Nie klona tylko kupic nowa pasytlke i zrobic jak napisane na forum.
Printable View
Nie klona tylko kupic nowa pasytlke i zrobic jak napisane na forum.
mam kabel k+can 1.4 i chcialem odczytac pin w a3 2001r
pokazuje mi 5 cyfrowy kod pin... dlaczego?
w drugiej a3 z 98roku pin jest 4 cofrowy
jak tym kablem robic odczyt z sterownika i osobno z licznika?
Jesli pierwsze jest 0 to je wywal i bedziesz mial 4 cyfry. Jesli nie jest 0 to prawdopodobnie taki jest, bo z tego co pamietam (prosze o potwierdzenie) przy kodowaniu kluczyka podaje sie z 0 z przodu, zeby byl 5 cyfrowy.
tyle to ja wiem
pin podaje nieprawidłowy, ponieważ mam pin do tych zegarów i sie nie zgadza z tym co podaje commander.....
podaje 5 cyfr po dodaniu zera wyjdzie 6
Może przyczyną jet to że zegary są nieoryginalne? tzn były jagery 1/2 teraz mam VDO fis? i pin sterownika i zegarów jakos cos miesza? dlaczego ten kabel nie pokazuje prawidlowego pinu? Wiem ze to kiepski kabel "hakerowski"....
przyczyna jest chinski fejs, nie radzi sobie z wiekszoscia zegarow, szczegolnie tych po 2001 na canie. To tez zalezy jak sie trafi, ja robilem 3.6 zegary 2001 i 2002 vdo w s3 i poszly
zobacze wieczorem czy odczyta pin w polo z 2003roku.... jak nie bedzie prawidlowy pin to odsyłam typowi ten szmelc....
tylko czy jak kupie wersje 3.6 to czy bede mial gwarancje ze odczyta pin?
Comander 1.4 jest najbardziej stabilnym programem ale trzeba trafic na dobry.
Sprubuj kilka razy czasem to pomaga.
Mozesz rowniez wylaczyc immo w ecu i dopiero pozniej odczytac pin, to tez jest wyjscie pomocnicze.
bawilem sie kilka razy i za kazdym wskazywal ten sam kod w mojej A3. ale ma jakies znaczenie ze licznik byl zmieniany? bo gdzies wyczytalem ze jesli licznik był zmieniany - przekodowany to comander sobie z tym nie poradzi....?
Jak wylączyc imo w ecu i jak wlaczyc spowrotem?
- - - Aktualizacja postu - - -
ok w VW polo z 2003 roku pin odczytalo bez problemu prawidlowy.
teraz mam inne pytanie
wchodze w zegary , MB08 i w bloku 022 co ma byc aby kluczyk nadawal sie do kodowania?
w oryginalnym kluczyku jest 1 0 1 1 a w nowym kluczyku jest 0 1 1 1
Wychodzi na to ze siedzi tam Immo 3 i nie wiem dlaczego nie chce mi dodac nowego kluczyka :/
Jest temat jak wylaczyc immo. Co do kluczyka to gdzies wrzucalem filmik jak zmieniaja sie wartosci w vag na przykladzie a4
wymienilem nowe crypto48 i kluczyk dodalo bez problemu. Wychodzi na to ze w immo3 nie da sie zakodowac uzywanego transpondera albo ja cos zle robilem... nie wiem
jutro bede kombinowal dalej zeby odczytac ten pin z a3
Panowie jaki kupić kabelek do S3 2003r VAG TACHO 3.1 czy VAG K+CAN COMMANDER 3.6 ?
Potrzebuje odczytać pin w celu dodania klucza. Czy muszę zmieniać pastylkę immo w tym roczniku (chcę kupić używany scyzoryk o tym samym numerze) i czy to jest crypto48? Jeśli trzeba zmieniać pastylkę to jak się do niej dostać, żeby nie zdemolować klucza? :)
Ile razy kolego trzeba powtarzac to samo???
Vag tacho tylko do przedliftow, chyba ze masz zegary jaegera a commander do polifta, najlepiej 1.4
masz crypto48 a pastylke delikatnie trzeba podwazac aby nie pekla.
panowie szybkie pytanie, mam pompkę która nie obsługuje alarmu, zakupiłem właściwą która tą funkcję ma ale nie o tym tutaj czy jeżeli podepnę nawą pompkę to do zakodowania pilocików wystarczy że włożę plastikowy kluczyć włączę zapłon zamknę kluczykiem drzwi i w ciągu 3 sekund nacisnę przycisk lock, i powtórzę czynność dla drugiego kluczyka ? Dodam że mam audiczkę z 2002 roku z dwoma scyzorykami
Panowie,
Chcę się upewnić - jeśli mogę odpalić auto i jeździć na plastikowym kluczyku serwisowym:
http://images35.fotosik.pl/1852/0eb8a89a402ffd4b.jpg
To znaczy, że IMMO jest wyłączone? Mam dołożona odcinkę zapłonu z magnesikami i może przy tej operacji jakiś spec wyłączył IMMO.
Więc domyślam się, że przy dołożeniu scyzoryka nie muszę kodować także IMMO?
a może poprostu immo jest w kluczyku serwisowym ?
każdy kolejny kluczyk musisz kodować. Wyłączone immo objawia się na zegarach ikonką immo
Właśnie o to mi chodzi, czy możemy stwierdzić jednoznacznie, że np. w kluczyku plastikowym nie były montowane immo? Moim zdaniem w plastikowym immo nie powinno być...
Co do kodowania kluczyka to jasna sprawa. Chodziło mi tylko o immo - czy będzie potrzebne kodowanie również i jego oprócz dodania nowego kluczyka do pompki.
Immo na zegarach nie świeci. Zapala się tylko na chwilę przy przekręceniu zapłonu, gaśnie i już więcej się nie pojawia.
Jak umiesz odpalić samochód tym plastikowym kluczykiem to oznacza, że immo masz wyłączone i odpalisz auto każdym dorobionym kluczykiem bez kodowania.
Ikonkę możesz mieć od spodu zaklejoną np taśmą izolacyjną ale to do weryfikacji bo mogą być różne metody.
Możesz też sprawdzić vagiem czy masz immo załączone czy wyłączone. O ile dobrze pamiętam to powinien się pokazać jakiś błąd w 17-instruments
Jeśli to jest ikonka od immo:
http://images47.fotosik.pl/1765/49d95d386c374212med.jpg
to nie jest zaklejona, bo po odpaleniu zapłonu na chwilę się zapala.
Więc chyba zostaje stwierdzić, że immo nie działa w aucie.
Panowie PASTYLKA JEST W KLUCZYKU PLASTYKOWYM!!! Standardowo od nowosci sa kodowane cztery klucze, czyli trzy scyzoryki oraz jeden serwisowy.
Wylaczone immo objawia sie tym ze ono w ogole nie zaswieci le tylko wtedy kiedy zostalo wyjete z ecu silnika.
Wylaczenie immo jakimkolwiek programem spowoduje ze ikonka bedzie mrugac.
Wiec macie teraz chyba jasnosc.
To mnie teraz zaciekawiłeś bo ja swoim plastikowym tzn takim jak na zdjęciu kolegi nie mogę odpalić auta. Kluczykiem serwisowym takim też nie mogę.
http://i2.xarchiwum.pl/20/2161/3818.jpg
PS Faktycznie plastikowy ma pastylkę
http://images39.fotosik.pl/792/21f02726bf0e9320med.jpg
Czyli wszystko jasne. O to mi właśnie chodziło - potwierdzenie w jedną bądź drugą stronę :) Dzięki.
A więc immo jest i działa.
Pozostaje nadzieja, że w scyzoryku uda mi się przeprogramować immo albo wstawić nowy i zaprogramować. Z tym że nie znam PINu zegarów a mam najzwyklejszy kabel do diagnostyki więc nie wiem czy uda mi się samemu wyciągnąć PIN?
Zależy od zegara na VDO nie będzie z Jaegarami różnie...90% się da
jak masz zeagry vdo to i ja moge pin odczytac.
Niestety chyba mam zegary Jaegera bo mam cyfrowy zegarek + jak ostatnio je rozbierałem to wydaje mi się, że miały białą tylną obudowę. Chociaż pewności nie mam więc lepiej będzie jak w pierwszej kolejności sprawdzę to.
witam,
a jak mam taki problem ze alarm mam zewnętrzny ktory teraz działa, a alarm który mam na scyzoryku nie działa już ponieważ domyślam się ze się rozkodował po tym jak pewien genialny elektryk podlaczyl mi radio i spalil cala instalacje, po naprawie wiazki już nie działa a mam drogi kluczyk nigdy nie używany ale mysle ze jest on zakodowany.
teraz pytanie, jak zrobić tak by dzialal scyzoryk??
wybaczcie za niejasności, nie jestem zawodowym znawca na elektryce.
pozdrawiam
Witam, przeczytalem caly temat i chcialbym sie upewnic czy mam jasnosc. Moja pompka na pewno obsluguje zdalne sterowanie. Niestety mam tylko zwykle kluczyki i chcialbym kupic ori scyzoryk. Moge bez problemu przelozyc z jednego starego kluczyka pastylke i wtedy bedzie wszystko smigalo? Czy musze cos kodowac zeby sterowanie pilotem dzialalo?
Tak tez myslalem, teraz jestem juz pewien na 100%. Tylko lipa bo nie mam kodu, takto bym sobie sam zakodowal. Dzieki za pomoc.
Ale jaki ty kod chcesz?? Przeciez immo nie kodujesz
Może chodzi mu o PIN z licznika? Wtedy by sobie mógł faktycznie nową pastylkę immo zakodować bez przekładania.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dokladnie tak jak kolega cinkers pisze, nie mam pinu z licznika. Takto bym sobie immo przerzucil z zapasowki, a zeby mi pilocik zamykal/otwieral to musze go zakodowac. Tak przynajmniej zrozumialem wasze wypowiedzi. Niestety w najblizszym ASO zycza sobie 150zl za kodowanie wiec sredni interes. Musze albo znalezc kogos kto mi ten pin wydobedzie albo kupie kabel i tyle.
Teraz nie rozumiem... PIN z licznika kest Ci potrzebny, żeby zakodować nową pastylkę immo. Skoro chcesz przełożyć z zapasówki to nie potrzebujesz znać PINu. Przekładasz pastylkę i auto scyzorykiem odpalisz. Tylko nie będzie jeszcze grało z pompką więc nie będzie otwierał i zamykał auta. I tu musisz zakodować scyzoryk pod pompkę. Jeśli więc przekładasz immo to tylko ta druga czynność jest wymagana przy użyciu kompa.
Sent from my iPhone using Tapatalk
To nie wiem czy gdzies cos przegapilem, ale juz wszystko rozumiem. Dzieki za odpowiedzi i cierpliwosc.
Panowie napotkalem kolejny problem. Chce sobie zakodowac kluczyk przez Vaga. Mam kabel od viakena usb ten drozszy i vag-com z crackiem. W ogole nie moge sie polaczyc z modulem komfortu. Z centr.locks (35) laczy sie bez problemu, ale wchodzac w bloki pomiarowe nie mam dostepu do 003 i 007 a w adaptation do 01 i 21. Pisze Error not available. O co chodzi? Interfejs zly czy vag? Dodam, ze logi robilem nim normalnie, tak samo adaptacje przepustnicy.
Ale tym kabelkiem nie zakodujesz kluczyka/immo bo widzę ze to chcesz zrobić. Pisaliśmy o tym
A moglbys mi podrzucic jakis kabelek ktorym bede mogl zakodowac kluczyk? W miare przystepnej cenie bo pewnie uzyje go z raz.
Vag tacho szukaj
Panowie jeszcze jedna kwestia. Wyciagnalem pastylke immo ze starego kluczyka i chce ja wrzucic do scyzora. Zeby dostac sie do pastylki immo w pilocie niestety trzeba rozebrac cala obudowe, ktora jest klejona albo zgrzewana. Nie chcialbym tego robic zeby jej nie zniszczyc. Czy moge pastylke wrzucic kolo plytki pilota? Wtedy bylyby dwie rozne w kluczyku. Czy ma prawo takie cos zadzialac? Pytam bo zdecydowanie latwiej dostac sie do plytki niz do immo w scyzoryku.
Możesz zawsze spróbować przecież. Wrzuć pastylkę i idź do auta. Choć moim zdaniem się nie uda. Po pierwsze - mogą się gryźć, po drugie może być za daleko ta druga. Wbrew pozorom nie jest tak ciężko rozebrać pilota. Próbuj czymś płaskim podważać od wewnątrz, bo z zewnątrz pilota to go oszpecisz. Ja w kilkanaście minut to rozebrałem podważając to z jednej, to z drugiej strony właśnie od środka (w miejscu łączenia dwóch części pilota). Prędzej czy później to otworzysz a że będzie pracował na powierzchni, która nie będzie widoczna po złożeniu pilota to próbuj śmiało.
Pilot nie jest zgrzewany, a twoja próba z dwiema się nie powiedzie. Postaraj się bo nie jest cieżko tylko wyciągając plastylke uważaj aby nie pękła
Dzieki panowie, rzeczywiscie nie bylo wiekszego problemu z rozlozeniem scyzoryka. Grot juz dorobiony i pastylka immo przelozona. Mozna juz samochod odpalac, ale nie mozna zamykac. Cos nie moge zakodowac go sposobem bez Vaga. Co moze byc przyczyna? Pompka ma wylaczona obsluge pilotow? Czy moze to nie dziala jak sie w ogole pilotow nie mialo?
Pytalem wczesniej jakie masz radio w aucie???
Radio obecnie to Chorus, wczesniej bylo Beta. Ma to w ogole jakies znaczenie?
próbowałeś pilota zakodować metodą jeden klucz w stacyjce drugim otwierasz i zamykasz zamek ?
Ma
Odepnij je i spróbuj zakodowac pilota wtedy.