Witam już po wymianie oleju. przejechałem juz jakięs 500km i gitara. odpukać. nic sie nie dzieje a powiedział bym że jest lepiej. olej nie był czarny smołowaty tylko brązowawy.
Printable View
Witam już po wymianie oleju. przejechałem juz jakięs 500km i gitara. odpukać. nic sie nie dzieje a powiedział bym że jest lepiej. olej nie był czarny smołowaty tylko brązowawy.
co do przejechanych 300 tys km na automacie na jednym oleju i wymianie na nowy, to tak samo jak do starego silnika gdzie byl stosowany olej mineralny wlac olej syntetyczny - poprostu oczysci wszystko z brudow co za tym idzie rozsszczelni uklad, u mnie po wymianie oleju w skrzyniu jest wszystko oki robilem w ASO w uk u znajomego. pozdrawiam
Co za bzdura, nawet mi się nie chce komentować.
Witam,
mam autko z automatem i zainteresowałem się kwestią wymiany oleju w przekładni. Zadzwoniłem do ASO, podałem VIN i gość powiedział mi, że w moim modelu skrzyni oleju się nie wymienia a jedynie uzupełnia stan, co gryzie się z naklejką na wewnętrznej stronie pokrywy silnika gdzie napisano, ze co 60 000 km lub 30 000 mil należy wymieniać olej na spełniający normę G 052 162. Powiedziano mi również, że owszem są skrzynie gdzie olej się wymienia ale nie w mojej, mało tego to może to bardziej zaszkodzić niż pomóc, bo wypłukane zostaną osady a auto ma 130k km przebiegu i jeśli rzeczywiście nikt tego nie robił to jest ich tam pewnie sporo:/ Jestem w kropce, jeśli ktoś ma jakieś sugestie do zapraszam do wypowiedzi
pzdr
P.S. Litr takiego oleju w ASO 80zł, wchodzi 5,5 litra więc kwestia warta dyskusji - zainwestować 500zł + filtr (o ile da się go wymienić) + wymiana i albo będzie OK albo skrzynia się rozpadnie i dodatkowe koszty wymiany na nową (wtedy chyba taniej zmienić na manuala):/ Generalnie ze skrzynią jest chyba wszystko ok, biegi zrzuca bez szarpnięć, czasem tylko 3-ka lekko szarpnie wchodząc z 2-ki przy niewielkich obrotach...
Klawisz-84 ten dolny jest spustowy
Witam,
mam zamiar zabrać się za wymianę oleju w skrzyni biegów 1.6 AKL, skrzynia DLP.
1.Czy przy wymianie należy wymienić również podkładkę miedzianą/aluminiową i czy takowa w ogóle występuje w korkach spustowym i wlewowym?Jeśli tak to będzie podkładka m17?
2.Z oględzin wywnioskowałem że korek wlewowy znajduje się za osłoną silnika, dokładnie to od strony nadkola.Nie wiem za bardzo jak się zabrać do jej demontażu, są śruby Torx 25, ale do tego w niektórych miejscach jest coś na zasadzie spinki?Jak to sie demontuje bo nie chcę nic uszkodzić :wink:
https://images89.fotosik.pl/17/06f0757cb5cd859fmed.jpg
podkładka miedziana jest jedna N01155811 8,4X15X1,6 na wlewie nr.19
wlew/zlew nr.5
http://catfans.info/audi/Images/big/201301350.png
nadkole jest tylko na torxach a spinki/słoneczka N90796502 musisz kupić bo to jednorazówki(musisz je zerwać/wygiąć i zejdą)
Dziękuję za szybką odpowiedź, czyli ewentualnie jak już to wymienić podkładkę na korku wlewowym nr 19 a na spustowym nr 5 po prostu wkręcić po zlaniu i powinno być szczelnie?Bo faktycznie w etce nie ma nic o korku spustowym,a tak myśląc logicznie jak któreś z tych korków będzie nieszczelne to prędzej ten spustowy.
Edit. Co do powyższego, nieistotne coś źle popatrzyłem, znaczy sie że nie trzeba żadnych podkładek dodawać?
nr.19 podkładka jest na rysunku jedna i znajduje się na wlewie
korki nr.5 są 2 jeden do zlania drugi do wlania
Teraz już mi się namieszało heh, to nie jest tak że zlewam tym na dole numer 5 i wlewam nr 5 tym na boku skrzyni, muszę ruszać ten numer 19 z podkładką?