Witam!
Panowie poradźcie mi jaki opony na zime polecacie najbardziej ?
Rozmiar jaki potrzebuje to 205/50/17
Dzieki za odpowiedzi
POzdrawiam
Printable View
Witam!
Panowie poradźcie mi jaki opony na zime polecacie najbardziej ?
Rozmiar jaki potrzebuje to 205/50/17
Dzieki za odpowiedzi
POzdrawiam
Witam,
Mam pytanie do użytkowników s3 8p lub ew a3 8p:
Czy na zimę zmieniacie felgi z 18'' na mniejsze czy zostawiacie je w spokoju ?
Czy jeździ ktoś s3/a3 zimą na 18'' ?
troszke to ryzykowne bo:
1.na felgi w zime odzialowywule wieksza ilosc soli z piaskiem
2.w zime dziury wielkie sa zasypane sniegiem wiec uszkodzenie felgi moze byc duuze (tym bardziej rantow o ile Twoja 18' takowe posiada albo i nie)
3. majac 18tki nawet w lato uwazac trzeba na dziury i na krawezniki - wiec w zime na 18tkach?-to chyba zly pomysl ;-)
pozdr.
Producenci samochodów na szczęście robią coraz lepsze felgi, więc używanie ich zimą jest coraz bardziej powszechne.
Jeździłem zimą na 17'' i większego dyskomfortu nie oczuwałem. Z tego co się dowiadywałem to różnica w jeździe między 17 a 18 jest niewielka. Oczywiście wyłączając z tego dziury i krawężniki, bo to oczywiste, że trzeba uważać ;)
Witam!
Doradźcie mi co do moich opon na zime 17/50/205
Co felg '18 mam kumpla jeździ s5 lato '19 zima '18 bo mniejsza nie zmieści się na zacisk ;) Ale nie narzeka co do komfortu :) Mówi ze da się przyzwyczaić..
jeżdżę zimą na 17' i nie czuję absolutnie żadnej różnicy w komforcie w stosunku do 18', na których jeżdżę latem
różnica w cenie pomiędzy zimówką 17' a 18' nie jest duża, także jeśli chcesz jeździć na 18' zimą to śmiało możesz zakładać
sam żałuję, że nie kupiłem 18' na zimę tylko zostawiłem 17', kolega jeździ właśnie na 18' w zimie i twierdzi, że jeździ się bezproblemowo
od paru lat jeźdżę na alu zimą i nic się z nimi nie dzieje
Najnowszy test opon zimowych 2008r o rozmiarze 195/65/15"
http://www.adac.de/Tests/Reifentests...cePageID=8979#
A ja dodam moze trochę kontrowersyjną wypowiedź.
Zaraz po zakupie auta wymieniłem opony na całoroczne.
Kiedyś już jeździłem na całorocznych i nie miałem na co narzekać.
Do jazdy po 80% po mieście (tak ja jezdze) i na takie warunki jak
mamy w Polsce znakomicie się spiszą.
Ile razy zdazylo wam sie jechac po sniegu albo po blocie??
Kazde opony beda sie tam slizgaly i trzeba zachowac ostroznosc.
Do tego odchodza problemy składowania i wymiany opon.
Ja polecam caloroczne.
Konkretnie GoodYear Vector EV-2 M+S
(prosze tylko na mnie nie naskakiwac moja decyzja jest przemyslana
i swiadomie polecam to co sam uzywam i do czego mam zaufanie)
osobiscie polecam michelin - fajnie sie kleja jezdni albo ewntualnie firestone.
jacq - a jak ktos jest ze wsia jak ja? wtedy sie nie da calorocznych bo jednak snieg sie pojawia, pomijam ze czasem gdzies sie na narty jedzie, a bywaja miejsca gdzie bez lancuchow nie wyjedziesz... :)
Pozdro!
No wlasnie bez lancuchów.. wtedy i zimówki Ci nie pomogą..
Jak pisałem.. u mnie to świadomy wybór ze wszystkimi za i przeciw.
Pozdrawiam :)
kolego jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Nie ma czegoś takiego jak opony całoroczne dla mnie to jest strata kasy. Mój brat miał i poprostu jak na łyżwach mimo że były dobrej firmy. Reasumując opona całoroczna nie odprowadzi Ci tak błota i śniegu jak zimówka nie ma poprostu takiej opcji.
Ale ja nic takiego nie powiedziałem że odprowadzi jak zimówka..
Wiadomo, że jest to kompromis. Niemniej jednak jezdziłem już w
innym autku na całorocznych (na zimówkach tez oczywiscie)
i dla mnie tragedii nie ma.. Jak sa kiepskie warunki i tak jezdze
z duza doza ostroznosci.. a poza tym.. w miescie przewaznie
ulice sa odsnieżone i zasolone..
Powtórzę raz jeszcze:
To był mój w pełni świadomy wybór.
Nie chcę tu wywoływać wielkiej nigdy nie kończącej się
dysputy co jest lepsze i dlaczego bo każdy ma swoją rację,
która przy pewnych założeniach jest właściwa..
Z mojej strony EOT.
ja smigam na toyo s942
uwazam ze to dobre ogumienie na zime :)
opony mam na seryjnych 15' - szkoda 17' :p
caloroczne nadaja sie tylko do jazdy po miescie albo na zakupy,
nie wyobrazam sobie wyjazdu w gory na calorocznych, takze aby moje auto przezylo razem ze mna musze ubierac je w zimowe buty :P
pralki,oponki,fotele,ketchup,czarnobyl;)nie dlugo bedzie temat jaki xxxxxxx polecacie?tylko coz to bedzie - by Proxa [sorry Dareczku nie moglam sie powstrzymac;)mam nadzieje,ze masz poczucie humorku:)nie zlosc sie uwielbiam twoja ekscentryczną osobowosc;)]
co my?licie o tych oponach i felgach na zim? http://moto.allegro.pl/item449474047...112_autec.html
ja ogolnie NIE jestem za kupowaniem opon uzywanych przez allegro ;)
Chłopaki mam do kupienia eleganckie oponki o rozmiarze 195/50 15"
proszę o wypowiedź odnośnie wysokości opony - nie będą za niskie..!?
ja na ten sezon w cos takiego zostalam zaopatrzona http://opony.pl/opona.aspx?oid=126237&rodzaj=1 ale niestety opinia sie nie podziele, bo nadal smigam na letniakach :D aaa oryginalnych kolpaxow szukam, bo mi sie podobno troche stalowy zniszczyly ;]
hejka
Wsumie zdecydowałem sie juz na zimówki MICHELIN ALPIN 3 tylko zastanawiam sie czy wybrać z indeksem T do 190km/h, czy te H do 210km/h. Jest spora róznica w cenie bo ok 80zl na sztuce i nie wiem czy jest sens dopłacac ??
Miałem ten sam dylemat w tym tygodniu i doszedłem do takiego samego wniosku jak thomi. No ale chyba nie pęknie jak się przez przypadek przekroczy;)
BTW zdecydowałem się na Goodyear Ultragrip 7+ i przekonam się dlaczego wygrywają wszystkie testy:cool:
Też rozważałem Goodyeara ale jakos bierznik w jodełke mi nie podchodzi na zime. Rozważalem też kleber HP2, ale jednak będa MICHELIN ALPINE 3 91T
witam wszystkich właśnie wracam z jednego z punktów popularnej stronki http://www.opony.pl/ sa tam tanie oponki. Gościu który tam był doradził mi ze nie warto kupować opon na zimę liderów np. jak michelin czy inne... powiedział mi ze one owszem sa bardzo dobre ale sa również miękkie co oznacza ze przy miejskiej jeździe (ostrzejszej) bardzo szybko sie zużyją. Pojechałem tam z myślą zakupu Goodyear Ultra Grip 7+ 195/65R15 91 T napaliłem sie na nie bo wypadły najlepiej w testach lecz facet powiedział mi co będzie dobre dla mnie. Ważne jest gdzie będziemy częściej jeździć czy w mieście czy w trasie. Jeżeli w mieście to polecił mi Kleber Krisalp HP2 195/65R15 91 T jeżeli będę jeździł za miastem to Goodyear Ultra Grip 7+ 195/65R15 sa idealne.
ale wybór należy do każdego z nas
Co sądzicie o oponach zimowych Falken HS 439?
Ja mam jakies DUNLOPY i 275km/h peklo na nich jak wracalem z Monachium gdy kupilem
Ale nie sprawdze jaki maja index predkosci bo potem bym bal sie jezdzic :D
Chcę kupić właśnie dunlopy, ale Falkeny to dobra propozycja cenowa w rozmiarze 225/45/17 i nie wiem co teraz zrobić, nie wiem ile są warte
Chcesz to sprwdze ci moj model i napisze
Pewnie Dunlop SP Winter Sport 3D :D w sklepach internetowych są za 483, Falkeny 403 zł dlatego się waham. Jak z zużywaniem się Twoich dunlopów - nie schodzą za szybko?
bierz dunlopy , smigam na dunlop winter sport m3 jakos takie oznaczenie i daja rade oponki:)
Test opon zimowych 195/65 R15 (2008 )
http://www.autocentrum.pl/go/338__Te...____101_5.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...be7588bfd.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6f98f8ebf.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6f83ca18b.html
a ja na zime sobie zafundowałem Toyo Snowpro S952 205/55 R16 i do tego orginalne alu audi:)
Jaki rozstaw śrub jest w audi??? 5*112 czy 5*100 czy jeszcze jakiś inny.
:-) :-) ZALEŻY W JAKIM AUDI , W A3 8P OCZYWIŚCIE 5x112 (wszystko jest na forum)
pochwalmy się na jakich jeździliśmy tej zimki (były OK czy do ... bani) ja miałem( czy ktoś jeszcze na nich jeździł ???) : hankook ICEBEAR W 440; jak dla mnie OK, w tej cenie OK, trzymanie na suchym i na śniegu ok, na mokrej(bardzo) troche gorzej, ogólnie mogę polecić:bball:
jeżdżę na GoodYear UltraGrip 7+ i są naprawdę godne polecenia, to ich pierwszy sezon więc wiadomo, że teraz są najlepsze, ale myślę, że i w drugim sezonie spiszą się bezbłędnie. właściwie ani razu mnie nie zawiodły od początku listopada. zaczynają wariować gdy temperatura wzrasta powyżej + 10 st C - wtedy się jedzie jak po żywym lodzie.
ja właśnie dobijam Bridgestone LM25 na prawdę przyjemnie sprawowała się :)
A ja polecam Nokian WR G2. Rewelacyjna oponka..:D
Pirelli SottoZero
Continental TS 830- bajka nie opona... u nas w górach było śniegu z metr a ja ani razu sie nie zakopałem, jestem pod wrażeniem jak ta opona trzyma w zimie :D na suchym i mokrym też znakomita jeszcze nie miałem wrażenia że auto jedzie w inna strona niz ja chce:thumbright:
ja tez polecam nokiany...
Pytanie o oponki jak się sprawują które wybrać i czy cena dobra:
GoodYear ULTRA GRIP 7+ - 225/szt
MICHELIN ALPIN A3 - 319/szt (w necie widziałem po 230)
PIRELLI SOTTOZERO 195/65R15
Ja smigałem na tych oponkach i byłem mega zadowolony..... Z trakcją nie miałem problemów. Udało mi się je kupic dosc tanio:P Nawet gdy chciałem aby koła "mieliły" trzeba było sie postarac o to ;)
Juz nie mogę doczekac sie zimy :P:P:P
Ja szukałem opon ktore nie były produkowane w Polsce.... Z tegoi co mi wiadomo to GoodYear sa produkowane w Polsce.... (mam jakies takie uposledzenie ze co obce to dobre :P)
Co myślicie o Dunlop SP Winter Response? Ponoc najlepsze z najlepszych :)
http://www.opony.com/opony/55195_dun..._response.html
Ja sie zdecydowałem jednak na GoodYear ULTRA GRIP 7+ cena staneła na 195 zł/szt. :)
GoodYear ULTRA GRIP 7 - również mam i polecam