wyglada, ze masz stara navi ..192 i to jest najnowsza aktualizacja do tego modelu.
Printable View
wyglada, ze masz stara navi ..192 i to jest najnowsza aktualizacja do tego modelu.
OK. Wielkie dzięki w takim razie :D Pozostaje się cieszyć tym co jest :)
A jaki jest najnowszy SW do 193?? U mnie jest sw:0200
Problem mam taki, że nagrywam starą mape 2012 i dział super po 5 sekundach a jak nagram 2013 to musze czekać na wczytanie w rns-e jakieś 2 minuty, potem dział juz elegancko, tylko to wczytywanie denerwuje??
Wszystko robione na tej samej nagrywarce i na takich samych płytach.
Dziwne że stara mapa wczytuje sie od razu a nowa po 2 min.
A czysciles laser? Bo u mnie nawet 2 rozne plyty z tymi samymi mapami czyta inaczej.
Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
Tak. To nie wina lasera, navi ma chyba 1.5-2 lata. Zobaczę, ponagrywam na DVD DL innych firm, może to coś da.
A moze po prostu wrzucajac mape 2012 robisz downgrade softu a po wrzuceniu 2013 robi sie upgrade?
Na mapie 2012 mam sw:0200 i jak wrzucę 2013 też jest sw:0200.
Nie wiem czy to powinno się zmienić, Myślałem, że upgrade robi sie tylko raz po włożeniu nowszej płyty i tyle??
tak czy siak działa wszystko super, tylko wczytywanie pierwsze płyty długo trwa.
inna kwestia, że Polska jest na DVD2 która to płytka nie zawiera aktualizacji SW :)
borys 1822 mylisz sie mam obie mapy 2012 i 2013,mapa z 2013(najnowsze) dvd1 jak i dvd2 ma soft sw0220,a mapa z 2012 ma soft 0200 i jesli sie wsadzilo do napedu dvd najnowsza mape z 2013 i rns nie zrobi automatycznie aktualizaci softu z nizszego do sw0220 to nowa mapa(2013) bedzie wolno wczytywana nawet 5 min. za kazdym razem (u mnie tak bylo przerabialem to ponad miesiac temu)po aktualizaci wszystko smiga jak powinno.jesli ktos nie mas ori. mapy lub plyta dvd zle zostala wypalona to moze nie zrobi aktualizaci.nie warto tez sciagac map z pierwszej lepszej strony,np.na chomiku sa mapy 2013 ale bez aktualizaci softu(sprawdzalem taka mape)i takiej nie ma sensu pobierac(prawdopodobnie taka mape macie).jak by ktos chcial adres do mapy dvd2 2013(miedzy innymi polska) to na pw.lub gg powiem co i jak.sprawdzone na moim rns 193b.aktualizuje do sw0220 i wszystko smiga jak powinno.co do wypalania;plyte trzeba wypalic na dvd+r dl verbatim(ponoc inne rne nie chce czytac tak pisza po innych forach,nie sprawdzalem)najlepiej imgburn jak najwolniej
kolega chyba ma racje, wlasnie sprawdzilem i mam mapy 2012 a nie 13, takze jesli kogos wprowadzilem w blad to sorka chlopaki
Coś w tym jest bo jak wkładam DVD 1 to pokazuje soft 220. Ale po wyjęciu płyty dalej zostaje 200. ???
Z dvd 2 cały czas jest sw200.
taj jak pisalem nizej kiepskie dvd bez aktualizaci.dokladnie to samo przerabialem co wy teraz
Potwierdzam po włożeniu płytki z aktualizacją, navi ładuje nowy soft 220 i płytka uruchamia sie juz w 5 sekund :-)
http://images42.fotosik.pl/786/7aaa6f624d8dfd13m.jpg
wszystkie plyty ze speed cameras tak sie zachowuja, niby wyswietla soft 220 ale go nie aktualizuje
Soft już mi się zaktualizował wszystko jest ok. Teraz wrzucasz płytke z speed cams i jest ok. Jeszcze nie jechałem na niej bo dopiero dzisiaj to wgrałem. Ale soft jest cały czas 220 w navi i wszystkie płytki uruchamiają sie szybko.
a ja mam taki nr SW i też mi mulą te nowe mapy, natomiast z 2012 chodzą bez najmniejszych problemów
a po włożenie z 2013 nic mi nie uaktualnia :(
http://images.tinypic.pl/i/00341/274ti9d24lpa_t.jpg
Raczyles wogole przeczytac kilka ostatnich postow w tym temacie?
[QUOTE=zuper;1093888]a ja mam taki nr SW i też mi mulą te nowe mapy, natomiast z 2012 chodzą bez najmniejszych problemów
a po włożenie z 2013 nic mi nie uaktualnia :(
bo masz plyte pirata lub sciagnoles z neta mape bez aktualizaci i dlatego ci nie aktualizuje pisalem o tym pare postow nizej
hmm... mam RNS 192, rok produkcji 2009, w sobotę włożyłem do siebie mapę 2013, fakt - pierwsze uruchomienie trwało coś ok. 15 sekund (zaczytanie płyty po wybraniu trybu nawigacji), ale dzisiaj mapa się wczytuje tak jak poprzednia (w moim wypadku 2011), nic nie zamula
teraz w tym watku zeby nei zasmiecac o sofcie :) no wiec mam prawdopodbnie 650 sofcik (info dzieki Miro'wi:)) no wiec teraz pytanie jakiej pojemnosci karty SD moge tam wsadzic zeby czytal mp3 ? bo w intrukcji jest niby mowa o 256 mb ale tu czytalem ze 4 giga nawet czyta tylko nie wiem czy to sie dotyczy nowego rns-e z przyciskiem media czy starszego takiego jak ja mam z przyciskiem cd/tv.
stary czyli 192 czyta zwykłe SD (SDHC już nie!), u mnie 2GB obsługuje
przeczyta 4gb ale musi byc SD nie SDHC
z ta cena to nie ma co przesadzac,
Pierwsze co znalazlo po wpisaniu "karta 4gb nie HC" na allegro
http://allegro.pl/listing.php/search...rta+4gb+nie+hc
zobacze jeszcze w media markt bo mam rzut beretem czy sa takie karty i po ile. faktycznie 38 zl to nie jest jakas wysoka cena :)
Na allegro masz po 20zł z wysyłką. Więc po co drożej płacić.
Ja w audi a4 miałem z 4gb problemy, jedna firma działała, a innej firmy znowu rns-e nie widziało.
lol, to spadly na pysk te zwykle
bylo tak ze byly 2x drosze od hc
Na 2GB mieści się tyle, że wkładając 2 ma się tyle utworów, że spokojnie starcza. A na dłuższą trasę można zabrać więcej SD'ków ( bo przecież wyjąć jedną i włożyć drugą to nie problem) a na każdej można umieścić inny rodzaj muzyki :)
A nie wiem czy już gdzieś było. Co może być przyczyną nie czytania wszystkich utworów w formacie MP3?
chyba zbyt duży bitrate...
no wiec ja jestem juz happy :) zakupilem ta karte 4 GB SD z linku borysa1822 i elegancko wszystko czyta i o wiele szybciej niz z cd nie muli tak przy przelaczaniu piosenek :) teraz pozostaj mi kwestia zakodowania BT ale to juz w odpowiednim temacie dalem pytanko :) dziekowac.
Co oznacza przekreślone TME na tym zdjęciu?
http://img04.allegroimg.pl/photos/or.../65/2900626599
TMC, nie TME ;) jest to Traffic Message Center i w BNSie ze zdjęcia ta funkcja jest nieaktywna. Generalnie nawigacja z aktywnym TMC wytycza Ci alternatywną drogę, jeśli wykryje korek.
Dzięki.
Fakt, za bardzo to uprościłem i można było źle zrozumieć. Dzięki za doprecyzowanie.
Czy to normalne że przy próbie zmiany języka SDS w VCDSie to nie mogę zapisać nowego kodowania? Przycisk save jest nieaktywny. To mój pierwszy kontakt z tym programem i nie jestem pewien czy robię to poprawnie. Przy jednej z prób mi się udało, ale po ponownym uruchomieniu programu dalej był zakodowany język niemiecki.
Co do nieczytania mp3- nie wiem czy już ktoś wspominał w którymś z tematów o RNS-E, ale zauwżyłem że gdy nazwa jest zbyt długa to nie czyta utworu
Jak w RNS-E jest płyta ale po wciśnieciu guzika nie chce wyjśc to czego to jest wina?
Nazwa pliku moze miec maksymalnie 64 znaki, nie pamietam tylko czy z czy bez rozszerzenia.
http://www.a3-club.net/forum/showthr...nie-czyta-mapy - przeczytaj kilka ostatnich postow
TMC to tylko sposob dostarczania informacji o utrudnieniach. Wyznaczaniem alternatywnych drog (o ile uzna informacje z TMC za pozyteczne) zajmuje sie nawigacja, a nie TMC.
bardzo fajna funkcja, jade sobie kiedys z UK do PL a tu pani z nawigacji mowi" za 30km wypadek" :)
Aha, to zmienia strasznie postać rzeczy.. tak czy siak nie jest to TP, jak myślisz.. (btw. obsługę tego miałem już w 8L)
W przypadku komunikatu z TMC nawigacja mówi tylko swoim lektorem o tym, że jest problem i wyznacza alternatywną trasę..
Co do działania tego mam mieszane uczucia - w przypadku korków sprawdzalność na trasie do Austrii wynosiła jakieś 50%
TP/TA to calkiem co innego - http://en.wikipedia.org/wiki/Traffic..._data_systems)
male pytanie dotyczace anteny i sygnalu gps.
odpalilem mapy i wszystko dziala oprocz aktualnego miejsca polozenia (pokazuje 0 polaczen z satelita).
sprawdzilem i okazalo sie ze niebieskie zlacze fakra jest nie podlaczone wiec wszystko jasne.
Pytanie - czy moge sciagnac kostke z zoltego zlacza fakra i zamienic poprostu na niebieskie (gps) ?
Czy to pomoze czy poprostu musze kupic antene ze zlaczem fakra i schowac za navi bo skoro nie ma niebieskiego kabla to znaczy ze zntena nie obsluguje gps ??
- - - Aktualizacja postu - - -
z tego co sie wstepnie dowiedzialem to kolor wtyczki odpowiada za przeznaczenie kabla wiec zmiana wtyku nic tu nie da ;/
w koncu po cos sa rozne kolory wytczke. a ta zolta, to bodaj do webasto.
Panowie RSN-E z A4 będzie bez problemu pasowała do A3?
Nie, panel jest inny.