ile km imienniku przelatałeś po wymianie? silnik suchy nie robisz dolewek ?
ile km imienniku przelatałeś po wymianie? silnik suchy nie robisz dolewek ?
Witam.
Pytanie, jaki olej wybrać ?
Audi A3 8L
-rocznik czerwiec 2001
-pojemnosc 1900 ccm
-moc 110 KM seria.
-przebieg na tę chwilę to 178961 km (orginał auto od początku jest w rodzinie)
-ostatni olej, Motul 8100 X-CESS 5W-40
-chyba nie ma dpf jest to silnik asv
-bieżące zużycie oleju, w przeciągu roku dolewałem po trochę aż skończyła się 1L butelka, wychodzi mi że na 8500 km 1 litr (Wydaje mi się że dość duże zużycie jak na tak mały przebieg. Przy wymianie poproszę mechanika aby dobrze się przyjrzał czy nie ma wycieków.
-budżet, Nie chce jakiegoś syfu lać, ale też nie chce zrujnować portfela. Dużo nie jeżdżę, oleje wymieniam bo mija już rok od ostatniej wymiany a nie dlatego że ilość kilometrów jest nabita. Następna wymiana też pewnie będzie za rok dlatego że mało jeżdżę. Auto moim zdaniem ma dość mały przebieg jak na diesel, dlatego chce wlewać coś co pozwoli mi nacieszyć się autkiem jeszcze przez długie lata :).
Jazda głównie po mieście 5km odcinki, trasa rzadko a jak już jest to może 100 km po autostradzie.
Jeszcze jedno pytanie czy filtr paliwa należy zmieniać co wymianę oleju?
Silnik suchutki. A przejechałem około 200 km po
Witam, niedawno kupiłem Audi S3,
-rocznik 2001r.,
-silnik 1.8T 260KM AMK,
-przebieg: 135k km,
-aktualnie jeździ na Valvoline 5w30 Full Syntetic.
po przejchaniu 1,1k km musiałem dolać 0,3l oleju.
Codziennie jeżdżę 5,4km do pracy, a co tydzień-dwa robię 30-60km na wysokich obrotach (trzeba się autkiem nacieszyć :) ).
Zastanawia mnie jaki najlepiej byłoby lać olej do mojej Esy i czy dało by się jakoś zredukować zużycie oleju?
siemka Szymen, jeśli chcesz zredukować zużycie i pocieszyć się osiągami możesz przejść na vr1 racing 5W50
zużycie powinno spaść, ewentualnie 5W40 x-cess też jak najbardziej będzie się nadawał i ubędzie go mniej.
Pozdrówki
marcin
Jaki olej?
S3 8P 2007 rok
przebieg 118.000km
silnik 2.0 Turbo FSI
Moc 360KM
aktualny olej wymieniany raz do roku (5.000km) to Specific 504.507
auto robi tylko 10km dziennie
- Audi A3 8l
- rocznik 2001
- pojemność 1.8 Turbo
- moc 150 KM + niedługo bedzie chip
- przebieg 185 000km
- nie ma informacji o poprzednim oleju
- bieżące zużycie oleju - nie wiem, niedawno kupione auto.
- budżet, półka cenowa - myśle, ze średnia.
Auto pokonuje zazwyczaj krótkie odcinki około 10km. Czasem trasa około 100km. Miesięcznie około 1000km.
Proszę o pomoc w wyborze.
300v 5W30 Sebo, mamy stałego klienta rs6 plus i własnie na tym pomyka.
Z uwagi na skrócony interwał wymiany 300v pasiłaby idealnie, jeśli planujesz naprawdę w ciągu tego dystansu miewać superciężką nogę 5W40.
Pozdrówki
Marcin
- - - Aktualizacja postu - - -
jeśli budżet ograniczony - synpower 5W40 valvo 5L do wciągnięcia w okolicy 100zł brutto
jeśli ciut wyżej - x-cess 5W40
Pozdrrówki
marcin
Witam,
Pacjent:
- Audi A3 8l
- rocznik 2000
- pojemność 1.8T AUM LPG
- moc 198 KM
- przebieg 185 000km
- Mobil Super⢠3000 XE 5W-30
- bieżące zużycie oleju - nie wiem, niedawno kupione auto (po 2 k km ok 3-4 mm na szabelce).
- budżet, półka cenowa - najlepszy stosunek jakości do ceny