Też wymieniałem całą prowadnice, nie ma w tym nic skomplikowanego, jedne co to przyda się małe wiertło do rozwiercenia nitów i kilka śrubek z nakrętkami 4 albo 5 nie pamiętam już. Dodatkowo torxy do odkręcenia ramy szyby i jakiś śrubokręt.
Printable View
Też wymieniałem całą prowadnice, nie ma w tym nic skomplikowanego, jedne co to przyda się małe wiertło do rozwiercenia nitów i kilka śrubek z nakrętkami 4 albo 5 nie pamiętam już. Dodatkowo torxy do odkręcenia ramy szyby i jakiś śrubokręt.
Co do ramy szyby lepiej kupić zamiennik teraz jest wszystko tak dobrze dopasowane ze nic nie trzeba przerabiać. A z linką różnie bywa , coś złe założysz i może nie działać jak oczekiwałeś a tak wykręcasz wstawiasz skręcasz do tego sobie ramę wyregulujesz i działa jak należy.
Nie wiedzialem gdzie o to zapytac wiec pisze tu bo to jakis zwiazek ma :) Macie moze jakis sposob na piszczenie szyb przy opuszczaniu? Preperat do posmarowania uszczelek zeby nie zostawalypozniej mazy albo cos? Boczek zdejmowalem i czysto
Da się jakoś obejść wyłącznik/bezpiecznik? Jak on działa.. i kiedy się załącza znów?
Mam, tak, że szyba zjechała na dół i do góry już nie idzie słychać pyk pyk przy silniku, po pewnym czasie znów to samo.. i dziś znów powtórka, a chciałbym sprawdzić co blokuje, bo domyślam się, ze tu leży problem.
M.
rozbierz boczek
jeśli nie ślizg to styki w silniczku padły
przerabiałem obie opcje
Ślizgi wyglądają na w porządku, chyba, ze pęknięty albo coś... jeśli ta gorsza opcja, tz styki to co silnik do wymiany, jak to dokładnie sprawdzić?
M.
3 sruby trzymaja silniczek odkerecasz go podlaczasz na nowo kostke od opuszczania szyby i sprawdzisz czy sam silniczek dziala poprawnie
jak słychac styki i nie pracuje przy podnoszeniu to silniczek do wymiany
slizgi łatwo zdiagnozowac jak zdejmiesz boczek to widzisz czy linka jest mocno naprezona i slig ja trzyma
Dzieki, rozebrałem to, ślizgi wygladaja dobrze, i teraz działa, wrr nie lubie takich awarii jak raz coś działa a raz nie, nie można znaleźć przyczyny.
Ale chyba to bedzie silnik, mam z związku z tym jeszcze dwa pytania, czy jest zamienność tego silnika tj. VW, seat?
Edit.
Dziś znów na to patrzyłem, i tak szyba zjechała w dół, a do góry już nie jedzie, więc odkreciłem silnik, i sam silnik też tylko idzie w jedną stronę, nawet przy przycisku w góre, ciagle zalacza sie w tym samym kierunku, wiec domyślam sie, że on albo elektryka w nim coś nawala.
Dzieki,
M.
Witam
Wczoraj zauważyłem takie dziwne pykanie co 5 sekund podobne do dźwięku przekaźnika od kierunków. Jest tak niezależnie od tego czy włączony jest zapłon i czy jest auto jest zamknięte czy otwarte, co ciekawsze przy każdym takim pyknięciu przygasają światła, podświetlenie wnętrza, zegary no dosłownie wszystko z elektryki. Dodam że dźwięk wydobywa się jakby z drzwi kierowcy. Wydaje mi się że to może być jakiś przekaźnik czy coś.
Spotkał się ktoś z czymś podobnym ?
Gdy masz zamknięte pociągnij przycisk od szyby kierowcy do góry (zamykanie szyby). Prawdopodobnie będzie to ten dźwięk. Jeśli tak to albo przycisk albo siłownik.
Dzwiek wydobywa sie zapewne za skrzynka bezpiecznikow(w miejscu gdzie wlaczasz swiatla) i to jest uszkodzony mikrostyk w dzwiach, a dzwiek pochodzi od przekaznika modulu konfortu, aby naprawic musisz wymienic mikrostyk ktory jest w ryglu ktory odpowiada za zamkniecie drzwi, a najlepiej caly mechanizm bo ciezko inaczej to wymienic.
Najlepiej to zdiagnozowac w momencie cykniecia przygasa albo zapala sie swiatlo i tak w kolko, jezeli tak jest to j/w napisalem ;p
Ignac, przycisk od szyb nie ma zadnego przekaznika.
Które światło ? Rozumiem że chodzi o styk który informuje że drzwi są otwarte? Wydaje mi się że w takim przypadku na FIS pokazywałoby ze mam otwarte drzwi a tak się nie dzieje
Dodam że jakiś miesiąc temu sam montowałem centralke od zamka na pilota ale wcześniej nie zauważyłem żeby coś sie działo wiec to chyba nie tego wina
W podsufitce, na zegarach itd, nie koniecznie pokazywalby ze sa otwarte, mikrostyk ma chyba osobne styki od otwarcia drzwi/zamkniecia a zapalania i gaszenia swiatla. Mam to samo w swoim wiec wiem co mowie ;p pozatym jest to dosyc powszechne we w a3kach i wiele tematow bylo o tym na forum.
Pozatym w drzwiach nie ma zadnego przekaznika, zdejmij pokrywe od bezpiecznikow, przyloz ucho jak bedzie cykac i to bedzie na 100% za bezpiecznikami.
Dobra sprawa wyjaśniona to wina przełacznika od szyb ponieważ szyba kierowcy nie dziala, ztąd to pukanie widocznie co chwile przełacznik chce podnieść szybe. Teraz tylko pytanie czy wystarczy zmienić przełacznik na nowy i zanim go kupie mozna ten jakoś odlaczyc bo przez noc rozladowal mi caly akumulator
wystarczy odlaczyc
zdejmij boczek i po środku masz wtyczkę od okien.
Odłaczylem silniczek pykanie ustalo. Tylko czy to napewno jest wina przełacznika i wystarczy go wymienić bo ciekawi mnie skąd mial prad przez cała noc skoro zapłon byl wyłaczony. W tych a3kach jest modół konfortu lub cos w tym rodzaju?
Z tego co wiem to po 5 min samo się odłącza zasilanie w oknach ale może gdzieś dawało zwarcie albo coś i może dlatego rozładowało. Co do modułu komfort to sprawdź czy masz , jak zamykasz drzwi kluczykiem to przytrzymaj dłużej kluczyk to okna powinny się zamykać , tak samo w drugą stone.
Domykanie szyb mam czyli moduł też. W skrócie jest tak lewa szyba ma cały czas prąd (przełącznik nie działa ale silniczek cyka) a z prawą jest wszystko w porządku traci zasilanie tak jak powinna po 5min lub po otwarciu drzwi. To wina jest przełącznika czy może moduł komfortu się zepsuł ?
Sprawdź przełącznik , jak by to była wina modułu to by nic nie działało.
Ja ze swojej strony powiem, że nie działała mi szyba lewa tył (wersja 5D). Nie świecił się przycisk, ale czasem załapywał (powtarzalnie po otwarci drzwi np. na 30-40 stponi)- okazało się że jeden z przewodów w wiązce był po prostu pęknięty lub nadpęknięty. Z wiązki z niedziałającego suba (kiedyś padł mi a przewody zostały) dosztukowałem kawałek przewodu i przedłużyłem ten pęknięty kawałek - przewody były dość zaśniedziałe i nie było łatwo zlutować, a przerwa znajdowała się gdzieś około tego gumowego łącznika drzwi z "właściwym nadwoziem". ciągłość każdego z przewodów można łatwo sprawdzić miernikiem, kostki - czerwona i zielona we właściwym nadwoziu i kostki biegnące już do elektroniki drzwi - przełącznika, silniczka i głośnika, lampek.
Mam nadzieję że pomogłem.
Cześć wszystkim mam troszkę inny problem. Otóż nie działają mi szyby wcale tzn nie reagują silniczki i nie ma podświetlenia w obu włącznikach. Sterowanie lusterkami działa. Może z 2 razy podczas jazdy na chwile mi zaskoczyły i zaczęły działać zabawnie było gdy zjechałem na dół i się wyłączyła. Bezpieczniki też sprawdziłem, jeszcze nie rozbierałem boczków. Na weekend wezmę miernik i zacznę powoli szukać tylko poradźcie gdzie. Włączniki, bezpiecznik automatyczny C, rozumiem że zajrzeć na moduł komforty z tyłu w bagażniku tak?
Panowie czy ktoś wie może jaki torx jest mi potrzebny do odkręcenia ramy szyby by wymienić ślizgi? 40 czy większy?
Witam mam problem z szyba od kierowcy. Szyba nie działa gdy próbuje ją podnieść lub opuścić ale słychac że szyba pomimo ze jest podniesiona cały czas dostaje impuls żeby isc do góry, mimo ze nawet nie dotykam przełącznika. Aktualnie odłączyłem kompletnie kostke od silniczka ponieważ zaczął się grzać. Szyba pasażera działa normalnie nawet z przełącznika kierowcy. Teraz pytanie to wina silniczka czy przełącznika ? bo nie wiem co kopic i wymienić.
silniczka
Witam, mam problem z szybą pasażera dokładniej to szyba schodzi na sam dół bez zająknięcia ale gdy przyjdzie czas jej zamknięcia to podnosi sie około 5 cm i sama opada na dół.. Dodam ze kiedy szyby nie opuszcze do samego dołu tzn tak okolo 7 cm w dol to normalnie sie zamyka.. a od samego dołu szaleje. Co to może być?
pekniety slizg
wymiana jest opisana w warsztacie
Witam. Mam pytanko szyba od strony pasażera otwierać się otwiera normalnie np otworze do polowy i gdy chce zamknąć to szyba zamiast się zamykać to spada w dół do końca i nie można jej zamknąć by to zrobić to trzeba siedzieć i klikać aż za którymś razem złapie. Słychać tylko pukniecie ale bez reakcji. Spotkał się ktoś z takim problemem? Pozdrawiam
zdejmij tapicerkę i zobacz
http://www.a3-club.net/forum/showthr...yce#post283844
ew.podmień przełączniki
Szabatnik : na bank to ułamane zabieraki szyby, dostępne w ASO za ok. 20zł, jest na forum poradnik jak to zrobić.
Czy to czy szyba jest automatyczna zalezy od silniczka czy nie? kupilem nowy silniczek i kreci sie tylko gdy trzymam przycisk, przy starym wystarczylo.raz nacisnac i szyba sama szla do konca
To normalne. Szybę trzeba "nauczyć" automatyki. Jest to opisane w instrukcji obsługi samochodu. Trzeba przytrzymać przycisk podnoszenia aż szyba podniesie się do oporu, puścić przycisk. Następnie przytrzymać przycisk aż szyba opuści się do oporu (ewentualnie w odwrotnej kolejności). Automatyka powinna już działać.
Dokładnie tak jak piszecie, sam na to wpadłem jak przełożyłem silniczki, mogłem najpierw to zrobić i dokładnie sprawdzić, zanim napisałem posta ze coś jest nie tak :D
zdejmij tapiderka odkrec rame i bedziesz mial slizgi na wierzchu
na 99% w tym tkwi problem wiec radze sie w nie zaopatrzyć
Mam problem z zamykaniem szyby kierowcy. Cały myk polega na tym, że szybę opuszczę szybko, ale jak dochodzi do zamykania to dojdzie do polowy i sama się otworzy. Tak jakby silniczek nie dał rady już pracować. Czy to może być wina ślizgów, ew. przesmarować?
A do końca zamyka się jedynie jak drugą ręką lekko pomagam jej się zamknąć...
Nie ma co smarować, na 99% do wymiany ślizgi :).
Pewnie jeden ze slizgow pekl i trzpien na lince wypada ze slizgu, co za tym idzie, do gory ciagnie tylko jedna strona i szyba zostaje w efekcie przekoszona. Przekoszona szyba napotyka opor, a bezpiecznik robi swoje i szyba wraca do pozycji otwarte.
Co nalezy zrobic.
Oposcic szybe na sam dol.
Rozebrac boczek, poodpinac.wtyczki i linke od klamki. Sciagnac boczek.
Odkrecic torxy trzymajace rame szyby wraz z mechanizmem opuszczania.szyby.
Polozyc na ziemi, lusterkiem do gory.
Odkrecic torxy spinajace slizgi z szyba, podniesc delikatnie.szybe.
Wysunac szybe recznie z prowadnicy.
Wymienic slizgi.
Wsunac szybe.i tak dalej, tylmo.w druga strone. Jak cos to pisz, dzisiaj to robilem u siebie.
P.s. Dobrze zaznacz podkladki.prostokatne podczas odkrecania ramy drzwi bo przy skladaniu pojdzie latwiej.z.regulacja. Pozdrawiam
Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka
Mam problem z szybą kierowcy, działa do pewnego czasu nagle przestaje się otwierać, muszę ściągnąć bok drzwi, odkręcić silniczek wtedy mogę znowu otworzyć szybę, jak go zakręcę to działa przez pewien czas i znowu problem się powtarza. Mam wrażenie że jak odkręcam silniczek i otwieram szybę, to jest takie lekkie szarpnięcie, jakby wszystko było napiętę, bo później już delikatnie idzie. czy to też ślizgi?
Słychać wtedy tylko takie pyknięcie, jakby chciała właśnie się opuścić, ale nie słychać żeby silnik cały czas pracował. Wydaje mi się że coś jest albo z silnikiem albo z tymi mocowaniami bo jak go odkręcę to się wszystko luzuje, zakręce i znowu działa przez jakiś czas, nie umiem tylko zlokalizować tego problemu ;)
Moze slizg sie ulamal, blokuje w jakims momencie, a jak juz zablokuje to bezpiecznik odcina zasilanie na jakis czas zeby nie spalic silnika
Przy następnym zablokowaniu sprawdzę dokładniej co tam się dzieje ;)
Dzis po odlaczeniu akumulatora na godzinkę przestał mi działać automat w szybie od kierowcy. W trzech pozostałych działa normalnie. Co może być przyczyną? Przez automat rozumiem to że po naciśnięciu raz przycisku w górę lub w dół szyba idzie "sama".
Obecnie od kierowcy muszę trzymać w jedna i w drugą.
Trzeba gonzaprogramowac.
Trzymasz do konca w dol(bez przerwy) pozniej do konca w gore i powinno banglać