w ASO termostat kosztuje w granicach 105 z?otych + uszczelka chyba ze kupisz na alegro du?o taniej np taki
http://allegro.pl/termostat-niem-ory...973328242.html
Printable View
w ASO termostat kosztuje w granicach 105 z?otych + uszczelka chyba ze kupisz na alegro du?o taniej np taki
http://allegro.pl/termostat-niem-ory...973328242.html
Ja osobiście proponuje kupno ori termostatu z tym że nie koniecznie w ASO.
kup termostat np w Intercars za ~25 zl ( wernet/wahler )
niech Ci nawet za rok padnie ( w co watpie ) to i tak jestes do przodu
co jak co ale termostaty z ASO ? bez sensu...
a co do problemow spowodowanych niedogrzanym silnikiem to glownie wieksze spalanie
pzdr
Witam
Moje pytanie występowało w tym temacie ale nikt nie odpowiedział na nie sensownie. Czy na zimnym silniku jak się sprawdza temperaturę w klimie kanał 49 to normalne jest, że pokazuje 30 stopni? Potem po jakimś czasie jak się silnik nagrzewa to startuje od tej temperatury i rośnie normalnie. Wszyscy tak mają czy tylko niektórzy z nas?
Wiesz ja mam ASZ i tez mi pokazuje od 30 st i widze ze juz jestes kolejna osoba ktora tak ma wiec moze ten typ tak poprostu ma
Na klimatroniku w kanale 49 na zimnym silniku będziesz miał 30 mimio że vag pokaże ci koło 8-10,więc tu nie muszisz się martwić jest to normalne.
Dzięki za sensowną odpowiedź:)
Podepnę się pod temat bo nie chcę zakładać nowego.
Pacjent to A3SB 8P 2.0TFSI Q. Odkąd je kupiłem nie daje mi spokoju myśl o termostacie. Auto się grzeje wolno ale ten typ tak ma (i tak szybciej od mojego poprzedniego ASZ:P). Problem jest tego rodzaju, że bardzo ciężko aby w trasie wskazówka stała idealnie na 90st. Dochodzi do ok.85 i tyle. Zatrzymam się w mieście na światłach to wzrośnie do 90 i stoi. W czasie jazdy z większą prędkością natomiast znów delikatnie opada. Nigdy natomiast nie wychyla się w drugą stronę - powyżej 90st. Jak chodzi o temp. na VAGu to gdy wskaźnik pokazuje 90st - VAG 82-91st. Więc wszystko gra. Ale w czasie jazdy gdy wskazówka lekko opada (85st) to na VAGu jest 76-82st.
Nie chcę szukać dziury w całym ale w większości aut, którymi jeździłem/jeżdżę jak się silnik rozgrzeje to wskaźnik ma 90st i ani drgnie gdy wszystko sprawne. A mój mnie drażni tymi wahaniami. Czyżby ten był wyjątkowo dokładny?;) Jak tam w Waszych TFSI to wygląda?
Miałem kiedyś podobnie w TDI , po prostu termostat się za wcześnie otwiera. Wskazówka stoi równo na 90 jeśli rzeczywista temperatura jest 80 i wzwyż, u ciebie spada poniżej 80 więc i na liczniku zaczyna "wracać".
Jeśli Ci to przeszkadza to możesz wymienić termostat.