Temperatura wg mnie jest dobra ale niech wypowie się jeszcze ktoś z silnikiem AGU. Prawidłowo powinno być maks 98 chyba ale 102, to nie tragedia i raczej bym się tym nie przejmował.
Printable View
Temperatura wg mnie jest dobra ale niech wypowie się jeszcze ktoś z silnikiem AGU. Prawidłowo powinno być maks 98 chyba ale 102, to nie tragedia i raczej bym się tym nie przejmował.
Mam zamiar zakladac LPG wiec dlatego tak zaczalem sie przygladac temp silnika. Proil bym kolegow którzy maja silnik AGU o informacje. Gdyz nie wiem sam czy wymieniac czy nie zawracac sobie tym glowy, w sumie koszt nie jest wielki, i w sumie zawsze moge powrocic do poprzedniego termostatu:)
Prosiłbym jednak o opinie znawców tegoż silnika.
Pozdrawiam
To nie powinno mieć znaczenia dla temperatury silnika raczej. Sama komora spalania będzie gorętsza i szybciej się po prostu otworzy ale temp. pracy układu będzie taka sama.
wymiana termostatu pomogła
po ujechaniu ok 5 km silnik osiąga swoją temp. na zegarach i ją utrzymuje:)
Witam wracając do tematu mam pytanko a propo termostatu czy to prawda że po otwarciu wąż od termostatu powinien być ciepły ? jak ten u góry chłodnicy ? zaznaczam że temperatura na zegarach jest prawidłowa i czujnik też sprawny
qba91 no oczywiście że nie po to jest przeciez chłodnica żeby zmniejszyć temperature cieczy wąż powrotu może być ciepły ale napewno nie aż tak jak wlotowy
na postoju różnica ciepłoty węży jest niewielka no chyba ze wiatrak sie zalączy
oczywiście masz racjie najlepiej sprawdzić po krótkiej rundzie po mieście(bez klimy) jak uzyskał 90 stopni to po paru minutach zatrzymujemy sie i sprawdzamy tęmperature węży oraz dotykamy chłodnice ale to już było nie raz wałkowane na forum sporo czytałem jak miałem problem z czujnikiem tęmperatury
Dzięki porostu źle zinterpretowałem , poradniki Wymiana termostatu gdzie pisze ,,90st. i dalej nie rośnie tzn. że termostat otworzył się (wąż za nim powinien być tak samo gorący jak ten u góry chłodnicy)" a ja swój sprawdzałem gdy zatrzymałem się w trakcje jazdy gdy na kanale 49 i na zegarch miałem 90 i wąż prowadzący do termostatu był zupełnie chłodny a górny gorący