dzięki za odpowiedzi po świętach popatrze i dam znać co i jak pozdrawiam
Printable View
dzięki za odpowiedzi po świętach popatrze i dam znać co i jak pozdrawiam
Cześć
Podepnę się do tematu logów ASV.
Poniżej dynamiczne z grupy 8 i 11.
Z góry serdeczne dzięki za pomoc.
http://vaglog.rtnet.pl/krzysztofkondel_120501.html
http://vaglog.rtnet.pl/krzysztofkondel_120500.html
Auto z czystym softem ASV, po czyszczeniu turbiny pół roku temu ale problem odcinki powraca, sztanga turbo pod palcem przemieszcza się ok 5 mm pod wpływem wymuszenia na VAGu troche więcej. Wąż przy turbo od strony zimnej poci się. Ostatnio wymieniłem termostat i auto zaczeło wreszcie sie grzać poprawnie bo do tej pory stale temperatura falowała i nie przekraczała 75C. Zaraz po zrobieniu termostatu o dziwo samochód był w stanie jechac 140 na 4 biegu i nie odcinało turbo. ale po dwóch dniach powrót na ziemie i znowu buba...
turbina na stół i do czeszczenia geometria tylko sprawdz w jakim stanie jest pierscien oporowy i sama geometria . jesli geometria bedzie wyrobiona to wymien samom geometrie no chyba ze masz wypiasowane koło kompresi to wtedy regeneracja .
No dobra, ale ile razy można czyścić ? pojeździłem może 10k km i znowu to samo. Mam świadomość że niedogrzany motor robi złą robotę, ale pytanie czy tylko to? Zastanawiam mnie to pocenie sie zimnej części, uszczelniacze puszczają?
Nie piaskowałem koła kompresji, rozebrałem przeczyściłem, przemyłem w nafcie, wypolerowałem na papierze ściernym 2000 i poskładałem. A przeładowanie na logach jakby od nowości nie była czyszczona.
zrób komplet logów to zobaczymy czy wszystko jest w porzadku .jak rozbierzesz turbine to sprawdz czy pierscien oporowy nie ma zaciorów albo rys ,jesli sa to wypoleruj na papierze sciernym lub leko przefrezuj na frezarce .logi zrób dynamiczne z bloku 1 3 4 8 11 i stayczne 1 3 4 i BS 000 3 11 .
Ja przepraszam, ale żaden z Was tutaj wypowiadających się w temacie nie zajmuje się regeneracją turbosprężarek. Waszym zdaniem na podstawie wklejanych logów zawsze problemem jest geometria. German8q piszesz w tematach jakbyś miał zawsze 100% pewności że po wymianie geometrii lub po jej wyczyszczeniu problem zniknie ;)
Nie zawsze po czyszczeniu na błysk turbo będzie pracowało idealnie nawet jak zawór podciśnieniowy założycie nowy!!
Nie zawsze czyszczenie przynosi rezultat!!
Nie wolno czyścić geometrii raz po razie!!
Od oględzin turbosprężarki są odpowiednie miejsca, a nie mechanik samochodowy. Mechanik jest wymieniaczem nic poza tym!!
Bardzo ważna rzeczą jest wrzucenie kory na maszynę i sprawdzenie czy wirnik dalej jest wyważony tak jak kiedyś jak był nowy. Żadna turbosprężarka nie przejdzie tych testów!! I bardzo często właśnie to jest przyczyną nieregularnego doładowania.
Pozdrawiam :)
Witam temperatura zaczęła mi wariować na wskażniku pokazywało 90 stopni zaraz spadła na 70 pózniej znowu wzrosła do 90 niekiedy nie łapało w ogóle 90 stopni. POstanowiłem więc wymienić termostat na wernet koszt 35 zł po wymianie i przejechaniu temperatura elegancko 90 stopni ale nie na długo bo dzisiaj po przejechaniu 15 km temperatura prawie 90 stopni i nagle spadła do 60;/ postanowiłem vagiem sprawdzić czujnik temperatury płynu zrobiłem logi SELECT> ENGINE> Meas block > grupa 007 oraz Instruments >meas block >grupa 003 . Poniżej wklejam logi i proszę o sprawdzenie.
http://vaglog.rtnet.pl/misiek_p91-91_124617.html
http://vaglog.rtnet.pl/misiek_p91-91_124618.html
Szpecem nie jestem, ale na logikę mysląc to nie wyobrazam sobie, że temp cieczy może spaść w kilka sekund i potem znów w kilka sekund zagrzać o 30 stopni. Wiec termostat to może,zły trop :P Przez to zachowanie obstawialbym czujnik temp cieczy chlodzącej. A po logach widać, że temperatura sobie powoli rośnie na załączonym silniku. Lepiej na wyłączonym silniku z rana zobaczyć, te same logi i wtedy będziesz widział różnicę miedzy wskazaniami. Teoretycznie powinno pokazywać to samo.
A może po prostu zegary się sypią. Sprawdzaj na climatronicu i porównuj.
Nie rozumiem jak porównywac na climatronicu. Zegary raczej sie nie sypia:)