Na początek sprawdź bezpiecznik od wiatraków w puszcze na akumulatorze. Przerabiałem to w tamtym roku.
Printable View
Na początek sprawdź bezpiecznik od wiatraków w puszcze na akumulatorze. Przerabiałem to w tamtym roku.
wtyczka do termowłacznika w chłodnicy przy kraniku do spuszczania płynu ,nagrzej ,poruszaj nia ,jak zacznie działać to wina wtyczki, jeśli nie to termowłącznik wymień on kosztuje 30zł bodajże,jak to nie pomoze to czujnik temp ten niebieski bodajże to jest bo szwankuje i u mnie ..
Obstawiam bezpiecznik w skrzynce nad akumulatorem - tak jak przemo88 przerabiałem to parę miesięcy temu. Może być tak, że bezpiecznik "wytopił" już swoje miejsce ze względu na zwiększony pobór mocy wiatraków, więc możliwe że je też trzeba będzie wymienić.
WITAM Mam dosyć duży problem z moim audi a3 8l 1.8 125km AGN 1996 r. Ostatnio na postoju przy zapalonym silniku coś strzeliło i było starasznie dużo pary spod maski i w kabinie. Przez nawiew pasażera wlał sie do środka płyn chłodniczy i część wylała się na ziemię pod samochód. Nie wiem co się stało nie wiem nawet za co się wziąć co ewentualnie obejrzeć dodam że pod maską nie wygląda żeby jakieś przewody były przerwane czy uszkodzone. Za jaką kolwiek pomoc, podpowiedź z góry dziękuje.
Chyba wymiana nagrzewnicy (post #54)
https://www.a3-club.net/forum/showth...ta%BF-problemy
nie chyba a na pewno
Cześć,
Rano na ekranie symbol chłodnicy. Sprawdzam płyn, faktycznie mało - dolewam zgodnie z zasadami. Wsiadam, jadę, wszystko ok. Stoje w korku i tu niestety musiałem zmienić pas i po zakończonym manewrze wyskoczyło to samo ostrzerzenie. Spod maski biała para, temp na zegarze ok 100oC...
Cyk na hol i do warsztatu. Diagnoza - pękł króciec - część faktycznie musiała się zmagać z niemałym cisnieniem bo pęknięcie na całej linii. Po wymianie części wszystko wydawało się być w porządku. Sprawdziłem jeszcze olej na własną ręke - bagnet pokazuje min. Uzupełniłem braki.
Najbliższy korek znowu stres - temperatura rośnie powyżej 90oC ( do tej pory zawsze była igła 90 ). Ustawiłem wentylacje na HI no i otwieram okna... dopóki jadę +- 50 km/h to temperatura jest 90, problem pojawia się podczas postoju.
Szukałem już odpowiedzi na własną rękę ale żaden przypadek nie pasował do mojego. Tutaj przykład z naszego forum gdzie koledze poszła pompa wody. Jeden z użytkowników wspomniał o ABS-ie i faktycznie u mnie świeci się już od miesiąca żółta lampka ABS, niestety zdjęcie użytkownika BlackSugar na którym pokazywał wypiętą wtyczkę od ABSu i wentylatorów na chłodnicy zostało usunięte - czy ktoś mogłby pokazać mi o którą wtyczkę chodzi?
https://www.a3-club.net/forum/showth...zaj%B1-si%EA-(
A może termostat się nie otwiera?
Hej szukalem szukalem ale nie znalazlem konkretnego info
Mam takie czujniki :
059919501 nie pamietam koloru
06A919501 czarny
191919369A szaro bialy
Pomoze ktos ktory jest od czego?
Dziekuje
Mam takie szybkie pytanie...
Wymieniłem niedawno termostat bo się otwierał za szybko i w zimie silnik się dobrze nie nagrzewał, następnie czujnik temperatury wariował bo czasami (na klimatroniku) pokazywał -15 stopni przez powtarzające się chwile.
Teraz - mam nowy termostat i czujnik, ale z jakiegoś powodu na klimatroniku temperatura dochodzi max do 82 stopni. Czy to kwestia zresetowania sprzętu np. odłączeniem akumulatora na chwilę (takie rozwiązanie zasugerował mechanik, że może pomóc)?
Najwazniejsze zeby czujnik byl oryginal, a nie jakis blizniaczy zamiennik. Mi taki "oryginalny" zamiennik zanizal temp o 8 stopni i tez myslalem ,ze auto mam niedogrzane i ze zbyt wolno sie nagrzewa.Oryginal rozwiazal problem. Dodatkowo kupilem tez oryginalny termostat.Teraz wszystko dziala jak powinno.
Czujnik jest z ASO.
sprawdz temp na vagu ,na jakiej temp powinien chodzić ? na blacie jest 90 ?
Eh wskazówka pokazuje przedziały po tym co dostanie od czujnika, bezpośrednio odczyt z czujnika leci na climatronik i tam utrzymuje się 80-82, czasem jak zejdzie na 78 to wskazówka przy prędkościomierzu oczywiście na chwilę spada, bo "wypada" z przedziału 80-100. Chyba jutro spróbuję z tym odłączeniem aku.
może być jeszcze czujnik temp w chłodnicy ,ja tak miałem jak się nie dogrzewał
witam wiem że temat juz dawno sie pewnie przewijał ale mam problem i potrzebuje szybkiej odpowiedzi a mianowicie w mojej a3 1.8 125 km 96r. jest problem z temperaturą cieczy wskazowka wędruje z 60 C na 120C zaczyna pikac lkontrolka i znowu wraca na 60 C i tak cały czas co jakies 100 m jazdy. Wymieniony termostat , pompa wody wraz z rozrządem czujnik ,,podobno był ok,, licznik niedawno odebrałem z naprawy bezpieczniki również sprawdzałem są ok a problem jak był tak dalej jest. Proszę o pomoc co może być przyczyną takiego zachowania. Z góry dzieki
Witam mam dziwne problemy z chłodzeniem w moim A3 8L 1.6 BFQ.
Samochód w zimie miał zmieniany termostat ponieważ nie uruchamiał się duży obieg. Przez jakiś czas było ok, natomiast od pewnego czasu mam dziwne problemy. Samochód w trakcie jazdy zdawał się chłodzić w porządku, problemy występowały jedynie w trakcie stania w korku, wolnej jazdy na wysokim biegu etc. Po wymianie rozrządu i zalaniu nowego płynu chłodniczego zaczęły się grubsze problemy ponieważ okresowo temperatura na zegarze zaczynała skakać wyżej. Czujnik temperatury z climatronica pokazywał nawet 115-120 stopni w tym momencie, jednak po chwili auto z powrotem się schładzało i opadała wskazówka. Zacząłem grzebać, na wszelki wypadek zmieniłem korek wlewu. Następnie sprawdzałem czujnik temp który miał dziwne akcje typu zmieniał temperaturę ze 110 na 120 w jednej chwili, następnie od razu opadała do 110. Jak na postoju na podwórku sprawdzałem to gdy czujnik pokazał 120 to zgasiłem silnik, przekręciłem kluczyk by włączyć prąd i czujnik po "zresetowaniu" pokazał znowu 110.
Wobec tego wywaliłem czujnik, kupiłem oryginał i zamontowałem. I teraz jest niezła faza bo czujnik zdaje się pokazywać zawsze temperature o 10 z małą. Jak zawsze w trakcie jazdy na 49 na climatroniku miałem 110 stopni tak teraz mam 100. Jak wczesniej temp rosła do 110-120 to teraz 100-110. Sam wentylator działa (włącza się przy klimie np.) ale wydaje mi się że się on nie uruchamia.
Czy ktoś miał podobne przejścia? Czy próbować wymieniać znów termostat? Wąż dolny jest ciepły po jeździe więc się on otwiera, jednakże być może za mało? No i o co chodzi z tym czujnikiem, czemu stary nie oryginalny czujnik pokazywał temp 110 a ten nowy pokazuje 100? Wygląda na to, że spod zbiorniczka wydmu****e płyn ale nie jestem pewien bowiem widzę ciecz w komorze silnika po testowej jeździe, ale na wężach które są od strony chłodnicy (koło zbiornika z płynem spryskiwaczy). Dodatkowo nabrana na palce nie ma zapachu płynu. Jak moge sie zabrac za diagnoze?
Pozdrawiam
Witaj
Mam podobnie, już trzeci czujnik i za każdym razem inna rozbieżność temperatur. Na Vagu w blokach silnika 90-91 °c na każdym czujniku , a klimatronic różnie 78° , 84°, 93° i momentalnie rośnie po przekroczeniu 140 km/ h. Mierzyłem rezystancję każdego z nich i przy 90° wychodzi 120-170 ohma na 1-3 pinie, a powinno być coś około 250 ohma. Więc z tymi czujnikami różnie bywa.
Sprawdź opaskę pod zbiorniczkiem, też tam miałem wycieki i to spore dopiero widoczne po nagrzaniu silnika.
- - - Updated - - -
Witaj
Mam podobnie, już trzeci czujnik i za każdym razem inna rozbieżność temperatur. Na Vagu w blokach silnika 90-91 °c na każdym czujniku , a klimatronic różnie 78° , 84°, 93° i momentalnie rośnie po przekroczeniu 140 km/ h. Mierzyłem rezystancję każdego z nich i przy 90° wychodzi 120-170 ohma na 1-3 pinie, a powinno być coś około 250 ohma. Więc z tymi czujnikami różnie bywa.
Sprawdź opaskę pod zbiorniczkiem, też tam miałem wycieki i to spore dopiero widoczne po nagrzaniu silnika.
Witam, miałem wymieniany termostat, mechanik wsadził mi taki który otwiera się przy 83°, na climatronicu na kanale 49, po nagrzaniu silnika, temperatura waha się w zakresie 84-86. Czy taka temperatura może w jakimś stopniu wpłynąć na większe spalanie paliwa? A3 8L 1.6
Witam,
orientuje się ktoś może jakie mają*być napięcie na wtyczce czujnika temperatury cieczy w 1.6 BFQ? Na jednej parze mam 4.98V a na drugiej 4.30V. Różnica we wskazaniach climatronic vs komputer jest dość duża (8-9 stopni).
Z czego widze po wtyczce to napięcie 4.98 jest na wtykach 2 i 3 a 4.30 na 1 i 4.
Akumulator daje 12.4-12.8 podczas postoju. Obciążony na jałowym biegu (klima, wentylatory, podgrzewanie siedzeń, światła) daje około 13.9 - 14V.
- - - Aktualizacja postu - - -
Niewiarygodne. Zmieniłem czujnik tak dla pewności jeszcze raz. Znów oryginał dałem i teraz jest na odwrót. Temperatura na climatronicu jest zaniżona. Ten układ chłodzenia jest jakiś masakryczny :) Wykluczam wadliwe czujniki. POmiary rezystancji pokazały że oba mają podobną. Zostają chyba problemy z ECU. Termostat się otwiera, wentylator włącza tylko temperatura jak zawsze była na VAGu 108-110 (tak jak w BFQ w teorii ma być) to teraz jest 102-105. Ciekawe
Mam audi a3 1.6apf i po przejechaniu 1-
1,5km zegar temperatury pokazuje szybki wzrost z 60 na 90stopni.
A płyn w rzeczywistości ma ok.50stopni.Obstawiam że to czujnik padł ,do wymiany?
Nie nie, tak jest zaprogramowany wskaźnik w VAGu, że w odpowiednich przedziałach wskazówka zatrzymuje się w odpowiednim miejscu. Kiedy widzisz 92C na desce, tak naprawdę dokładna temperatura waha się w okolicach 82-110 st. C.
Analiza spalin wyszła tak 3% normy Co zamiast
<0,5% więc podobno czujnik podaje błędna temperaturę do ecu. I jest bogata dawka paliwa
Wyjąłem wtyczkę od podgrzewacza wody koło termostatu, czy silnik będzie się mniej grzał?
Dlaczego mi na desce wskazuje 60 stopni przy przekręceniu zapłonu jak jest zimny?
Dlaczego jest takie badziewie w audi żeby nie pokazywało dokładnie temperatury np przy przegrzewaniu?
Przy przegrzewaniu wskazówka odpowiednio powędruje w prawo, więc nie przesadzajmy z tym badziewiem. Dokładnie temperaturę zresztą sprawdzisz na klimatroniku, kanał 49.
To ja mam chyba zepsuty czujnik bo za szybko podnosi się wskazówka z 60 na 90 bez żadnych przystanków po np.15-10min pracy silnika
Kolega sprawdzil na komputerze temp 108stopni i jeszcze rosło gdy pracował na postoju.
Sprawdzilem opór czujnika temperatury i wynosi 1170ohm przy 20st w zimmej wodzie a w normie 2000a 3000 czy czujnik do wymiany?
Sprawdziłem na vagu temperaturę silnika i wynosi 96stopni a w liczniku 89. Czyli różnica 6-8 stopni, a błędów nie ma to czujnik jest dobry? Czy ma wpływ na mieszankę?
witam,mam taki problem, w moim audi temp. na liczniku cały czas leży, w ogóle się nie podnosi, czasem działa normalnie do 90 stopni, ale potrafi podczas jazdy spaść do 0 i po chwili powrócić do 90. Czasem działało ponowne włączenie samochodu i temperatura pokazywała dobrze, na klimatroniku kanał 49 - minus 60 cały czas, a kanał 51 idzie od 40 do 90 spokojnie. Termostat wymieniony. czy będzie to uszkodzony licznik czy czujnik G2 / G62 pozdrawiam
Wróżbita Maciej może Ci odpowie 😁
Podmień wpierw czujnik i wszystko będziesz wiedział 😉
tapnięte z S7 edge
Do czujnika kup od razu oring, uszczelkę.
Tez właśnie dokonałem takiego zakupu bo wskazówka temperatury robi co chce.
Panowie gruby problem. Pacjent 8l 1.8t AUM
Otóż, temperatura na kanale 49 na biegu jalowym 89-92C(I ciągle bije do gory). Na 51 75CIm szybciej jadę tym temperatura rośnie (tylko na klimatroniku) przy 140km/H miałem 110c. W mieście na postoju ciągle idzie do 98-99c i wlacza sie wentylator dopiero. Nawet gdy włączę klime na Maxa to jest 95c cały czas gdy jadę.
Wymienione zostały rzeczy takie jak: czujnik w chłodnicy(wentylatory chodzą bo podłączyłem na krotko) czujnik temperatury, termostat. Węże oby dwa gorące są. Termostat borgwarne. Gdzie szukać?????
Do 110 to normalna wartość w 1.8T z tego co mi wiadomo, temperatura normalnie oscyluje w okolicach 92-105 i jest to naturalne, nie ma się czym obawiać.
Jestem w niepewności bo szukam od 3 dni i nie mogę tego znaleźć:/ dwóch kolegów ma taki dam silnik i im trzyma normalnie temperaturę w granicach 90C.
Przy 94-96 stopniach załącza się pierwszy bieg wentylatora. W największe upały w korkach nie przekroczyło mi nigdy temp. 102 stopni, a jak osiągnęło taką wartość to dość szybko zeszło do 92.
Jak miałem spalony bezpiecznik od wentylatorów to w trasie, również latem, nie przekraczało mi 95 stopni przy szybkiej jeździe. Jeśli w czasie jazdy masz wartości powyżej 95 stopni to coś jest nie halo.
Doszedłem co do czego. Kupiłem dwa termostaty i oba miały za małą przepustowość płynu chłodniczego. Nie otwierał się do końca i to było przyczyną.
Stary termostat potraktowałem opalarką do czerwoności i śmiga jak nowy! Temperatura przy ostrej jeździe nie wychyla się za 90C.
Witajcie posiadam A3 8L 1.6 z 99 taka pol lift i mam pewien problem od pewnego czasu po przejechaniu ok 10km wlacza mi sie wentylator na 1 bieg i pracuje caly czas a temp pokazuje ok 60 stopni i samochod przechodzi jak by w tryb awaryjny mniej mocy ma przy przyspieszaniu ale check engine sie nie zapala termostatu nie mam bo sie nie otwiera jest jakis problem zakladalem oryginalne dwa z ta grzalka i nic (APF kod silnika) i to nie przez brak termostatu bo sie tak wczesniej nie dzialo a jezdzilem ponad 3 miesiace bez niego i ciekawe ze jak zgasze silnik wentylatory dalej chodza wyciagne kluczyk wylaczaja sie odpale ponownie silnik i jak by nigdy nic wszystko w normie nic sie nie dzieje moge jechac i jechac ,VAG pokazywal czujnik G62 wymienilem oryginalny z ASO na 4 piny i dalej sie dzieje to samo za kazdym razem wywala blad czujnika G62 P0116 nie zaleznie czy wlaczony mam nawiew grzanie klime itp czy wylaczony ktos cos wie ?
Witam. Posiadam a3 1.6 BFQ. Około tygodnia temu wymieniałem rozrząd (pompa wody, napinacz, pasek). Po kilku dniach w drodze do pracy zapaliła mi się kontrolka ESP (wcześniej paliła mi się również kontrolka silnika, błąd dotyczy sondy lambda za katalizatorem). Po zapaleniu się kontrolki ESP auto zaczęło szarpać podczas przyspieszania. Po podpięciu VCDS ukazały mi się następujące błędy: 16500 - czujnik temp. płynu chłodzącego G62 (wymieniany ok. 3 miesięcy temu, prod. FEBI), 01314 - sterownik silnika, odczytać pamięć usterek oraz wcześniej wspomniany błąd z sondy. Dodam jeszcze, że od jakiegoś czasu wskazówka temperatury nie wzrastała wcale, a wraz z pojawieniem się błędu z czujnika temperatury wentylator uruchamiał się nawet na zimnym silniku (takie same objawy gdy wymieniałem ten czujnik pierwszy raz). Postanowiłem zacząć od termostatu, po wymianie temperatura ładnie wzrosła jednak płyn zaczął się gotować jak woda w czajniku, a wentylator nawet nie drgnął. Teraz moje pytanie, czy ktoś miał podobne objawy? Planuję wymienić ponownie czujnik G62 oraz niestety wziąć pod uwagę uszczelkę pod głowicą, co jeszcze sprawdzę wykrywaczem CO2 w płynie chłodzącym.
Witam posiadam Audi A3 8l 1.6 z silnikiem BFQ, ostatnio miałem problemy z temperaturą, ale po wymianie sterownika wentylatorów wydaje się być lepiej, tzn. kanał 49 temperature taką jaka powinna być ale martwi mnie kanal 51, u mnie dochodzi max do 75 i staje, jaka powinna być poprawna wartość dla tego kanału po nagrzaniu samochodu z tym silnikiem?
dzieki
Mam problem ze swoim AGNem, wg wskazań temperatury na desce auto potrzebuje do pełnego nagrzania ok 10-12km jazdy przy obecnych temperaturach (okolice 0 Stopni albo lekki minus). Wykluczam raczej czujnik G62 bo wymieniałem go wcześniej. Na klimatroniku na kanale 49 pokazuje cały czas -60 (troche dziwne), a na kanale 51 poczatkowo pokazuje 27 stopni po czym rośnie sobie do 90 stopni w tylko sobie znanym tempie. Jechałem ostatnio autem z podpiętym vagiem, temperature pokazuje zgodnie z tym co na zegarach (na zegarach mamy zawyżoną o 10stopni niż w rzeczywistości) i po 12km sie nie do końca nagrzał (miał bodajże 88stopni). Od najniższych temperatur górny wąż od chłodnicy i chłodnica ciepłe. Wg mnie wszystko wskazuje na termostat ale dziwią mnie te dziwne wartosci na klimatroniku - no chyba ze nimi sie nie sugerować?
Witajcie. Audi A3 8L 1.9 TDI ATD 2003r. Pompowtrysk.
Mam takie pytanie, może problem? Zmieniłem termostat bo miałem straszne zimno a że montowałem webasto to przy okazji spuszczania płynu wymieniłem ów termostat na polecanego wahlera. Teraz moje pytanie, problem : zalałem płyn chłodniczy i dolewałem stopniowo wraz z ubywaniem. Teraz jest w okolicach maksimum mniej niż więcej. Po nawet niezłym dawaniu "w palnik" termostat nie otwiera się, rura za nim pozostaje zimna, na zegarach równe 90 stopni, po chwili na nadmuchach na postoju temperatura spada. Czy to normalne? Może fakt że temperatura tak szybko spada oznacza że wcale nie było tak gorąco? Ogólnie wąż górny był gorący że trudno go utrzymać dłużej niż 10 sekund, temperatura na zewnątrz -3, ślisko na drodze i butowanie do nie raz 4k obr. na min. no i nic wąż na dole zimny, termostat nie otworzony a podobno po otwarciu trzeba dolać 1,5 litra płynu chłodniczego bo tyle brakuje w układzie otwartym zanim ten wahler się nie otworzy a tu zero reakcji, nawet przy dogrzewaniu przez piec webasto wąż pozostaje zimny. Proszę Was o radę co mogło pójść nie tak. Z góry zaznaczam że termostat założony dobrą stroną tak jak był stary tyle że mam pourywane zatrzaski na króćcu i wkładałem najpierw termostat a później króciec z uszczelką. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź od kogoś bardziej ogarniętego
Czesc,u mnie jest to samo(zwlaszcza w okresie"zimowym"jak teraz). temperatura otwarcia termostatu 87 stopni,jak na zegarach wskazowka dochodzi do 90C to tak naprawde plyn ma dopiero ok. +/- 80 stopni ( 90 C na zegrach to jest zakres 80 -105 stopni rzeczywistej temp plynu). Tak wiec jak wskazowka dochodzi do tych 90 to termostat masz nadal zamkniety i waz dolny bedzie zimny. Przypuscmy, ze temp plynu dojdzie do tych 87-90 stopni to jak termostat otworzy sie i wpusci zimny plyn z chlodnicy to temp.zaraz zacznie spadac do tych 87 i ponizej -dolna rura nie zdazy sie nawet z leksza ocieplic. Tak jest w tych naszych ASZ,ATD,AJM w tym okresie.Na wiosne jak sie ociepli nie mowie juz o lecie bedziesz mial wszystkie rury gorace-zapewniam CIE . Mozna kupic termostat ,ktory otwiera sie szybciej ,np przy 83-84 ,ale czy to cos zmieni-sam sobie odpowiedz.
Dziękuję za informację. Widzę że to jednak dobry pomysł był żeby założyć webasto żeby dogrzać się na postoju i odmrażać auto :D Ale nie orientujesz się czy nic się nie stanie jeśli się nie otworzy termostat i nie ma dolanego płynu, bo po otwarciu powinno go ubyć w zbiorniku wyrównawczym.
Witam. Mam problem z temperaturą cieczy w 1.6 BFQ. Wymieniłem termostat wraz z czujnikiem BEHR. Temperatura na liczniku i na kilmatroniku oscyluje w granicach 70-75 stopni a na Vagu pokazuje 78. Po odpięciu wtyczki od termostatu temperatura rośnie i oscyluje w Vagu ok 102 stopnie i na blacie też wzrasta. Po podpięciu znowu spada na 78 i tak trzyma. Mechanik wykluczył termostat i czujnik. Co w takim razie tu odpowiada za sterowanie termostatem ?