xayanix kod skrzyni masz na równo z oznaczeniem literowym silnika na naklejce serwisowej i ten podaj
Printable View
xayanix kod skrzyni masz na równo z oznaczeniem literowym silnika na naklejce serwisowej i ten podaj
klamamoto, na tabliczce pod maską na kielichu mam kod BVY 2392, nie wiem czy to o to chodzi.
książka serwisowa lub naklejka w bagażniku(przy zapasie)
https://www.skrzynie.com.pl/images/c...ka-3-a-300.jpg
Dzięki, kod skrzyni to GQP.
olej G052171A2 ilość napełnienia 1.9L
Klamamoto wlewajac olej do skrzyni musi ona być zablokowana?pytam ponieważ chciałem dolać bo wydaje mi się że coś sknocili podczas wymiany tak więc wymontowalem czujnik wstecznego i zacząłem dolewać tylko wybierak był ustawiony na trzecim biegu bo tak był latwiejszy dostęp do czujnika czy to ma jakiś wplyw?pytam ponieważ sądziłem że doleje setkę dwie i olej pojawi się tzn.przeleje otworem czujnika tak jak mówiliście a mi weszła cala litra oleju i nic się nie pojawilo jestem w szoku czy coś sknocilem?proszę o jak najszybsza odpowiedź.pozdrawiam
luz jeśli ma to znaczenie
ale przelanie oleju to też ponoć złe
Kuebk napisal"
Nic sie nie odpowietrza, wlewasz dopoki sie nie zacznie wylewac" ty to potwierdziles pytałem czy mam odmierzyc ilość powiedziałeś że nie.a teraz mówisz że przełamie też jest źle więc już nic nie rozumie
Nie wiem jaka masz skrzynie ale u mnie jest otwor spustowy i otwor wlewowy, nie wykreca sie zadnego czujnika zeby wlewac olej.
Podawałam że moja skrzynia to gqq na dziewiątej stronie tego watku jest opis wraz z obrazkami jak wymienia się olej u mnie ona wygląda identycznie dwa korki na dole skrzyni a wlać można jedynie otworem od czujnika albo odpowietrznikiem.dlatego pytałem wyraźnie czy ten otwór czujnika mam uznać za wlewowy
Faktycznie wyglada na to ze to co jest tutaj https://www.a3-club.net/forum/showth...=1#post1315201 pokrywa sie z Twoim kodem skrzyni. W mojej wypowiedzi mialem na mysli skrzynie 6 biegowa - nie pomyslalem ze w 5 biegowych moze byc inaczej
W kazdym badz razie wychodzi na to ze otwor po czujnika swiatel cofania jest otworem wlewowym.
Więc ile tego oleju powinienem zalać 1.7,1.9 czy tak jak podawales z klamamoto do momentu aż się przeleje tym otworem?
Z tego co mi udalo sie znalezc to wlewasz wlasnie te 1,7/1,9 litra oleju. Natomiast wyglada na to ze nie da sie sprawdzic poziomu oleju, bez spuszczania go calkowicie.
https://i.imgur.com/AXwjjvk.png
Więc wcześniej źle podales by lać do pełna mimo że podawałam model skrzyni i w dodatku klamamoto przytaknol tobie kiepska POMOC PANOWIE
skrzynia 6 biegów GVU 2,2litra wymieniałem z tydzień temu. 10min roboty, potrzeby jedynie klucz do korków
Panowie, będę wdzięczny za informację jaki jest ori olej dedykowany do skrzyni 6B oznaczenie LPS (silnik CFGB), oraz jaka ilość jest potrzebna.
Z góry dzięki za pomoc.
peter250
G052171A2 ilość napełnienia 2.3Litra
Dzięki za info. Czy 2.3l to jest ilość do zalania na pustą skrzynię? Czy 2l wystarczy na standardową wymianę? Nie da się spuścić całości i zawsze zostaje trochę w skrzyni..
tak na pustą
Witam
Myślę nad samodzielną wymianą oleju w skrzyni
Mogę to zrobić na podwórku bez VAGa do pomiaru temperatury czy nie można tego obejść? wytłumaczy mi ktoś po co dokładnie jest ten pomiar temperatury?
Myślę nad uzupełnieniem oleju przez filtr od góry - olej zostawić i nagrzać na słoneczku i powinno szybko pójść ? :)
Właśnie jestem po zmianie oleju w mojej skrzyni JHT.
Weszło ok. 1.6l (korek spustowy nie jest idealnie na samym dole skrzyni}, a stary olej z przebiegiem ok. 200kkm był trochę ciemniejszy od nowego z ASO i tak samo płynny.
Wlewałem na lekko przechylonym aucie aby było nieco więcej.Pewnie nie zaszkodzi a jak się dobrze rozejdzie między trybami powinno być ok.
Przekładnia chodzi jak i chodziła bez zarzutów ale profilaktycznie wiek i przebieg mnie nakłonił do wymiany.Olej kupowałem w ASO Skody za 55pln za litr.
Witam Panowie.
Zabieram się właśnie do wymiany oleju w skrzyni FUQ. Wiem jaki olej i wiem ile go wchodzi na sucho(2,3l), jednak mam kilka pytań:
1) Wiadomo, że nie spłynie całość, ale czy wystarczy kupić 2l oleju na wymianę?
2) W poprzednich postach wspomnieliście o wymianie oleju w przekładni poprzecznej, do której podpięty jest wał w QUATTRO. Jak to zrobić? Jaki olej wchodzi? Ile tego oleju wchodzi?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Odgrzewam temat :D
Panowie, mam A3 polifta 2009r 1.8 TFSI z automatem 7biegow, 89 tys km przebiegu, wymieniać olej w skrzyni? dwa serwisy po VINie mówią ze się nie wymienia.
niby nic się nie dzieje, ale czuje przebicia przy zmianie biegu, i jakieś szarpnięcia delikatne na 1 i przy początku jak wrzuci 2, nie za każdym razem, ale wydaje taki dziwny dźwięk, szarpniecie.
pozdro
Wymieniać co 60 , w DSG czy w Tiptronicu. U Ciebie chyba jest DSG , Ja mam w swoim z 2004 Tipa , Zmieniałem olej już 2 razy . Po zakupie i potem po 10k jak się porządnie przepłukała nowym bo całości nie wymienisz . chyba że dynamicznie. Auto ma 193k przebiegu . pierwszą wymianę robiłem jak kupiłem przy 143kkm potem po 5 kkm . zrobione 40k i jest git. Co do twoich odczuć z 1-2 to mogą być po prostu luzy na przegubach a nie skrzynia.
Witam jaki numer oryginalnego oleju do audi A3 SB 2005 silnik BKC skrzynia GQQ dziękuje za odpowiedz Pozdrawiam
olej G060726A2
ilość napełnienia 1.9L
Witam panowie może pomóżcie pacjent A3 8p Bkc 1.9tdi skrzynia GQQ chodzi mi o olej do skrzyni na etce znalazlem dwa rodzaje olei G060726A i G052512A który lepszy czasami 3 bieg ciężko wchodzi na stronie skrzynie.com podają ten pierwszy na forach czytałam że ten drugi olej lepiej sie nadaje do chaczacych skrzyń
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
G 052726A2
G 052512A6
G 052512A2
ilość napełnienia 1.9L
ale lepiej zadzwoń do ASO podaj VIN i zapytaj czy przeprowadzono akcję serwisową 35A8(problem haczących biegów 1/2/3-blokowania pierścienia synchronizującego/zmiana oleju)
jeśli nie umów się na termin i zrobią to za darmo
Witam,
mam silnik CBAB i skrzynie DSG.
Jaki olej i jaki filtr do tego najlepszy ?
Rozumiem że filtr też należy wymienić przy zmianie oleju ?
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
olej G052182A2
ilość 6.9 litra
filtr
http://pl.realoem.me/Audi/RDW/A3/200.../321/321060#13
Ja ze swojej strony polecę Motul 75w90 odezwijcie się do ZmienOlej.pl on wam coś doradzi.
Dokładnie ten https://zmienolej.pl/pl/oleje-przeka...r-300-75w90-1l
Biegi zmieniały się płynniej zimą a latem raczej bez zmian.
Czy do mojej skrzyni LHC wchodzi olej : G052171A2 ? (a3, 8p 2010r 1.8tfsi quattro)
G052171A2 ilość napełnienia 2.3Litra
Bardzo prosze o szybką informację jaki olej kupić do skrzyni biegów mojego paścia:
2.0 TDI BMN 2008r.
Jestem w pracy i nie mam możliwości pogrzebania na forum.
Pięknie dziękuje
daj VIN bo jest kilka skrzyń
Wauzzz8px8a129417
masz skrzynie 02q a dokładny kod KDS.
Olej G052171A2, pojemność skrzyni: 2,3 L
A czy moge zalac tego motula ?
Zmieniłem olej w A4 B7 i zostalo mi 600ml, dokupiłbym tylko dwa litry jeśli spelnia normy. Na forum A4klub.pl mi go zalecali do A4. Bardzo przyjemnie sie zmienia biegi na nim teraz. Ale na opakowaniu nie ma tej normy co podales. To chyba poprostu oznaczenie ory oleju w aso
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...19d42e2521.jpg
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Tak podałem ci nr oem oleju serwisowego. Generalnie z olejem zamiennym do skrzyni bywa różnie i z reguły są problemy jak nie teraz to przy bardziej minusowej temp może być to odczuwalne.
Wybór należy do ciebie ten ori olej w aso kosztuje 111,18zł za litr.
Ja u siebie rok temu wymieniałem kupiłem 2 litry oryginalnego i dosłownie setke dolałem starego, który zleciał i już poziom oleju był w normie. Wszystko nigdy ci nie zleci coś tam jednak zostaje więc dla tych 0,3L nieopłacalne jest kupować kolejny litr oleju.
Sam zużyty olej ze skrzyni wyglądał ładnie bez żadnego syfu, barwa identyczna jak nowego z bańki.
OK to nie będę dziadował i kupie 2L ORY, i doleje ten motul do stanu, lub tak jak ty zrobiłeś....
2,3 L to sa wartosci dla skrzyni suchej, nowej lub po remoncie
przy normalnej wymianie wchodzi nie wiecej jak 1.9 - 2.0 , jak Ci braknie to kieliszek...
osobiscie jezdze juz 2 lata na oleju motula do skrzyn DSG multi DCTF i bardzo sobie chwale
a mam manuala, ale tak polecil mi Marcin Pro choice , raczej wie co mowi
nie samym " oryginalem " czlowiek zyje
Dzieki Miro za komentarz, w takim razie ponad stówa w kieszeni.
Zalałem właśnie ten olej Motul 300 gear, 75W90 bodajże.
Najbardziej cieszę się z faktu że ustało sporadyczne huczenie przy skrętach. Aż dziw bierze że to od skrzyni biegów było. A już miałem się brać za sprawdzanie półosi i poduszek silnika.
Temat szerzej opisany tutaj:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3493862-30.html
Do tego teraz dużo przyjemniej wchodzi drugi bieg.
Wychodzi na to że to bardzo dobry olej. Polecam
Motul Gear 300 75W90 nalałeś go do A3? to już mówie ze producent nie zaleca go do tych skrzyń - ogolnie pewnie nic sie nie stanie, ale przy minusowych temperaturach moze być lekki opór miedzy 1,2,3 na zimnym
Poprawnym olejem do 2.0tdi jest:
Motul Motylgear 75W80 LUB Motul DCTF
Można to sprawdzić osobiście tu: https://www.motul.com/pl/pl/lubricants
TITAN SINTOFLUID FE SAE 75W
Można to sprawdzić osobiście tu: http://dobierz.olejefuchs.pl/
mam te obydwa przetestowane w 8P motul'a(motylgear'a) i w 8V fuchs'a sintofluida FE na obydwu skrzynie w tych autach chodzą jak fabrycznie bez problemowo zimą, w 8P miałem przez 10tyś inny Elfa który tak jak koledzy piszą biegi ciężej wchodziły na zimnym
Np: do A4 B8 2.0tdi CR idzie już inny olej o większej lepkości/gęstości(75W90) no i jest go tam 4L
No właśnie teraz sie zorientowałem. Dzieki za info. Tak samo do silnika mechanik cymbał zamiast 5w30 motul z normą 507.00 do DPF to zalał mi motul 8100 xclean fe ale ma norme 505.01
Zastanawiam sie czy zmieniac oba te oleje... czy pojezdzic troche i za rok zmienic oba.
Póki co ładnie biegi wchodzą nawet na mrozie.
Czym się różni ten olej 75W80 od 75W90 ? Może dla mnie, jak miałem taką usterkę i huczała mi skrzynia to może lepszy gęściejszy ?
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
"jak miałem taką usterkę i huczała mi skrzynia to może lepszy gęściejszy?" - nie odpowiem ci, ale olej fabryczny w skrzyni to dopiero jest "woda", jesli uważasz ze jest ok to możesz go zostawić, moja na "jakimś tam elfie" nie wiem jaki dokładnie, bo taki mi zalali w serwisie gdzie robia skrzynie na poczatku też niby nie czułem oporu, pojawił sie jak zrobiło się zimno.
75w80 vs 75w90 - najważniejszym interesujacym nas parametrem jest lepkość/wyrzutnośc kinematyczna przy 40st.C
Motylgear 75w80:
"Viscosity at 40°C (104°F) ASTM D445: 58.8 mm2/s
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/m...pdf?1492016030
Motylgear 75w90:
"Viscosity at 40°C (104°F) ASTM D445: 114.0 mm2/s
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/m...pdf?1492016031
Motul Gear 300:
"Viscosity at 40°C (104°F) ASTM D445: 72,6 mm2/s
jak widać różnice są, z tąd mogą pojawiać sie problemy z biegami na zimnym, ale inne oleje ..w90 potrafia i mieć po 140mm2/s
Natomiast olej Fuchs Sintofluid FE SAE ma wyrzutność na poziomie 41mm2/s i jest oznaczony FE czyli fuel economy(dodatkowo jest syntetyczny), powoduje bardziej swobodną prace skrzyni dla skrzyń w mniejszych autach gdzie nie sa one poddawane obciażeniom(przyczepki i kempingi), do a3 mozna swobodnie lać oleje do 80mm2/s i one nie powinny powodować cieższego wbijania
Co do silnikowego "zalał mi motul 8100 xclean fe ale ma norme 505.01" norma DPF jest 505.00 507.00 czyli 8100 Xclean+ 5w30 lub Motul Specyfic 505.00/507.00
xclean+ i xclean FE to czesto zamieniane oleje, bo wersja FE potrafi być tansza 50zł(a co? na FE nie pojedzie..?)
Co bym poradził: jesli masz swieżo zalane te oleje, zostaw je, nic sie nie stanie, a na przyszłość bedziesz wiedział i zalejesz 100% prawidłowe, kolega miał opla signum 1.9 z dpf i lał FE tak było na stronie motula(moze był błąd?)
Hmm.. też mam pewien problem w A3 8V slysze to tylko przy skrecie w lewo, olej mam wymieniony na titana, coś wpada w rezonans/taki dżwiek napręzającego sie metalu słychać, a na rondzie raczej tukotanie
U mnie niby pomogło w A3 8p, nie ma tego wycia/huczenia na dużych skrętach. Jednak ja pamiętam kiedy to się działo, i jak się wsłucham to idzie usłyszeć taki delikatny rezonans.
Ponadto wydaje mi się że jeszcze podczas jazdy na wprost oprócz szumu opon, warkotu silnika i jest dodatkowy dźwięk który podejrzewam że pewnie dochodzi z tej skrzyni. Jak znam życie żadnemu mechanikowi nie będzie się chciało wsłuchiwać i uszu nadstawiać, więc chyba pozostaje z tym jeździć. A za jakiś czas zmienić olej na ten z parametrami 75W80
Witajcie.
Czytałem temat olejowy, który ma już naście stron.
Nie chcę tam wchodzić z trochę innym problemem.
Skrzynia 6-biegowa - GQP
Otóż, zabrałem się wczoraj za wymianę. Zakupiłm olej Fuchs 2l, który podobno jest identyczny z tym sprzedawanym pod marką vw.
Zaczęło się od tego, że zlałem ze skrzyni raptem 1.2l, a wg specyfikacji powinno być 1.9l (jeżeli się mylę proszę o sprostowanie)
Auto przechylone na prawą stronę dosyć wysoko, więc wszystko zleciało, kapało sobie ponad godzinę.
Zalewam skrzynię przez korek wlewowy/kontrolny, po wlaniu nie całego litra, olej wylatuje przez wlew :rolleyes:
Ki czart ?
Przechyliłem samochód jeszcze bardziej na podnośniku, weszło max 1.5l i koniec.
Tyle oleju i tak wystarczy do smarowania bebechów, ale dlaczego weszło dużo mniej od książkowego 1.9L ? Jakbym nie przechylił auta, to chyba nawet litra bym nie wlał.
[IMG]https://images92.fotosik.pl/112/d6581b827542eee7med.jpg[/IMG]
[IMG]https://images92.fotosik.pl/112/b0a04b0c18b3ea10med.jpg[/IMG]
Czytałem kiedyś temat olejowy i z tego co pamiętam uzupełniało się olej poprzez wybierak.
Natomiast myślę ze twój problem polega na tym że mimo starań, nie do końca spuściłeś stary olej.
JA mam chyba skrzynie o innym oznaczeniu, ale przy spuszczaniu oleju należało przełączyć i zablokować wałek przełączający.
Jednak może wypowie się ktoś bardziej obeznany w temacie :-)
Hmm, specjalnie jeszcze opuszczałem i podnosiłem auto, patrząc czy coś się sączy i nic już nie chciało wylecieć.
Ktoś zdejmował skrzynię (widać po śrubach), może przy tym zabiegu wymieniał olej i miał podobny problem jak ja, nie mam pojęcia.
Patrzę teraz na procedurę wymiany która jest na forum, tam jest napisane żeby wykręcić czujnik wstecznego i lać przez otwór po nim.
Tylko po co w takim razie jest korek wlewowy, nic nie rozumiem a grzebie kilka ładnych lat przy sztruclach... Takiego pacjenta jeszcze nie miałem.