Placebo ;)
Printable View
Placebo ;)
Witam wszystkich.Mam pewnien problem z wyciekajcym p³ynem z uk³adu ch³odzenia.A posiadam A3 2.0Tdi z 2003 roku .Otóz bierze mi nieca³y litr na 1000km.Rano tak po minucie zaczyna kopcic na bia³o i tak przez 2-3km pozniej juz przestaje i jest ok..ale to nie zawsze(chociaz moze to nie od tego poniewaz jak zauwazy³em ubytki plynu to nie kopci³ tylko od jakiegos czasu dopiero..byc moze to jest normalne i zwazane z mniejsza temparetura otoczenia).Ciekawostaka jest taka ze zacze³o sie to dziac po wymianie rozrzadu i pompy wodnej, czy moze pompa moze miec wp³yw na wyciek do uk³adu??.By³em u jednego mechanika i powiedzia³ ¿e albo uszczeka albo peknieta g³owica:/....pozniej pojecha³em do drugiego to odkteci³ mi korek od p³ynu wyrównawczego i sprawdzi³ jakims miernikim z roztworem i powiedzia³ ze to raczej nie uszczelka bo nic nie wykaza³o i powiedzia³ ze moze byc pompa która gdzies tam przepuszcza.Co Wy o tym sadzicie??....aha...i sprawdza³em korek wlewu oleju i nie ma zadnej bia³em mazi ani nic w tym stylu
sprawdz czy nie podnosi Ci sie poziom oleju w silniku,na pompie wodnej jest oring byc moze zostal zle zamontowany przy montarzu albo jest slabej jakosci.nie zauwazyles zadnych wyciekow na blokulub pod autem albo bialego osadu podobnego do tego ktory zostawia kamien w wodzie?plyn wycieka gdy jest zimny wiec np po nocy powinny byc widoczne ewentualne wycieki
poziom oleju sie nie podnosi......wycieków tez nie ma...wszedzie sucho..mechanicy tez sprawdzali i nic:/..co do plam pod silnikiem jeszcze sprawdze jutro bo teraz auto stoi w garazu...ale nigdy nic nie zauwazy³em.....
plam mozesz nie zlokalizowac,na 10 km masz ubetek mniej wiecej 10 ml(opieram sie na danych podanych przez Ciebie) wedlug mnie-gdyby glowiaca byla by uszkodzona to ubetek bylby wiekszy rowniez gdyby uszczelka byla walnieta,a to ze kopci na bialo to moze byc przypadek bo taka ilosc plynu "przerobilby" raz dwa.stawiam na pompe wody
dziki:)...bede dzia³a³ i napisze co i jak pozniej:)...Pozdrawiam
Przeszuka³em chyba wszystkie tematy apropo wycieków p³ynu...
W moim przypadku p³ynu wycieka przez przelew w górnej czê¶ci zbiorniczka. To ju¿ zdiagnozowane i potwierdzone.Szukam przyczyny.
Nie wiem jak samochód bêdzie sie zachowywa³ w lato, ale teraz przy tych temperaturach p³ynu ubywa kiedy d³u¿szy czas utrzymuje obroty powy¿ej 2,5t
Znajomy mechanik kaza³ spróbowaæ z nakrêtka od zbiorniczka, ¿e mo¿e nie trzyma. kupi³em na szrocie wymieni³em i dalej to samo.
Dodatkowo wska¼nik temperatury wariuje. Po przekrêceniu kluczyka na zimnym silniku wskazówka ustawia siê na 70st potem dochodzi do 90 i przy spokojnej jezdzie tam zostaje. ale jak pojade szybciej lub przycisne mocniej to dochodzi to 110. wracam do spokojnej jazdy i wskaznik wraca do 90
Wydaje mi sie ze jesli dlugo utrzymuje wysokie obroty i wskazowka dluzszy czas jest na 110 to wtedy wlasnie plyn ze zbiorniczka sie przelewa.
Ma kto¶ jaki¶ pomys³? Czy jedno z drugim ma zwiazek?
Pls o pomoc.
tak jak kolega sugeruje
mi jak padla pompa grzal sie wylewalo przez zbiornik wyrownawczy
i dodatkowo nie mialem cieplego powietrza
tobie dmucha cieple powietrza??
jesli tak to raczej nie pompa wody, jesli tez nie masz ciepego powietrza to na (99,9%) pompa
michal12321 nie chcesz miec dodatkowych wydatkow to lepiej zajmi sie tym teraz.z tego co napisales wynika ze pompa wody jest juz na wykonczeniu.napisales ze gdy przytrzymasz na obrotach to temp skacze do 110 stopi,sprawdz czy dolny waz od chlodnicy jest wtedy goraczy,cieply czy zimny,otwarcie termostatu- pocz±tkowa temperatura otwarcia wynosi 85 stopni pelne otwarcie jest przy 105 stopniach.moze byc tak ze wirnik ktory jest plastikowy na wolnych obrotach w jakis sposob trzyma sie na osce a gdy dostanie obroty zaczyna sie obracac ale wolniej niz oska.