Czyli 8P wskazuje na Audi po 2003? A 8E na A4?
I jeśli auto zastało wyprodukowane 10.2001 ale ma kaseciaka(jak odróżnić chorus I od II) to CAN jest czy nie?
Printable View
Hiv juz Ci wczoraj pisalem, kazda A3 od roku modelowego 2001 czyli wyprodukowana od jesieni 2000r ma CAN
8P to nowe A3 produkowane od maja 2003 ale modelowo od rocznika 2004
8E to A4 B6 produkowane od rocznika modelowego 2001 czyli od jesieni 2000
a to czy chorus jest po CAN czy nie jest to calkiem inna sprawa, auto jako takie szyne CAN posiada !!!
No i teraz już jasna sprawa ;) Dzięki!
No właśnie, że niejasna!
Miro to jak skomentujesz fakt że część osób mających auto po liftingu ma kłopot z instalacją radia concert II ze względu na brak kabelków CAN L, CAN H potrzebnych do prawidłowego działania radia (szczególy w postach poniżej)?
Moze ja po prostu czegoś nie rozumiem. Mozesz postarać sie mi wytłumaczyć co i jak.
Z góry dzieki!
nie ma tu co komentowac, bo bylo to juz wielokrotnie opisane, brak kabelkow z cana wynika z braku ich fabrycznie przy instalacji radiowej, trzeba je podprowadzic,
(byc moze wiazalo sie to z sytuacja ze auto wyjechalo z fabryki bez radia albo z chorusem kaseciakiem ktory tego mogl nie miec)
sama szyna CAN w kazdym poliftowym a3 jest bo byc musi,
nawet w 8P niektorych "cana" przy radiu nie ma i trzeba go prowadzic z komputera gateway.
dla normalnego elektronika samochodowego to zaden problem i nie ma potrzeby stosowania zadnych emulatorow can tak jak w starych 8l itp.
a jesli jakis meches probuje komus to wcisnac to trzeba go zmienic
dlatego dziwne sa posty kogos kto pokazuje auto poliftowe i zastosowany modulator/emulator CAn, w aucie jest ESP , mozliwosc programowania przez OBD a nie ma CAN ?? cos chyba z kitem
poprostu takowe kable trzeba podprowadzic
To ja jeszcze podpytam.
Co ten CAN tak naprawdę daje? Jaką spełnia role?
Jak się próbowałem czegoś takiego dowiedzieć pół roku temu to nikt mi tego nie napisał wiec jako laik z dziedziny elektroniki poradziłem sobie zakładając emulator, dla mnie skoro nie mam kabli w miejscu w którym być powinny znaczy że ich tam nie ma, a że je trzeba tam skąś poprowadzić to się dowiedziałem właśnie teraz.
Hiv poszukaj troche. Google cie nie ugryzie.
http://en.wikipedia.org/wiki/Controller_Area_Network
jaczek7 to szukaj odpowiedzi skąd poprowadzić kable a ja zapisuje się jako pierwszy chętny po Twój adapter ;)