Oryginalnie napisane przez
ruszi69
Witam wszystkich bardzo serdecznie,
Piszę w tym temacie ponieważ mam problem ze wspomaganiem kierownicy. Ale może od początku. Więc tak, +/- miesiąc temu zakupiłem Audi A3 8P 2.0TDI<BKD>. Zaraz po zakupie padło mi turbo. Turbo zostało poddane regeneracji, cały układ został wyczyszczony z oleju, filtry i olej zostały wymienione. Po wyjechaniu z warsztatu autem długo się nie nacieszyłem, bo po jakimś czasie wyskoczyła czerwona kontrolka od wspomagania na desce rozdzielczej. Mechanik podpiął komputer, usunął błąd i wszystko miało być okej, ale nie było. Dojechałem na spokojnie do domu, pokręciłem się wszystko było dobrze, natomiast gdy silnik ostygł, po ponownym odpaleniu wspomagania już nie było, a na desce rozdzielczej znowu pojawił się błąd wspomagania. Przez ostatnie trzy tygodnie auto stało w garażu(grubsza sprawa ze sprzedającym). Teraz gdy wyciągnąłem auto z garażu zauważyłem, że gdy silnik złapie chociaż minimalną temperaturę( wskazówka podniesie się powyżej 50st.) i ponownie go uruchomię wspomaganie działa bez najmniejszych zarzutów. Czy jest ktoś może w stanie mi powiedzieć gdzie jest problem? Czy do wymiany musi iść kolumna kierownicza, czy może problemu szukać gdzieś indziej?
Bardzo dziękuję z góry za każdą odpowiedź, mam nadzieję, że chociaż trochę sprawa się wyklaruje.
Pozdrawiam
PS. Próbowałem robić adaptacje czujnika skrętu w taki sposób jak został opisany na pierwszych stronach tego tematu, kręciłem ósemki po parkingu itp. Ale niestety nic to nie zmieniło.