panowie jak sie ma przekładka silnika z 1.6 na 1.8t
dużo więcej jest roboty/napotkania problemów jeśli mam automat ?
czy lepiej szukać przeszczepu na 1.8t w automacie czego wolę uniknąć
Printable View
panowie jak sie ma przekładka silnika z 1.6 na 1.8t
dużo więcej jest roboty/napotkania problemów jeśli mam automat ?
czy lepiej szukać przeszczepu na 1.8t w automacie czego wolę uniknąć
buzz-astral Chciałem porównać cenę z tą zaproponowaną przez mechanika za naprawę 1.6 (wymiana pierścieni, uszczelniaczy + kompletny rozrząd) około 2k zł. Ostatecznie stanęło to na naprawie w ramach gwarancji... Jeżeli jednak miałbym to robić na swój koszt, to zdecydowałbym się na wariant z zakupem angola (całego).
BTW Tak mi wyszedł zakup od znajomego handlarza...
musisz brać też pod uwagę że jak wymienisz silnik 1.8t to rozrząd też wypada wymienić a nie wiadomo co jeszcze
tak jak Mariusz pisze, przy każdym swapie dla świętego spokoju należałoby wymienić rozrząd z pompą wody, wymienić oleje w silniku, skrzyni, wymienić filtry oleju, paliwa, powietrza. Także dolicz sobie te powyższe koszta.
Całego anglika też Ci mogę załatwić, sam swap również, jak coś to pisz PW
Witam, odgrzeje trochę temat. Posiadam Audi 1.8 AGP, i jestem zmuszony zmienić silnik. (w to nie wnikamy), Na pewno też muszę kupić drugą a3 jako dawcę ( najprawdopodobniej UK), i teraz moje pytania, czy jeżeli będę chciał wstawić 1.8T to czy to mnie nie przerośnie. Nie chodzi tu do końca o koszta, zamierzałem się z wydaniem ok. 4tys. i wymianą sztuka za sztukę apg na agp, ale jak mam wydać 6tys, a mieć 1.8t to to mnie nie przeraża. Macie jakieś sugestie. Tylko prosiłbym o nie pisanie sprzedaj swoje dołóż 6 i kup drugie
wszystko zależy jakie masz doświadczenie z mechaniką. samo przełożenie silnika i kilku gratów nie jest skomplikowane, więcej rozkminy jest z wiązką elektryczną ale myślę że w najgorszym przypadku poprosisz kogoś o pomoc tylko z tym i dałbyś jakoś radę ;)
akurat o elektrykę tak bardzo się nie obawiam, chodzi mi o to jak jest z mocowaniami pod silnik, skrzynię, i co jeszcze trzeba przełożyć. Na pewno hamulce, ale jak z półosiami itp.
sensej, wsadzając AGU do APG chyba nie ma wielkiej filozofii? bo APG do AGN to prawie tak samo;)
filozofii nie ma żadnej, ważne żeby łapy były takie same bo tutaj byłoby trochę rzeźby ale wszystkie a3 miały takie same więc nie ma problemu jak z takiej samej budy się silnik przekłada.
układ napędowy i hamulcowy też trzeba zmienić ale skoro i tak kupujesz anglika to nic to nie zmienia bo wszystko masz
czyli jak moja buda jest 3d to mam szukać 3d? czy jeśli to nawet 5d to nie ma różnicy? Układ napędowy, ale już kolumna kier. zostaje moja. A reszta części, np. zawieszenie, tylna belka, to jest to samo co 1.8? Chodzi o mocowania? A jak z osprzętem silnika, rozrusznik, alternator? To musi być sprawne w angolu, bo moje nie podpasuje?