W sumie to może nie ma się co martwić bo jeżdze i nic się nie dzieje :P
Printable View
W sumie to może nie ma się co martwić bo jeżdze i nic się nie dzieje :P
Nie chciałem oddawać do mechanika w ciemno bo szkoda mi kasy wywalonej na darmo w wymianę wszystkiego po kolei.
U mnie okazał się wadliwy licznik a miałem dokładnie większość objawów kolegów z forum.
Zimne luty były powodem dziwnych wskazań temperatury. Po naprawie jak ręką odjął.
Co do zdiagnozowania usterki, to już na 99% byłem pewny tego po przeprowadzeniu prostego testu:
W momencie kiedy zaczynała mi wzrastać temperatura na zegarach, do 110 a nawet 120 stopni, jeb...łem pięścią od góry w licznik i od razu grzecznie wskazówka wróciła na 90 :)
Koledzy ja też mam problem z zegarem w mojej a3. Orientujecie się gdzie na śląsku można usunąć tą usterke? Chodzi mi o kogoś kto się zna. Pokazuje mi 110 a na zimnym jak odpale to zaczyna od 70 pokazywać
Ja także mam problem ze swoim audi. po wymianie termostatu zrobiłem 1000km. Wcześniej na zegarach pokazywało mi 90 stopni, nie spadała temperatura ani nic. Teraz jest tak samo, z tym że po ujechaniu około 30 kilometrów temperatura z 90 spada na 80 i balansuje miedzy 80-90 stopni przez cały czas. Wcześniej było normalnie. Nie wiem co to moze byc. Ktoś miał podobnie? Czyżby znów termostat? Audi a3 1,6 AKL 1998 rok.
Grzenioo może to nie być wina termostatu a czujnika temperatury. Sprawdź na kompie co pokazuje.
tapnięte z S7 edge
Witam, mam problem z moim A3 8L 2002 1.6
Miałem ostatnio wymieniany osuszacz (ponieważ był nieszczelny) a wraz z nim nabicie klimy.
Po naprawie podczas jazdy (po około 15-20 minutach) temperatura silnika rośnie do 110 stopni, po czym pojawia się ikona temperatury na desce i sygnał dźwiękowy. Zauważyłem też że po włączeniu nawiewu i ustawieniu temp na max (HI) temperatura spada z powrotem do 90 stopni. Dodatkowo pod maską w okolicy widocznej na zdjęciu (na 99% przy tym żółtym korku) słychać charakterystyczne stukanie:
http://www47.zippyshare.com/v/DuYiIm8L/file.html nagranie
http://oi65.tinypic.com/35kn4w4.jpg zdjęcie
Wcześniej nie używałem klimy, nie było też żadnych problemów z temperaturą.
Jak myślicie czy to może być spowodowane jakimś wadliwym działaniem klimy, lub wadliwie wykonaną wymianą przez mechanika? (Przy włączonym i wyłączonym kompresorze (ECON) jest to samo.)
Pozdrawiam
dziekuje za sugestie. auto juz stoi u zaufanego mechanika, rozmawialem z nim obstawia to samo co wy. Zobaczymy co z tego bedzie. Rzecz jasna dam znac co i jak. Pozdrawiam :)
Witam, pisałem już wcześniej o temperaturze, sprawa niby jest rozwiązana, byłem u mechanika a ten wymienił mi termostat. Pojawił się teraz nowy problem, przy wyłączonej klimatyzacji jest ok (temperatura trzyma 90 stopni) ale gdy włączę klimę, to temperatura oscyluje w okół 77-78 stopni i czasami potrafi spaść do 70 stopni. Czy to normalne przy włączonej klimie? Czy po prostu ten nowy termostat też jest walnięty?
Pozdrawiam
Jak wymienił tobie na najtańszy zamiennik to termostat kolejny raz do wymiany.
Wymieniłem oba te czujniki jeden 4 pin kolejny 2 pin i na zegarze nadal błędne dane stoi 60 stopni czasem skoczy do 90 i znów spadnie do 60
Dodam że kupiłem te czujniki jakoś tanio po 2 dychy za sztukę.
Dodam że na kanale 51 auto nagrzewa się do 90stopni leci ciepiełko itp macałem rury też wszystko ciepłe termostat się otwiera
Ten 4 pin czujnik temperatury wody on daje info do ECU ?
a ten drugi ?
czujnik 2pin od węża wody wygląda podobnie do tego czujnika 4pinowego
To jaka powinna być jego rezystancja ? taka sama jak z tabeli od 4 pinowego ?
Witam. Mam dziwny problem z autem. Ogólnie jeździ, trzyma obroty tak jak powinien na 800 /min. Czasami jednak zdarza się że obroty zaczynają delikatnie falować na jałowym a 2 razy na jakies 500 km miałem dziwną sytuacje w postacie nagłego jakby odcięcia paliwa . Trwało to może z z 3 sec , silnik nie zgasł ale trzymał obroty w okolicach 1000/min a po dodaniu gazu jakby przygasł i po krótkiej chwili wszystko wróciło do normy. Po podpieciu do komputera wyskakuje błąd 00537 (sonda lambda górna wartość graniczna-nieciągły) oraz czujnik temperatury cieczy w jednym ze wskazań pokazuje temp -24C. Sadziłe że czujnik padl więc kupiłem nowy Hella . Niestety nic to nie zmieniło. Dalej pokazuje na kompie -24C pozostałe wartości temperatury cieczy pokazywane są w jednostkach DEC (nie mam pojecia co to jest i wygląda że są prawidłowe ponieważ wskazania zmieniają się w miarę jak silnik się nagrzewa. Na zegarach temperatura też raczej jest prawidłowa. Zastanawiam się co to może byc. Auto miało delikatnie peknięte podszybie w środkowej części więc wymieniłem je na nowe. Zauważyłem że pod podszybiem znajduje się chyba komputer silnika akurat w miejscu gdzie kapała woda . Nie lała się ona jednak centralnie na komputer tylko kawałek przed nim. Sprawdziłem sondę i na komputerze wskazania są poprawne. Ponieważ wtyczka jest pod samochodem nie mialem jak sprawdzić jej multimetrem np czy działa w niej grzanie. Zastanawiam się tez nad pompą paliwa w zbiorniku czy to może ona czasami nie domaga. Miał ktoś z was taki problem lub ma jakieś sugestie? Auto to Audi A3 1999r 1.6 AKL
Wymień licznik na VDO z głowy bedziesz miał problem bo zimne luty naprawisz na krótki okres a zapłacisz tyle co za prawie nowo używany anglik licznik. 200 zł plus 30 za zakodowanie. Manetka do zmiany komputera 70 zł + manetka do tempomatu. Cały dzień zarezerwować sobie i masz wymienioną manetkę plus założony tempomat vag-iem go kodujesz. Masz 2 rzeczy dodatkowe komputer plus tempomat. Tak od siebie dodałem.
Panie i Panowie mam pytanko a mianowicie :
Pacjent to 1.9 TDI ATD na zegarach po rozgrzaniu pokazuje 90 stopni, wszystkie węże są ciepłe i z nawiewów też leci odpowiednio ciepło.
Podpinałem pod kompa "viaken" i błędów nie ma natomiast gdy w funkcjach ukrytych na klimatroniku wybieram pozycję 51 podaje mi że temperatura silnika ( rozgrzany na pewno bo zrobiłem ponad sto kilometrów ) wynosi 71 stopni.
Tak więc jestem ciekaw jak jest u Was i czy to norma dla TDI ( w co wątpię ) czy też winowajcą może jest jakiś czujnik lub np. nie do końca sprawny termostat. ????
Temat jest tym bardziej dla mnie nurtujący ponieważ moi znajomi mają praktycznie ten sam model i u nich po rozgrzaniu na na pozycji 51 pokazuje temperaturę 75 stopni Celsiusza.
Ja w 1.8T mam 75*C.. Tak w poliftach chyba jest na tym kanale. Więcej jak 75 nie zobaczysz... Jak chcesz to temperature masz na kanale 49.
adziu dzięki za info. Sprawdzę.
Mimo to jeśli ktoś z posiadaczy TDI może podać wartości kanałów 49 i 51 to będę wdzięczny.
Chcę z ciekawości porównać z moim.
tu masz o tych kanałach i różnicach
https://www.a3-club.net/forum/showth...ronick-u/page2
Na kanale 57 temperature mam -47 stopni to normalne ?
"wewnętrznego czujnika temperatury, desce rozdzielczej"
To odnosi się do temperatury na zegarze czy tego małego cyfrowego ?
klamamoto dzięki za Link.
Sprawdziłem i u mnie na rozgrzanym kanał 49 podaje temperaturę pracy 81-83 stopnie
natomiast na kanale 51 podaje temperaturę 71-75
więc wszystko jest ok. ;)
Ale tak z ciekawości pytanko/prośba do posiadaczy A3 z TDI by podali wartość z kanału 49 na rozgrzanym silniku w swoich autach ? Plus info jaki model/oznaczenie silnika.
Witam, chciałbym się podpiąć do wątku.
Posiadam Audi A3 8l 2001r AVU 1.6 benzyna + gaz.
Problem mam taki, że na zegarach temperatura wynosi 110 stopni, na kanale 49 mam temperature 75 natomiat na 51 kanale mam -60 stopni.
Termostat i czujnik temperatury zostały wymienione.
Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
Drodzy klubowicze
Stoję przed zagadką jaki to czujnik? jak widać na zdjęciu różnica temperatur jest znaczna co nasuwa mi myśl że jest coś nie tak z jednym z czujników temperatury
http://wgrajo.pl/img/img2017112713255.jpg
temperatura powietrza zasysanego
tu masz opisy bloków pomiarowych
http://www.ross-tech.com/vag-com/m_blocks/
panowie ten drugi czujnik temperatury cieczy, dwupinowy, który jest jakby nad rozrusznikiem wpięty w wąż, od czego to jest, wie ktoś gdzie te przewody trzeba podłączyć?
Witam.
Chciałbym się podpiąć do postu.
Wczoraj ładowałem akumulator w samochodzie i po odłączeniu wszystkiego i odpaleniu silnika (w przeciągu 3 min ) nastąpił nagły wzrost temperatury do 120st. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu temperatura była w porządku i podczas jazdy wzrastała równomiernie aż po kilku kilometrach osiągnęła 90st i się utrzymywała. Podłączyłem auto pod VCDS i kontrolowałem parametry podczas jazdy , które wyglądały następująco :
Zimny:
Engine/ Measuring Blocks 3 st
Instruments/Measuring Blocks 30 st
Rozgrzany
Engine/ Measuring Blocks 91 st
Instruments/Measuring Blocks 98 st (licznik pokazuje nadal 90st)
Temperatura w Instruments/Measuring Blocks zawyża o parę stopni .
Komputer pokazuje brak błędów. Czy wszystko jest w porządku z autem?
Proszę o pomoc i pozdrawiam.
witam,mam wątpliwości bo po jeździe (Max 5km) sprawdziłem dłonią wąż zasilający do chłodnicy i i jest około 60stopni i na zegarze tak samo więc tak jakby już się lekko otwierał , a powinno ponad 83st
To samochód a3 1.6 apf
Witam,
pozwolę sobie podpiąć się ze swoim problemem.
Od około miesiąca mam problem z temperaturą silnika, a dokładniej utrzymywaniem 90 stopni na zegarze. Silnik wolniej się nagrzewa, wnętrze podobnie i nawet jak już osiągnie docelową temperaturę, to w trakcie jazdy potrafi ją gubić. Spalanie wzrosło o jakieś 0,5-1l LPG na 100km.
Czy to wina zepsutego termostatu? Jeśli tak, jakie części powinienem kupić?
Silnik to 1.8T BAM (poza LPG brak modyfikacji)
Miałem to samo
Wymieniłem termostat i wszystko wróciło do normy
Zobacz sobie jeszcze tak:
Na postoju zagrzej do 90 stopni później pojedź delikatnie w jakąś trasę jak temperatura zacznie spada to znaczy że termostat zablokował się w pozycji otwartej
jakby zaciął się w pozycji pelni otwartej (max 102st)to byłby gorący wąż powrotni tzn że jest duży obieg bez względu na temperaturę ale to się w ogóle nie zdarza
Siemka, mam taki pewien problem, bo troszke sie zdziwilem dzisiaj, podczas jazdy kilka dni temu zapalila mi sie kontrolka plynu chlodniczego, patrze na zegar 100 stopni wiec odrazu zgasilem auto na poboczu wychodze z auta a tam wszystko zalane w plynie, i lalo sie tak jakby ze strony kierowcy pod aku, auto odholowalem pod dom. Dzisiaj zalalem wody do pelna i patrze czy gdzies leci ale sucho wszedzie, odpalam auto, zagrzalem do 90 stopni i dalej nigdzie nie leci sucho wszedzie, tak jakby nic sie nie stalo? Mial ktos taki problem kiedys, bo naprawde jestem w szoku.
witam,mam audi a3 1.6 Benz i po kilku nastu kilometrach zaświeciła mi się kontrolka cieczy chłodzącej i zignorowałem to i pojechałem kolejne 5 km później dopiero zobaczyłem że jest pusty zbiornik wyrównawczy więc chyba wyrzuciło przez niedokrecony na maxa korek
dodałem 1 litr na włączonym silniku
Rano patrzę i ubyło płynu i przybyło oleju o 2 kropki więc uruchomiłem silnik na 3 minuty i potem ubyło oleju.
Cześć !
Nie znalazłem podobnego problemu, więc piszę o poradę.
Silnik AUM 1.8T - w momencie, gdy pojeżdżę trochę (niezależnie czy miasto czy trasa) temperatura na wskazówce na liczniku pokazuje 92-100-stopni C - podczas jazdy i na postoju.
Taki wynik mam od kilku dni. Poprzednio zawsze pokazywało 92/95-stopni C.
Wchodząc na 49 kanał w klimatroniku temp. to 98-103-stopnie.
Na kanale 51 temperatura 75-stopni.
Dodam, że klimatronik 85 kanałowy, jeżeli to coś ma pomóc.
Czy to wina termostatu ? Czy może jakieś inne propozycje macie ?
Kanal 49 pokazuje sygnal jaki idzie na licznik( vag grupa instruments ,kanal 3 ,kulumna pierwsza),ale ze soft licznika jest ustawiony tak ,ze w momencie kiedy na kanale 49 pokazuje 80 stopni na liczniku powinno byc juz 90 i tak powinno stac ,az w kanale 49 nie przekroczy 100 stopni. Jezeli temp w kanale 49 jest taka sama (roznica moze byc +/- 3 stopnie) co na vagu w engine ,kanal 7,kolumna czwarta) to czujnik masz ok. Wtedy tylko pozostaje termostat do sprawdzenia.
Tutaj masz jak sprawdzic czujnik i termostat:
https://www.youtube.com/watch?v=g1FWtCTmFmQ
Termostat mozesz sprawdzic dotykajac rure idaca od niego .Odpalasz auto i sprawdzasz reka co 5km np czy ruura jest zimna,jak sie robi ciepla tzn ,ze puszcza. Ostanio wymienialem termostat (oryginal) i pisalo na nim,ze temp otwarcia to 87 stopni wiec teraz w takich warunkach jak mamy to u mnie sie nie otwiera,(waz zimny)ale to diesel. Benzyniaki dogrzewaja sie szybciej. Mozeesz go rowniez zdemonontwac z auta i wrzucuc do garka. Gotujesz wode i sprawdzasz przy jakiej temp sie otworzy.
Czujnik tak samo,podgrzewajac go sprawdzasz jego rezystancje dla danej temp.i porownujesz . Wartosci do porownania musisz poszukac...ne pewno gdzie w necie "fruwaja".
Witam
Mam problem z temperatura silnik 1.8t ajq. Problem polega na spadku temperatury silnika - spada wskazówka do 60 stopni oraz na kanale 49 wartość tak samo do ok 65. Jak auto pogonie wejdzie na 85-90 stopni.
Po wymianie rozrządu, termostatu, czujnika temperatury problem jest nadal ten sam. Jakieś pomysły ?
Przewód lekko ciepły - termostat wymieniony i jest już ok :)
Sprawdź taki plastikowy króciec co wychodzi z prawej strony silnika stojąc przed otwartą maską. U mnie rozszczelniło się i leciało nie wiadomo skąd. W ten króciec wchodzą dwa grube węże jeden od chłodnicy drugi od nagrzewnicy jeden wąski od dołu i czujnik temperatury.
Pany Audiczka długo się nagrzewa do 90 stopni ... silnik to Asz , po przejechaniu ok 25km przy śr prędkości ok 100km/h oraz remp -2 dopiero dochodzi optymalna temp. przeiceż przy większym mrozie ona sie nie nagrzeje .... Wczesniej mogło być -20+ i po 15 km osiągało 90 wiec w czym problem moze być ?
termostat wymieniony .. czujnik w bloku też .. nawet świeczki od grzania płynu nowe w tamtym tyg założone nowe .. ciepło ustawione na 23 stopni i wentylator 1 kreska z czasem nawiew rosnie sam .. osłona pod ślinikiem jest ..
dodam ze miałem ściagany przedni zderzak przez mechanika i moze ktoś podpowie czy tam są jakieś osłony na chłodnice zeby nie wiało z jakiejs innej strony ? bo jeśli sa to sie zastanawiam czy je rałozył mechanik ...
podpowie ktos czego szukać jeszcze itd ?
to jest normalne,ja mam 20km do pracy i tez go niedogrzeje. Daj LO na klimatronkiu i zobaczyszcz ,ze zdecydowanie szybciej temp sie podniesie. Egr mam jeszcze dodatkowo zaslepiony i to tez wplywa na szybkosc osiagniecia temp roboczej. Czujnik sprawdzales (roznica temp idaca na ECU i na licznik powinna byc wokolicach +/- 3 stopnie). Sprawdz jeszcze cos takiego, jak bedziesz ruszal np z rana to wlacz na klimatroniku kanal 49 (sygnal temp idacy z czujnika na licznik) i zobacz przy jakiej temp podniesie Ci sie wskazówka.
No właśnie w tym problem ze wczesniej nawet przy - 20+ samochód mi się dogrzewał po ujechaniu gdzieś tak 15km.. a teraz nie chce dodam ze miałem wtedy rozwalony 2mas a teraz jest nówka założony ale to chyba wpływu raczej nie ma ..
miałem wczoraj vaga podłączonego i na vagu jak dobrze pamiętam temp była 72 stopnie to wskazówka drgneła i szybko dogoniła temp z vaga le praktycznie zwalnijac jazdę to temperatura spadła o ok 5 stopni a jak się dogrzał samochód to było 87 i kilka i 88,2 po zatrzymaniu przez długa chwilę 85.4 az zaczeło spadac
dla tego ciekawi mnie czy moze w zderzaku nie powinno być gdzieś jakiejś przesłony czy może coś jest nie tak założone ze cięgle wieje zimne powietrze ?
płyn moze mieć wpływ na to jak szybko się grzeje samochód ?
no włąśnie wydaje mi sie ze sie dogrzewała spokojnie .. i nie nie pałuje go na zimnym powyżej 2 tys dopiero szybciej jak osiagnie te 90 stopni ale ze nie chce osiagnac to mnie cholera bierze :) i dlatego mi sie wydaje ze cos długo rośnie ta temperatura
to co mam rozumieć ze ten silnik tak ma ? wiec może inne pytanie po jakim dystansie lub kiedy przy minusowych temp mogę depnąć tak zeby turbo nie cierpiało ? skoro tak wolno się grzeje ten silnik
Pd-ek tak ma.Vp-ek duzo szybciej sie dogrzewa,pamietam dokladnie jak jeszcze mialem Golfa ALH-a,ze tam szybciej lapal temp. Kiedys znalazlem artykul dlaczego tak wlasnie jest. Glowica ma tu duze znaczenie,ktora za zadanie ma miedzy innymi odprowadzanie ciepla z bloku.Jak wiadomo w pd-eku glowica jest conajmniej 2 razy wieksza niz w vp-eku wiec wyobraz sobie ,ze blok silnika to procesor w komputerze, a glowica to jego radiator -czym wiekszy tym procesor(blok) bedzie chlodniejszy i trudniejszy do nagrzania tym bardziej w niskich temperaturach. Innego bardziej trafnego wytlumaczenia nie znalazlem.
no ok rozumiem .. a po jakim czasie mogę normalnie depnać pow 2 tys obrotów zeby turbo nie cierpiało ...
i dziś nawet zatkałem zderzak na dole i pół grilla i też po takim samym czasie się dogrzała troche mnie to irytuje no ale cóż jak tak maja to nic nie poradzę na to ...
Jak może być głowica większa 2 razy, jak pojemność jest taka sama? PD-ki nagrzewają się własnie szybciej bo są bardziej wysilone. 25km to stanowczo za duzo. U mnie ALH nagrzewało się do 90 stopni na liczniku ok. 14 km na sporym mrozie. Po wymianie oryginalnego termostatu na Behra 12 km.