czy to jest normalne ze gdy redukuje bieg o 1 .. np z 1700 obrotow skacze mi na 2200 to musze dlugo sprzegla trzymac zeby nie szarpnelo ? W benzynach chyba krocej trwa redukcja
Printable View
czy to jest normalne ze gdy redukuje bieg o 1 .. np z 1700 obrotow skacze mi na 2200 to musze dlugo sprzegla trzymac zeby nie szarpnelo ? W benzynach chyba krocej trwa redukcja
Zależy co rozumiesz przez wielki moment - miałem w ARL przy 2500 obrotów 426 NM i wcale 4ka wbita nie była a i moment za wielki z perspektywy czasu nie był, albo to mnie ścigacze tak skrzywiły...
sporo od skrzyni zależy i turbo jakie masz w aucie - wtedy odpowiednio wysoko pozwalasz sobie na kręcenie silnika
wiesz ja zrzucajac z biegu dodam gazu mniej wiecej na tyle obr na jakie mi przejdzie po redukcji i zmiana jest plynna
Witam :)
Mógłby ktoś dla mnie rozszyfrować ten wykres dla 1.9 TDI (110KM :)
Do ilu obrotów mogę go kręcić aby jechać ekonomicznie i na jakich obrotach jechać?
Oraz w jakim przedziale obrotów najlepiej przyspiesza??
chcac jezdzic ekonomicznie i dynamicznie biegi zmieniaj przy 2,3 tys najwyzszy momen masz 1,9 tys wiec najlepiej jezdzic pomiedzy 1.9 - 2.3 tys
a co mi koledzy poradzicie avu w autoamcie czterobiegowym i w zaleznosci od wcisnietego gazu sam zmienia nie raz jest to kolo 2k a nie raz kolo 3k no i oczywiscie duzo wyzej jak wcisne do spodu ale chodzi mi o w miare ekonomiczne poruszanie po miescie, na trasie przy jezdzie okolo granic max momentu 3.8k wyszedl mi 7,5 litra zapakowany po dach :). a po miescie ponad 11 wiem czytalem ze one duzo pala ale czy nie da rady jakos tego zmniejszyc jezdzac plynnie??
turbina sie nie wlacza tylko dziala caly czas po pierwsze a uwazam ze jezdzac powyzej 2 tys do 2,5 bo nie mowie ze sztywno max 2,3 bo normalne ze czasem pociagniesz nawet do 3 (bo nikt nie jezdzi patrzac ciagle na obrotomierz ) to turbinka bedzie miec sie dobrze ja powyzej 2 tys slysze mily swit turbiny jak przegazuje na jalowym wiec uwazam ze wtedy pracuje juz jak nalzey dla turbiny zle jest jak jedzisz 50 na 5 badz 4 , ja po miesci mam max 3 a wtrasie 4,5 a 6 daje jak juz mam ok 120 minimum
Jeśli w tej granicy obrotów (1900-2500) najlepiej przyspiesza to bieg powinniśmy zmieniać w okolicy 3tyś. obrotów. Aby po zmianie biegu wskazówka obrotomierza spadała w granice 2tyś. Wtedy przyspieszenie będzie najbardziej efektywne?
Poprawcie mnie jeśli się mylę :)
no tak ale chciales by bylo w miare ekonomicznie ale ciagnac do 3 tys to ekonomi nie zaznasz ja zmieniam 2,3 ,2,5 i jest ok normlane ze czasem go podciagne ale nie raz wole go rozpedzic do 3 tys zmiana biegu i tak by miec z 2,5 popuscic gaz lekko pedal "dotknac"auto smiga dalej zwazo a spalanie na fisie nizsze