Witam, oczywiście mam ten sam problem, może ktoś mi powiedzieć czy jak otworze maskę czy na fisie powinno sygnalizować otwartą maskę??? dodam że jak otwieram tylna klapę to jest sygnalizacja że jest otwarta oraz drzwi.
Printable View
Witam, oczywiście mam ten sam problem, może ktoś mi powiedzieć czy jak otworze maskę czy na fisie powinno sygnalizować otwartą maskę??? dodam że jak otwieram tylna klapę to jest sygnalizacja że jest otwarta oraz drzwi.
Tutaj masz temat o tym: http://www.a3-club.net/forum/showthr...76#post1197976
W mądrych księgach typu sam naprawiam jest napisane, że należy wlać litr oleju kiedy zapala się kontrolka. Dolewki po pół litra nic nie dają. Również miałem ten problem, a myk z twardym resetem jest uciążliwy, ponieważ za każdym razem trzeba wszystko od nowa ustawiać, radio, godzina itp. (aczkolwiek ten motyw się sprawdza bardzo dobrze, aż znowu czujnik nie wywali błędu). Od kiedy dolewam całą butelkę litrową za każdym razem kiedy zapali się kontrolka mam święty spokój i błąd nie wraca po 100-150 km.
Kolego wyrzuć te "mądre" książki, poziom oleju ustala się za pomocą bagnetu,
jeżeli jest prawidłowy to się oleju nie dolewa, za wyskoki poziom oleju nie powinien być!
P.S
Twój problem to raczej nie czujnik, a to, że strasznie dużo oleju Ci ubywa.
M.
Rozchodzi mi się o tę książkę http://allegro.pl/audi-a3-1996-2003-...815481793.html niestety nie mam jej w formacie .pdf.
Pozdrawiam
Witam koledzy mam przedziwną stuacje mianowicie mam a3 ASZ po wirusie zadzwonil do mnie znajomy że chce sobie skopiować moje mapy. Skopiowal je sobie i kiedy pojechalem od niego zaswiecila mi sie kontrolka, żółta konewka z napisem sensor u dołu. Po zrobieniu okolo 30 km podczas przeciągania go na biegu staracil moc zgasilem odpaliem ale to juz nic nie pomoglo jak sie doda gazu slychac dziwny dzwięk chyba turbiny. Dodam ze idzie dym gdzies z silnika, a poziom oleju jest ok. Wszystko to są zbiegi okoliczności czy ma to cos ze sobą wspólnego bo juz zglupialem
Witam.
Za pewne masz błędy na silniku i w 17 instrument. Podłącz VAG- a i sprawdź temp. oleju kanał 50 w 17 inst. bloki pomiarowe. Po wirusie mógł stracić szczelność na kolektorze ssącym albo spadł przewód całkowicie. Powodem może być zbyt duże ciśnienie doładowania turbiny. Podłącz vaga będziesz wiedział.
Świeci mi się żółta kontrolka min poziomu oleju niezależnie od poziomu rzeczywistego. Dodam, że mam chyba uszkodzony mechanicznie ten czujnik, bo delikatnie cieknie z niego olej. Jest on do wymiany rozumiem? Czy ten niżej będzie ok do mojego auta? Zbliża się mi wymiana oleju, dlatego chciałbym to zrobić za jednym zamachem.
http://allegro.pl/czujnik-poziomu-ol...208614565.html
Wymien olej i powinno zniknac.
Stary olej i problem jest z czujnikiem niestety
No dobra, a czy nie ma możliwości żeby za pomocą VAG-a wyłączyć sygnalizację tego czujnika? W liczniku lub w samym ECU? No bo nie czarujmy się, chyba nikt nie jest aż takim leniem żeby przynajmniej raz w miesiącu nie zajrzeć pod maskę i nie zobaczyć czy ten olej jest czy jednak już go nie ma. Moim zdaniem ten czujnik jest totalnie zbędny i wolałbym go nie mieć.
Szanowni,
Potrzebuję pomocy.
Od jakiegoś czasu co mniej więcej 100km zapala mi się na FISie żółta kontrolka minimalnego poziomu oleju.
Po wymianie oleju i filtra kilka dni temu problem nie zniknął. Co ciekawe, po otwarciu maski i ponownym odpaleniu auta kontrolka znika i włącza się znów po ok. 100km.
Gdzie jest problem ? Czujnik oleju przy misce, czy może to być coś innego ?
Mam ten sam problem. Oleju jest tyle ile trzeba, a kontrolka się zapala. Otwarcie maski dezaktywuje sprawdzanie na 100km i potem znowu. Mam w związku z tym pytanie, czy ten czujnik da radę wymienić bez spuszczania oleju? Akurat zbliża mi się wymiana i nie wiem, czy najpierw nie dać przeczyścić styków, a dopiero potem ewentualnie kupować i wymieniać.
niestety nie da rady bez spuszczania oleju go wymienic, sprawdź sobie najpierw podłączenia w kostce i na czujniku bo może okazac się zbyteczna jego wymiana
Ja niestety próbowałem przeczyścić i muszę jednak kupić, znalazłem na alledrogo po ok 70 zł a wy na jaki wymienialiście i w jakiej cenie??
<1.6 APF>
Pozdrawiam
U mnie skończyło się na wymianie. Nie kupuj tanich zamienników bo są kiepskiej jakości. Albo oryginał Hella (ok. 270 zł), albo dobry zamiennik Meyle (170 zł). Ja kupiłem ten ostatni. Wymiana bezproblemowa ;) Problem kontrolki zniknął.
Super to dzięki za pomoc teraz już wiem jaki brać. Poszukam gdzie będzie w dobrej cenie :) .
Zgadzam sie z tym ,że nie ma sensu kupować taniego zamiennika.Kiedyś kupiłem za 105 zł zamiennik po wymianie wytrzymał mi tylko około 25 kilometrów i padł ,a że przy wymianie oleju to zrobiłem to sie nie chciało mi już spuszczać znowu ,aby wymienić w/w czujnik .Przejeżdziłem kolejne 10 tys. z tą kontrolką i następnie zmieniłem na używkę ale ori ,narazie około roku już po wymianie i jest cisza.
Powiedzcie mi proszę, czy czujnik o kodzie 1J0 907 660B pasuje do 1.6 AKL?
Panowie mam problem, wczoraj po odpaleniu samochodu zauważyłem dużą plame na asfalcie pod bagażnikiem. Dzisiaj odpalam, cofam i to samo, a na desce rozdzielczej wyświetliła sie żółta kontrolka oleju i napis sensor.Czyżby miska pękła ? ;/
Podłączę się do tematu. Mimo pasjonującej lektury nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące tu kilka osób i teraz jeszcze mnie, pytanie: co zrobić gdy pomarańczowa kontrolka "olej min" na fis'ie świeci a olej jest OK. Pytam tu szczególnie osoby, które taki problem rozwiązały skutecznie, ale za każdą uwagę będę wdzięczny. Zaczęło mi się kontrolką z sygnałem na trasie po ok 20 km jazdy. Na najbliższej stacji dolewka 250 ml. Kontrolka zgasła. Po kolejnych 60 km znów i następne 250 ml. Zgasła. Po ok 100 km znów świeci. Tym razem na bagnecie olej już maks, więc nie dolewałem. Nie pamiętam tylko czy mi zgasła kontrolka natenczas czy nie. Tak czy siak po 50 km byłem w domu i prosto do mechaniora podjechałem. Szybkie oględziny i dowód w postaci niedojedzonego kawałka chleba wskazały nam winowajcę i powód problemu. Szczurek nadgryzł któryś z węży a olej wyciekał lekko w zagłębienie z którego podczas jazdy odparowywał... Po wymianie tegoż, uzupełnieniu oleju, wymianie uszczelki pod deklem klawiatury oraz wymianie filtra powietrza wszystko było OK. Ale po ok 60-70 km kontrolka powróciła i tak świeci do dziś. Silnik suchutki, wymieniony olej i filtr oraz czujnik poziomu oleju. Błędów brak. Kontrolka nadal świeci. O ile dobrze zrozumiałem jeden z przytoczonych wcześniej linków (http://www.ozaudi.com/forums/a4-s4-r...ht-groups.html) to komputer sobie wylicza jakieś średnie stany i odchyłki poziomu co 100 km, więc po cichu liczę za jakieś 60-70 zgaśnie i będzie OK. Ale szykując się dalszą walkę chciałbym spytać Was czy czegoś na liście kontrolnej nie pomijam co powinienem jeszcze sprawdzić / wymienić. Mianowicie:
1) reset komputera poprzez odpięcie klemy "-" na ok. 15 minut
2) reset zegarów poprzez wyjęcie bezpiecznika zegarów
3) wymiana krańcówki lub całego zamka maski
Sprawdź temp. oleju kanał 50 w blokach pomiarowych w liczniku.
Z jakiej firmy masz czujnik oleju? Jak zamiennik to masz winowajce;p Sprawdź, czy kabel albo kostka ktora idzie do czujnika ma odpowiednie napiecie i czy nie jest uszkodzona.
Po sprawdzeniu stanu oleju kontrolka powinna zniknąć - odpowiada za to czujnik.
Jutro to zrobię i wrzucę wynik.
Najpierw wymieniłem olej i filtr. Gdy to nie zadziałało wymieniłem czujnik na zamiennik. Kostka czujnika jest OK fizycznie i elektrosolem była potraktowana, napięcia zmierzę jutro również. Niemniej wydaje mi się, że takie usterki powinny raczej wywołać na fis'ie komunikat "olej sensor", czy mogą też pokazać "olej min"?
No i po sprawdzeniu stanu kontrolka nie znika (świeci permanentnie) - czyli czujnik w sensie czujnik otworzenia maski?
Może być to wina czujnika ja kupiłem zamiennik i się rozleciał po miesiącu. Dlatego najlepiej kupić oryginalny używany. Ale prosty sposób sprawdź w tym kanale co pokazuje. Dodatkowo powiem,że problem z tą kontrolką może nie dotyczyć tylko czujnika ale także i licznika. Ja z tego powodu musiałem zmienić licznik bo pomimo dobrego czujnika licznik nie "widział" temp. oleju pokazywał cały czas 150 *C. Do tego był problem z magistralą can i radio concert II mi się wyłączało w nieregularnych odstępach czasu.
Temperatura OK. Pokazuje na bieżąco wynik prawie identyczny jak temperatury płynu.
Mój mechanik nie chciał sprawdzać, bo nie był pewny czy któryś z pinów nie jest od magistrali CAN i bał się jej uszkodzenia.
Lada dzień podjadę do specjalisty od elektryki/elektroniki audi to się może okaże co to za licho... :)
Można pobawić się jeszcze w kodowanie licznika bo w adaptacjach w liczniku w wersjach po lifcie (8L pełen fis liczniki VDO) jest nawet opcja ustawiania klasy oleju, tylko nie pamiętam, który to był kanał :D
Kodowania nic nie pomoze.
Jesli odlaczyles aku na ok 30 min i to nie pomoglo to:
Odepnij przewod od zamka maski.
Wymien czujnik w misce - to jest najczestsza przyczyna tego ze kontrolka swieci. Niestety zaden zamiennik nie dziala poprawnie jedyny ori rozwiaze problem.
Witam, dziś rano wsiadłam do samochodu z myślą o zakupach jednak po przejechaniu kilkudziesięciu metrów zaczęła migać czerwona kontrolka od oleju, 3 sygnały dźwiękowe po czym zgasła, po naciśnięciu lewego przycisku wyświetlił się komunikat: Motor abstellen Ölstand prüfen czyli żeby sprawdzić poziom oleju. Na bagnecie wszystko jest jak należy. Zauważyłam że przy obrotach powyżej 1500 pojawia się ta sygnalizacja po czym gaśnie i znów to samo. Kolejnym objawem jest nie działający prędkościomierz oraz licznik dzienny kilometrów. Cały czas pokazuje 0000 a wczoraj gdy gasiłam auto na 100% nie zerowałam tego licznika. Jakaś diagnoza Panowie ?
Trzeba podpiąć komputer i przediagnozować inaczej to zabawa w zgadywanie. Jeśli nie ma żadnych błędów to wtedy trzeba zacząć sprawdzać poszczególne obwody. Czerwony komunikat świadczy o zbyt niskim ciśnieniu oleju. Kiedyś mój kolega miał podobny problem a winowajcą był przetarty przewód od czujnika ciśnienia oleju.
A z tym nie działającym prędkościomierzem to dziwna sprawa ciekawe jaki masz licznik bo często w tzw. jaegerach się tak działo.
Na początek możesz sprawdzić i przeczyścić bezpieczniki.
Renega dobrze podpowiada tylko ze ja bede bardziej drastyczny:)
Niestety z sytuacj ktora opisalas jest na pewno problem z cisnieniem poniewaz potwierdzilas ze dzieje sie to po przekroczeniu 1500 obrotow.
Do sprawdzenia smok i pompa oleju - czyli zdjecie miski i sprawdzenie jak to tam wyglada.
Tanszym kosztem jeszcze bedzie jesli wymienisz olej i filtr oleju - byc moze to pomoze.
A ja bym na początek zaproponował wizytę w warsztacie mechanicznym i sprawdzenie tego manometrem mechanicznym.
Wymiana oleju i filtra to już koszt i szukanie metodą prób i błędów.
właśnie nowy olej wraz z filtrem został zakupiony ale jeszcze nie wymieniony i może to jest przyczyna bo szczerze mówiąc troszkę to zaniedbałam bo ostatnio olej i filtr był wymieniany prawie 13 tyś km temu, dodam jeszcze że auto zimą nie jest garażowane i nie przemieszczam się z regóły na dalekich odległościach więc pewnego razu podczas dolewki oleju zauważyłam sporo "masła" pod korkiem więc może z powodu tak długiego okresu bez wymiany filtra mógł się on zapchać ? ale jeżeli to nie w tym rzecz to będzie problem więc chyba najsensowniej udać się do mechanika także dziękuję Wam za pomoc
Witam. mam problem z czujnikiem poziomu oleju
zawsze po 50 metrach od odpalenia zaswieca sie sensor. probowalem odpinac klemy , kasowac błedy i nic nie dawało jedynie podpiecie małej zarowki pod wtyczke spowodowało zgasniecie kontrolki. bede wymieniac go ale nie wiem czy kupic uzywke orginalu czy nowy zamiennik jak polecacie?
Ori i tylko ori
panowie od min do max na bagnecie ile jest litrów???
W takim razie, powiedz mi jeśli jadąc zaczęło mi pikać MIN, dolałem 0.5 litra, później po kilku godz. sprawdzam bagnet i jest jakieś 4/5 miarki to czy może być tutaj winny czujnik ?
Może być to wina czujnika. Nie wiem przy jakim poziomie oleju powinien on dawać sygnał. Na razie to obserwuj sobie stan oleju i czy komunikat będzie się powtarzał.
Wysyłane z mojego ST25i za pomocą Tapatalk 2
Może być to czujnik oleju, bo on nie tylko mierzy poziom ale także i temp. jeśli masz vcds możesz sprawdzić w liczniku w blokach pomiarowych kanał 50 masz temp. oleju. Do tego zdarzało się czasami,że winą może być czujnik ale ten od otwierania przedniej klapy. Jeśli masz ten komunikat to właśnie po otwarciu klapy maski silnika po około 1 min. powinien on się skasować tzw. symulacja dolania oleju. Dlatego jeśli ten czujnik w klapie jest uszkodzony to też może mieć to wpływ na ten żółty komunikat z konewką.
Olej mi brał ale niewiele. Czujnika nie mam w masce. Ok dzięki. Sprawdzę w vcds ale co mi to powie?
Wysłane z mojego LG-D605 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio pojawił się u mnie problem z zapalającą się żółtą kontrolką oleju co 100km (mam tzw. pół-FIS). Poziom oleju ok. Sprawdziłem i nie działa czujnik otwarcia maski (brak informacji na zegarach oraz wycieraczki działają z otwartą maską). Teraz pytanie, bo wyczytałem, że uszkodzony czujnik otwarcia maski (mikrostyk) może powodować zapalanie się kontrolki oleju. Po otwarciu i zamknięciu maski, rzeczywiście kontrolka oleju zgasła i na razie nie świeci, ale skąd niby komputer wie, że maska została otwarta skoro czujnik nie działa?
A skąd wiesz,że czujnik nie działa? Żeby to sprawdzić trzeba użyć miernika. Do tego ten czujnik w masce nie jest od tego żeby sygnalizować otwarcie maski na fisie ale po to żeby dać info,że został dolany olej. Z Twojego opisu sugeruję,że czujnik masz dobry bo kontrolka jednak zgasła a to właśnie dzięki temu,że otworzyłeś maskę minimum na jedną minutę. Nic mi nie wiadomo ,że po otwarciu maski nie powinny działać wycieraczki to byłoby dobre rozwiązanie ale raczej nie jest stosowane w tych wersjach.
- - - Aktualizacja postu - - -
BARTEKPDKP
Powie Ci dużo bo sprawdzisz temperaturę oleju. Jeśli czujnik jest zepsuty temp. będzie nieprawdziwa np. na zimnym silniku 120 C.
No właśnie pospieszyłem się z tym postem bo też tak szukam teraz i rzeczywiście nie ma informacji na fisie o otwarciu maski, zasugerowałem się tym, że jak pokazuje drzwi i tylna klapę to maskę też powinno, a tutaj jednak nie. Czuli wychodzi na to, że czujnik oleju walnięty, no albo przewodu od niego.
Nie wiadomo dlatego polecam podpiąć komputer i odczytać błędy a do tego sprawdzić ten kanał 50 w liczniku w blokach pomiarowych dopiero wtedy można coś analizować.
Błędów brak, temperatura ok. W bloku 17 Instruments grupa 001 jest takie coś "Oil p2<min", a po uruchomieniu silnika zmienia się na "Oil p2 OK". Ale to chyba chodzi o ciśnienie oleju z tego czujnika przy filtrze oleju.
A na kanale 50 (17 licznik) w blokach pomiarowych co pokazuje?