napisz do
http://www.a3-club.net/forum/member.php?840-mieto3
Printable View
Odświeżę temat, zamiast ECU z AGU, można wsadzić*z AJL (180KM), ale i tak nie obejdzie się*bez przeprogramowania małego czipu od immo. Jak przestanie wiać, to podmienie u siebie, bo juz mam przygotowany i opiszę*wrażenia.
EDIT: Komputer wymieniony, po programowym odłączeniu immo nie trzeba nawet adaptować wyciągamy stary i wkładamy nowy (plug&play). Różnica w mocy bardzo odczuwalna, zwłaszcza przy większych predkościach i na wyższych biegach. Polecam coś takiego. Na wiosne dojdzie downpipe 3" i większe wtryski. Potem na hamownie i zobaczymy co wyjdzie.
Witam
Może ktoś robił podobny zabieg to mi odpowie:
Mój sterownik 06A906032FC z silnika AUM padł i kolega wstawił mi inny który akurat miał u siebie,
skanowałem vagiem
nr sterownika to : 8N0 906 018 R, ten sterownik był tylko w początkowych Audi TT quattro 99-01,
z silnikiem APX 1.8T 225KM, ma oznaczenie Bosch motronic 7.5 czyli działał zapewne z sondą wąskopasmową , a ja u siebie mam sondę szerokopasmową
Ogólnie samochód normalnie odpala, jeździ bez problemów, jest bardziej dynamiczny niż na poprzednim sterowniku, jedynie na liczniku świeci się kontrolka EPC,
vag pokazuje takie błędy:
01177 engine control unit 49-00 no communications
18084 epc (k132) circuit : electrical malfunction p1676 35-00
prawdopodobnie sterownik nie był zgrywany z licznikiem, immobilizer wyłączony
Pytanie brzmi czy ten sterownik powinien więc zostać czy nie lepiej szukać takiego jak był typowo pod AUM ?????
Z góry dziękuję
post!
Siemka, mam pewien problem, nazbierałem wszystkie czesci na tego swapa, lecz gdzie nie podjade to nikt nie chce sie za to brac, bo nie robili tego nigdy a nie chca niczego zepsuc, wiec potrzebuje zasiegnac porady, czy z tym jest jakis duzy problem, moze cos nie hulac po podlaczeniu wszystkiego? :)
Co do swapa to najlepiej zdjąć immo a co do zmiany ecu wystarczy ze starego przelutować scalaka do drugiego zakupionego i hula bez żadnego kodowania zegarów.
immo juz mam wylaczone, ale znalazlem pewna osobe ktora podobno na 1000% ogarnie to dobrze ale chce za wszystko 1.5tys, tylko w sklad roboty wchodzi wymiana sterownika na me 7.5 + przekladka z automatu na manuala + fazy rozrzadu mi wylaczy tak samo sondy i przeplywke za jednym razem, a czy to duzo jak za ta robote to nie wiem :D
Też się własnie przybieram do zmiany na me 7.5 w agu. Bedę to robił prawdopodobnie w przyszłym tygodniu. Jest to do ogarnięcia samemu, kwestia skompletowania gratów i wolnego dnia lub dwóch :) Jeśli chcesz dam Ci jakieś wskazówki na priv :)
Serwis BOSCH zdiagnozował mi rozjechaną mapę silnika PB przez wadliwą listwę wtryskową gazu. Pytanie czy,jeśli po resecie sterownika ECU falowanie pozostało a adaptacje ecu robiłem sam,nie raz i jeździłem do czasu jego adaptacji i nic nie pomagało to czy to na pewno wina mapy ECU? Jeśli tak to lepiej wgrać oryginalny soft czy kupić nowy sterownik? Nieszczelności nie stwierdzono oprócz niesprawnego EVAPu który przepuszcza w obie strony. Znalazłem na olx ECU od AUM 150km różniący się końcówką numeru. Mój ECU posiada końcówkę HN a tamten HJ,pytanie czy można włożyć sterownik z końcówką HJ ponieważ jest on po czipie na 240km? Silnik jest po remoncie,uszczelniona głowica i regeneracja turbo + wymiana pierścieni. Wtryski seria i kat jest. Fakt że nie wiem na jakim setupie strojono tamten ECU,chodzi o to czy w ogóle można coś takiego zrobić i będzie to dobrze jeździć?
HJ bo to 150HP AUM a Twój HN bo to 180HP AUQ i podmiana sterownika w Twoim przypadku na ten z 240HP nic nieda a tylko narobi problemów bo Ty nie masz zapewne nic z tych rzeczy(w sumie to nawet pełnego kompletu) pod które był pisany tamten soft a i zabawa z IMMO by Cię czekała
wgraj Sobie sam serię HN lub BJ 180HP AUQ