A3 8l polift-podłączenie licznika z golfa 4
Witam. Posiadam Audi A3 8l poliftowe,końcówka 2000r. Z nieszczęsnym licznikiem Jaegera,w którym podały już chyba wszystkie możliwe wskaźniki,a podświetlenie robiło cyrki.Patrząc na ceny używek,pogmerałem i stwierdziłem,że wrzucę licznik z golfa 4(VDO półfis),bo nieraz już ktoś taką modyfikację zrobił. O ile z wyciągnięciem pinów z liczników i przekodowaniem kluczyków poszło gładko,o tyle stanąłem na etapie oświetlenia licznika.Stary budzik,miał podłączone piny 15 (terminal 58d) i 20 (terminal 58s).Nowy ma oświetlenie tylko na pinie 20 i jest to terminal 58d.Po podaniu plusa na ww.pin rozświetla się całe podświetlenie ma pełnej jasności,jednak nie mogę dojść,w jaki sposób podpiąć ten licznik pod oryginalny regulator natężenia światła,żeby można było to normalnie ściemniać.Dodam,że oba liczniki są immo3.Numer oryginału to: 8L0920900H ,a nowego: 1j0920826G.
Proszę o jakieś wskazówki i dziękuję z góry za wszelką pomoc
Brak podświetlenia oraz automatycznego włączania radia po wymianie licznika
Cześć,
jestem posiadaczem a3 8l z silnikiem 1.9 TDI 130km ASZ. Jakiś czas temu mój licznik wyzionął ducha i postanowiłem go wymienić na inny używany. Fabrycznie w samochodzie zamontowany był licznik JAEGER'a o oznaczeniu 8L0920900K który wymieniłem na VDO o numerach 8L0920900B, czyli teoretycznie taki, który powinien pasować P&P. Po zamontowaniu oraz niezbędnej adaptacji nowego licznika, wszystko działa w sposób prawidłowy poza włączaniem automatycznym radia oraz jego podświetleniem przycisków. Przepraszam jeżeli podobny temat przewinął się już kiedyś przez forum lecz nie znalazłem jednoznacznego rozwiązania mojego problemu. Radio po takiej modyfikacji należy również "zaadoptować" czy problem leży po stronie samego licznika?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam
Rumcajs
Wymiana licznika Jaeger na VDO (Audi A3 8L 2001r.).
Witam
Kupiłem sobie używany licznik VDO 8L0920930F z manetkami od fisa, tempomatem i mam te 3 wiązki do tego(niebieska, zielona i tą szarą).
Mój aktualny licznik to Jaeger:
https://i.ibb.co/XY5sSzC/IMG-20220408-090303.jpg
Mój licznik rozumiem, że ma immo2 bo nie ma vinu wpisanego w vagu?
Samochód Audi A3 8L 1.8T AUM 2001r.
Rozumiem, że mam wydobyć PIN tylko tego licznika VDO który kupiłem? Posiadam tylko zwykły kabelek vag kkl i program vag com 409.
Jakim programem najlepiej wyciągnąć ten PIN licznika?
Potrzebny będzie też PIN ze starego licznika Jaeger?
Do tego posiadam 3 kluczyki do zakodowania.
Ktoś ogarniał temat takiej zmiany w polifcie i mógłby pomóc?
Licznik rozumiem, że dobry kupiłem?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.