-
Dokladnie, lub uzyc sciagacza do lozysk , ale na klucz, bo ten sciagacz pokrecany reka nic nie da.
Sam mialem taki i rozbilem ta raczke zaciskowa na betonie a to co pod nia bylo dalo sie skrecic kluczem nasadowym, wtedy ramie wycieraczki puscilo.
NIE zapomnij podlac wczesniej dobrym odrdzewiaczem - WD40 jest za slabe na te sprawy.
Podlacze sie do tematu wycieraczek.
Jak wyregulowac mechaniczm wycieraczek i same ramiona na nich, bo meczylem sie pare godzin a i tak po zamontowaniu, lewa wycieraczka w maksymalnym wychyleniu stuka mi w rant szyby plastikowy ( przy slupku ) . Strasznie to wkurza, zwlaszcza zimą :lol:
-
a tylko zdejmowałeś wycieraczki czy mechanizm rozkręcałeś?
jak tylko zdejmowaleś to żadnej filozofii nie ma.. ustawiasz jakies 2-3cm wycieraczke od konca czarnego pasa i w 90% przypadkow jest dobrze
-
Wymieniałem mechanizm wycieraczek, ten co jest pod plastikowym podszybiem.
Od tamtej pory nie umiem wyregulować wycieraczek tak by lewa ( kierowcy) nie stukała w słupek .
-
czyli go nie rozkręcałeś. w takim wypadku zdejmij wycieraczki. włącz najwolniejszy tryb ruszania nimi, i po jednym pełnym ruchu wyłącz (obserwuj trzpien kiedy przestaje się ruszać, możesz też suchać :)).
pozniej załóż tak jak pisałem wczesniej i powinno byc dobrze
-
chyba sie nie zrozumieliśmy, rozkręcałem :) ten mechanizm - wszystko wyjąłem włącznie z silniczkiem w kształcie walca który przykręcony był do tego mechanizmu.
Stary był zardzewiały i dlatego wymieniałem.
Czyli po pełnym cyklu wycieraczek, nałożyć ramię kierowcy na sworzeń , w odległości 2-3 cm o plastikowego podszybia ?
Wcześniej miałem nawet takie ustawienie że ramiona wycieraczek najpierw szły w doł szyby a później w górę .
Teraz i tak jest znośnie :lol:
-
-
Ja troszke inaczej robie. Zakladam ramie lekko dokrecajac srube - wlaczam wycieraczke i patrze gdzie sie zatrzymia. Jak za nisko lub wysoko to poprawka. Zazwyczaj udaje sie za drugim razem bez zbednego latania wokol auta.
-
ja dzięki Jurkowi za pierwszym już zakładam dobrze.. praktyki montażu wycieraczek mi załatwił konkretne :P
-
doszedł mi kolejny problem z przednimi wycieraczkami, a mianowice jeśli dam manetke na czasówke, lub wyższy "bieg" to wycieraczki nie chodża płynnie tylko tak jak by przeskakiwały co jakkiś kawałek aż trzęsie całym autem, a jeśli przełącze manetke na najwyższe obroty wycieraczek to chodż płynnie. Jak uważacie spododowane jest tym że mechanizm się popsół a może kończy się silniczek wycieraczek????
-
Witam, mam problem z wycieraczkami. Spryskiwacze działają, a wycieraczki w ogóle nie chcą chodzić. Co to może być?
Jak ktoś wie o co chodzi to proszę o pomoc.
Pozdrawiam.