Taa, pewnie, odrazu 20 litrów...
Printable View
20 jeszcze mi sie nie udalo zrobic ale kilka tankowan mialem ze srednia 15litrow na sto - wyczyszczona przepustnica i jest juz w miare normalnie
powiem tak,
pali tyle ile powinien, prosta sprawa
jezli ktos meczy ten maly silnik to pali jak smok,
jak jezdzi powoli i spokojnie pali malo,
jezeli 1.6i pali ci 15l, to sie nawet nie zastanawiaj i zmieniaj na s3 albo 330i
na to samo wyjdziesz a moc troszeczke inna ;]
Wow to ja Ci gratuluje :P dynamiczna jazda u mnie oznacza szybką jazdę ale nawet 1.8T w mieście rzadko pali mi na ciepłym silniku po 15 litrów :P moja średnia w mieście wynosi 12.4 - jak to wyliczam? tankuje auto, kasuje licznik kilometrów, kasuje średnie spalanie na FIS i później podsumowuje :P wynik podany dla 15" felg z zimowymi oponami, teraz mam 18" ale jeszcze z miasta nie mam danych ;)
13-15 100l hmm,
chlopaki rajdowali zapewne w 5cioro na 18' 235/40 z przyczepka napełnioną złomem,
a tak powaznie..
jak tak katujecie 1.6 to lepiej kupic weksza pojemnosc,
a jak jezdzi normalnie i tyle mu pali, to chyba turek nie oszczedzal tej a3
pozdro
u mnie zimą 9-9,5 a latem w trasie 6,5, w miescie nicałe 8, wszystko zalezy od stanu silnika :)
Udało mi sie poprawić spalanie i zaoszczędzić pare litrów, przejchałem tym razem 130km za 50zł (ok 13 litrów Pb95) robiąc je:
-w 30% na trasie (od 100km/h do 140km/h)
-i w 70% w mieście na trasach do 5km (zmiana biegów przy 2000 obr/min, czyli ok 65km/h max).
Spalanie spadło z 13 na 10 litrów. Zmieniłem ale przy tym filtr powietrza za 25zł. Zakładając ze będe jeździł na gazie, to przejechanie 100km wyjdzie mnie ok 20zł. Uff pisze troche jak Żydek ale może komuś to pomoże.
Ps-jazda jest całkiem przyjemna i spokojna, a jak chce poszaleć to pozostaje mi do tego samochód służbowy :D:D:D
Przyznam, że nie czytałem wszystkich wiadomości odnośnie tego wątku. Z tego względu, że trochę ich jest.
Uważam, że jeśli Twoje auto ma takie spalanie to jak na taki silnik jest ono znacząco wysokie. Też mam taki silniczek, co prawda, ale jak do tej pory nie uświadczyłem takiego spalania.
Lubię dynamiczną jazdę, fakt że przeważnie jeżdżę w cyklu mieszanym i wtedy wychodzi mi 7-8 litrów. Na pełnym baku robię w granicach 750-800 km. Muszę przyznać, że znaczenie ma paliwo.
Nie sprawdziłem jeszcze dokładnie, jakie spalanie wychodzi mi na mieście, ale z tego co zauważyłem wlewając 10 litrów jest w stanie przejechać ok. 130 km.
Jeżdżę po Krakowie, zatem natężenie ruchu jest dość znaczące i jak najbardziej korki. Jednak nie zgadzam się z tym, że Audi 1.6 nie zejdzie poniżej 10 litrów na 100 km przy jeździe po mieście. Znaczy wiadomo, że jeśli będziesz kręcił silnik w granicach 4000 obr. to wtedy, myślę iż jak najbardziej.
To i ja wypowiem się na temat spalania w 1.6
Swoje autko kupiłem jakieś pół roku temu i do tej pory zdążyłem już przerobić temat spalania w tym silniku. Zimną kiedy były ostre mrozy wzięła mi jakieś 12l/100km.
Od tamtej pory zacząłem się pilnować w mieście i takie oto są moje obserwacje. Jeśli auto nie rozgrzeje się dobrze, tj. wskazówka temperatury nie dojdzie do 90 stopni to nie przekraczam 2.5 tysiąca obrotów. Co więcej nie duszę go mocno do tej wartości. Tzn spokojnie delikatnie z gazem, 2.5 i następny bieg. Dojazd do świateł na biegu, hamowanie z wrzuconym biegiem, w korku ruszanie bez gazu, tylko sprzęgło. Wynik? Zamiast spalania w porywach 12 litrów mam w okolicach 8 - 9.
Jeśli chodzi o trasę, to nie przesadzam z prędkością. Ten silnik nie jest do szybkiej jazdy i okolice 100km/h są optymalne. Ostatnio zrobiłem taką trasę i wyszło mi ok 6.5l/100km (trasa troszkę ponad 200km na 13 litrach benzyny).
Niestety te silniczki są łakome, ale racjonalna jazda bez szaleństw pozwala trzymać spalanie w sensownych ramach ;)
Dokładnie, przedmówcy mają rację a kolega IronFlower doszedł do wniosków iście z instrukcji obsługi naszych samochodów która wyraźnie mówi, aby nie kręcić silnika na wysokie obroty jeśli nie jest rozgrzany ;)
Micha3 to ja Twojemu koledze, który spala 15 litrów na 100km gratuluje dynamicznej jazdy - według mnie to on po prostu jeździ bez sensownie kręcąc auto praktycznie do odcięcia... no ale skoro uważasz, że to dynamiczna jazda to ja się kłócić nie mam zamiaru :D Mi tyle nie paliła, Sopkowi też tyle nie pali a trochę lataliśmy na Kasibiorskiej nie Sopek :D? hehe
O boże co za spalanie!!!
Ja mialem dawniej A4 1.6 i w LPG w trasie 7-8 a miasto max 10 przy zyłowaniu... ale mi sie wydaje że inne silniczki byly a moze i nie...
Szczerze po przeczytaniu tego postu nie kupiłbym 1.6 bo chyba spalanie w 1.8 byloby to samo...
musiał bym się postarać aby mi 13l LPG spaliło w mieście max 10-11 litrów pali
max 75??
termostat sobie wymien albo czujnik temp,
Jakie 13-15 litrów w silniku 1.6?
Panowie, litości...
To już się robi nudne.
Sopek jak przejedziesz 5km to też Ci się bardziej nie zagrzeje niż 75 stopni ;) ale i tak widzę, że albo ktoś ma zły kalkulator albo paliwo pół na pół z wodą :D hehe
w mieszanym (miasto 40% + trasa 60%) moja spala 8 l po miescie jak jest cieplej to kolo 10
jak było bardzo zimno to i ze 12
sama trasa z predkoscia do maks 110 to wyszło mi 6,5
trasa z maks predkoscia 160 to wyszlo 7,6
jak dla mnie to nie jest zle choć jesli kupie nowsze audi napewno bedzie z wiekszym silnikiem.
Generalnie temat wydaje mi się całkowicie wyczerpany... 1.6 pali ile pali i nikt tego nie zmieni :P
Tak czy siak nie wiem jak wy ale jak dla mnie temat jest do zamknięcia...
no bo sie sam pozabijają :P zaraz Panowie zależy jak jeżdzisz i jakie tresy robisz powiem tak w tamtym roku w zimę trasa 200km w 3 osoby i pełny bagażnik(na Słowacji + szkrzynka piwa :) plus 3 dni jazdy z domu na wyciąg odcinek 8 km 480km na połówce baku. closed
Dokładnie temat do zamknięcia.
gdzie tam do zamkniecia,
zawsze cos sie dzieje na forum :eye:
a tak powaznie to naprawde mozna zakmnac temacik,
za duzo glupot, a forum jest w trakcie czyszczenia
pozdro
Podzielam opinię, temat do zamknięcia.
Jeśli ktoś żyłuje taki silniczek to nic dziwnego, że tyle pali.
Amen :p