Audi A3 Sportback 1.8 TFSI BYT 160 km
Witam wszystkich forumowiczów !
Jest to mój pierwszy post mam nadzieję, że nie zostanę odesłany do przeczytania zasobów forum :-) (starałem się znaleźć interesujące mnie dane lecz niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi).
Mam pytanie odnośnie oleju do mojej A3. Otóż, właściciel auta nadmienił, że w aucie wcześniej lany był olej motul 0w30. Znazłem taki -> MOTUL Specific 506 01 - 506 00 - 503 00 0W30. Niby w książce serwisowej jest napisane, że w ramach LongLifeService może być użyty olej o oznaczeniu VW 503 00. Moje pytanie jest takie czy nie powinienem lać tutaj raczej oleju o oznaczeniu VW 504 00 (olej niskopyłowy ?). W wielu dokumentach normy te stoją ze sobą w sprzeczności.
Ze strony jednego z producentów:
Cytuj:
VOLKSWAGEN - W 100% syntetyczny paliwooszczędny olej silinikowy specjalnie opracowany do długich przebiegów między wymianami oleju w silnikach benzynowych i Diesla (TDI, TDI PD) grupy VAG (VW, Audi, Seat oraz Skoda) od r m 2003. Nie stosować w silnikach wymagających oleju niskopopiołowego klasy 504 00 oraz 507 00.
Niestety nie znam się na tyle, a próby dowiedzenia się w ASO lub warsztatach skończyły się niewiedzą osób z którymi rozmawiałem.
Doradzi ktoś coś ? Mogę dalej lać ten olej ? Obecny przebieg auta to 125 tys. Jeżdżę raczej którkie odcinki 6-10 km, od czasu do czasu większy wypad 100-200 km.
Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam.