-
Witam,
Chciałabym zaczerpnąć waszej porady, bo może ktoś z was wie co może być przyczyną takiego zachowania, lub działo się coś podobnego. Kupiłam samochód jakiś tydzień temu, właściciele ze względu na brak porównania mocy tego silnika, nie zauważali problemu bo "auto ciągnie nawet pod górę!" byli dość zdziwieni gdy powiedziałam im, że w tym aucie drzemie większa moc tylko coś ją blokuje. Mój tata ma passata który jest ponad 200kg cięższy, różnica wynika tylko z faktu że ma silnik na pompowtryskach a ja nie dlatego też te dwa autka powinny mieć identyczne osiągi.
Co się dzieje? Otóż, turbina słychać że się włącza, więc myślę że problem tkwi w czymś innym. Jeżeli przyspieszam równomiernie to autko przyspiesza tak normalnie, gdy przytrzymam mu obroty ok 3 tys. przez jakieś 3 sekundy na 2 biegu i wdepnę to rwie jak diabeł (sądzę że tak powinien działać bez tego "przytrzymania") aż powiedzmy do 4 biegu. Potem gdy przekraczam 100 to tak jakby odcina mu dopływ paliwa, ale gdy pojadę chwilę równym tempem to pozwoli mi pojechać więcej. Poie na autostradzie. Raz jak jechałam sama wyciągnął 160 km/h ; z tatą zatrzymał się już przy 140, a jak mu próbuje depnąć to potrafi się zaciąć nawet przy 120 km/h (około 2 tys obrotów na 5 biegu). Jak rozpędzam się powoli to dojdzie do jakichś 140-160. Gdzieś na internecie znalazłam wątek z identycznym problemem i zamieszczona była tam informacja że wystarczyła zmiana filtra paliwa. Dowiedziałam się że w Audi filtr paliwa nie był zmieniany przynajmniej 1,5 roku (poprzedni właściciele jeździli tym autem około rok) a poprzedni nie wiadomo czy zmieniali. Tak więc kupiłam nowy filter, został założony ale niestety objawy nie zniknęły.
I jeszcze zaznaczę że turbina zaczyna się załączać od około 1500 obrotów, przynajmniej wtedy słyszę świst. To dobrze czy źle?
pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc :)
-
Co do turbiny to wcześnie wstaje, przeważnie moim zdaniem jest to 1800-2200 tys. obrotów. Może to będzie wina zanieczyszczonego EGR wraz kolektorem i poprostu samochód się dusi? Jaki przebieg?
-
na liczniku mam 255 tys wygląda realnie, ale nie wiadomo czy jest oryginalny
-
Luknij do warsztatu na czyszczenie EGR i kolektora moze pomóc :)
-
Umówiłam się na jutro na hamownię, mają również urządzenie do pomiaru logów dynamicznych :P zobaczymy co będzie ;) Mam nadzieję że nic groźnego :D ale jak to mówią, z kupionym autem zawsze trzeba coś zrobić :D najbardziej mnie dziwi jak można było nie zmieniać filtra paliwa!! odpowiedź dostałam "bo nam się zapomniało" :DD a potem dziw że nie chodzi czysto :D
-
Uwaga, przekazuję informację. Otóż gruszka idzie do wymiany bo najprawdopodobniej przegniła i turbina do "delikatnej" regeneracji, piaskowany nie będzie wirnik. A potem zobaczymy co dalej ;)
-
Witam mam ten sam problem i jak pomogła wymiana gruszki i lekka renowacja turbiny ?
-
Witam. Wczoraj zapakował na pokład trochę więcej osób niż powinienem . Po przejechaniu 3km przestałem odczuwać przyspieszanie(moc) .Dokładnie wyglądało to tak jak by sprzęgło się ślizgało ale to nie było na bank sprzęgło. Na obrotomierzu wskazówka idzie do góry ale zero przyspieszenia . Dzisiaj rano sprawdziłem czy coś się zmieniło , pierwszy bieg ok drugi ok trzeci lekka zamułka ale w miarę się zbierał do póki nie przejechałem 3km - 5km . Ktoś może coś powiedzieć na ten temat ?
-
Czemu uważasz, że to nie sprzęgło? Jeśli obroty rosną a prędkość nie to mi wygląda na sprzęgło.
-
Nie to nie jest sprzęgło. Byłem podłączyć pod kompa i pokazuje błąd na podciśnieniu