej do 350zł
4. głośnik niskotonowy 20cm - nowy, do 350zł
To co znalazłem:
Wzmacniacze: ALPINE BBX-T600, SONY XM-N1004, PIONEER GM-A3702, HERTZ HCP-2, JBL GX-A602, LANZAR DCT202, MAGNAT EDITION FOUR, JBL GTO 6000
Niskotonowe: HERTZ ES 200.5, EXCURSION SHX-8S4, Lanzar MAX P84
BTW czy jest szansa dokupienia panelu kontrolnego go JBL GTR-104?
Z góry dziękuję za pomoc
Zamontuj sobie sam przód i dołóż do niego zaoszczędzoną kasę za tylne głośniki których nie kupuj w ogóle... I wtedy przód + sub podłącz pod wzmacniacz...
Tył nic nie da?
To jakie polecasz?
Dobra, przeczytałem ponad 30 stron i dalej nie rozwiało to wszystkich moich wątpliwości.
W takim razie potrzebuję:
2x13 na przód do 400zł, bo nie mam pojęcia które...
Subwoofer: HERTZ ES 200.5 czy EXCURSION SHX-8S4 czy Audio System R08
Jakiś wzmacniacz do napędzenia ich i subwoofera, chciałbym by spokojnie napędzał zestaw, ale nie przekroczył 400zł. Coś z poprzedniego postu się nada?
Moje radio: Pioneer DEH-6100R
Ja swego czasu miałem wklejone 16cm w boczki drzwi (mimo że drzwi nie wygłuszone i brak komory to grało sporo lepiej niż seria 13), do tego CDA-9833r, SUB RE Audio 8" w małej skrzynce i to wszystko podpięte pod Audison SRX3 i jakoś tam grało. Jeśli nie masz dużych wymagań i nie słuchałeś poprawnie grających instalacji to jestem przekonany, że coś takiego Ci wystarczy. Jeśli chcesz to montuj 13cm, ale lepiej podpiłować lekko boczki od środka i wkleić na klej do szyb jakąś 16 np. U-DIMENSION EL COMP 6 bądź coś innego. Tylko nie idź w coś pokroju Hertz DSK itp... Co do suba to Ci nie pomogę, aktualnie siedzi u mnie Phase aliante 10", ale wcześniej był Infinity Kappa , który idzie wyrwać za grosze, a grał wg mnie świetnie.
JBL GTO 6000 plus np http://allegro.pl/glosniki-focal-rse...834781091.html plus hertz es200 i dobre radio o którym zapomniałeś a to podstawa :)
Ok, to już mi dużo pomogło ;)
Czy Pioneer DEH-6100 jest aż tak fatalny i nie da sobie rady z takim zestawem?
I ostatnia sprawa czyli przewody, polecacie jakieś konkretne?
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka