Montaz manetki wiaze sie z jakims kodowaniem ?? Bo oczywiscie wiazke musze poprowadzic jedno do licznika ??
Printable View
Ad.1
Nic nie kodujesz.
Ad.2
Poczytaj troche...
BTW, zadajesz tysiac pytan, na ktorych ponad 80proc. jest odp na forum. I nawet nie dziekujesz klikajac "pomogl" nam kilku, ktorzy od kilkunastu watkow odpowiadamy.
Sory wielkie ale poprostu niwiedzialem watku na temat wymiany manetki w audi a3 8p
No akurat nie bylo, ale mi chodzilo o drugie pytanie, ktore bylo przerabiane kilka razy... I to nawet kilka postow nizej...
Ps. Jak juz podziekowales, to kolega komono tez duzo Ci pomogl.
czaro to może powiesz jak mniej więcej wyglądała wymiana tej manetki? Bo jutro będę już ja miał a licznik dopiero w środę wiec za ten czas bym sobie to zrobił
Komono stworzyl opis jak zrobic tempomat, z niego wywnioskujesz jak wymienic manetke, bo to ta po drugiej stronie, wiec bedziesz wiedzial jak sie dostac.
http://www.a3-club.net/forum/showthr...545#post827545
Ale to nowa manetke wkładam w miejsce starej i to wszystko czy muszę poprowadzi jakaś wiązkę dodatkowo
Robi sie z tego tematu totalny Off-Top Kizus Nic nie musisz prowadzić wszystko pasuje przeczytaj cały temat o Tempomacie i ten o zegarach ze zrozumieniem a znajdziesz odpowiedz na wszystko.
Manetki weź lepiej z przed Fl'a
Jeśli masz jakieś pytania napisz na gg , bo jak tak dalej pójdzie temat wyląduje w koszu.
ps. sam dopiero będę wymieniał licznik (bez Fis na Fis FL) i wszystko co musisz wiedzieć masz parę stron wcześniej łącznie z manetka , numerem części itp , itd od A do Z , a także wiele wskazówek od chłopaków którzy już wymieniali.
End
czaro10 mam pytanie jak podpioles manetke z komputera nie miales problemów z wycieraczkami przednimi tylnia mi chodzi ale przednie nie ;/
Nie mialem zadnych problemow.
Dobra okazało się ze kapa przednia nie była do końca domknięta a masz moze jakis pomysł zeby kierownice dobrze ustawic
ja mam pomysl, zebys nie robil z tego tematu totalnego balaganu i smietnika
prosilem cie , koledzy cie prosili, nie chce ci sie szukac na forum nic a nic, to dopytaj sie na pw
ostatnich pare stron tego tematu zamiast o zegarach jest o twoich problemach ze wszystkim
Pisze ostatnio raz juz w tym tutaj temacie ale mam jedno pytanie wlasnie przyszedl do mnie nowy licznik po lifcie 8p0 920 931s czy moge go do auta podłaczyc zobaczyc czy wszstko wyslwietla.czy raczej nie
Lepiej nie, bo Ci się wysypie kupa błędów i trzeba będzie je później kasować.
Witam panowie po 20Min pobycie u Znajomego w ASO licznik zamontowany i immo zakodowane. Jdyne czego nie dalo sie przegrac to przebiegu. poniewaz licznik ma ponad 100km i wtedy juz sie nie da.
Po wymienia swiecilo sie ABS ESP i HAMULCE dzieki " ST4CHU poprawnie zrobilem adaptacje Hamulcow i wsio zgaslo.
Jedyne co mi nie dziala to manetka do sterowania fisem :( . Manetke trzeba zakodowac pewno.. Lece szukac.
Jak ktos wie jak to ogarnac prosze o krotkie info.
Efekt : http://i52.tinypic.com/2iuvlz8.jpg
ps . sorry za jakos Tel + slabe swiatlo
ps2. Mam paliwo mam tylko pompa do wymiany i kabelek do polozenia:)
/////edit
Ok wkoncu mam w elni dzialajacy FIS w bialych zegarach w mojej a3 z 12/2003 problemem byl moduł kierownicy ktory nie obslugiwal nawet FISA o tempomacie nie wspominajac.
Nie moge tylko zakodowac czujnika kata skretu , zeby odpalic temomat , wymienie go i sie okaze.
Chcialbym podziekowac chlopakom
@czaro10 , @komono , @Miro i @stachu i jesli komus jesli o nim zapomnialem :)
za wszystkie wskazowki i porady.
jakby ktos w przyszlosci mial u siebie jakies problemy pisac a napewno pomoge , poniewaz u siebie musialem poustawiac chyba wszsytko co tylko mozliwe.
Czyli nadal się potwierdza że diesla o wiele łatwiej zrobić niż benzynę.
O ile mi wiadomo to manetka na 100% trzeba kodowac bo gadałem z gościem z osiedla
tylko u mnie modul pod kierownica nie mial opcji zakodowania manetki.
A ze zapytam ma ktoś rozpiskę modułów które maja taka opcje ??:P
Pytanko do kolegów co zmieniali zegary..
Po wymianie pompy i pociągnięciu kabelka od pinu 4 w pompie do pinu 25 w liczniku pokazuje stan paliwa jak się należy jedynym problemem jest to ze nie ubywa paliwa z FISA np pokazuje mi wachy na 220km przejadę 10-15km i stan stoi w miejscu.
Mialem paliwa na 220km pojechalem zatankowac i podskoczylo ale podczas jazdy nic sie nie dzieje. Wie ktoś w czym może być problem ?? To samo z ilością km do serwisu i przeglądu. Pisze 15000km i 365 dni i ani nie drgnie licznik działa prawidłowo tzn km sa naliczane normalnie.
pozdro
//pozostały przebieg na baku aktualizuje się co ok. 30km. M4ciek
niestety ie spotkałem sie z takim problemem jedyne co wiem to serwis olejowy po ustawieniu nowego potrafi sie zmienic dopiero po 500 km tak miałem w 8L ale czy w naszych tak jest to nie wiem pozdro
Chlopaki jak wszystko dobrze pojdzie to bede robil te nowe zegary. Tzn potrzebne beda stare jak i nowe zegary na dzien. Jeden angol juz lata i jak narazie wszystko ok lacznie z przebiegiem.
Moze przejechalem za ktorki dystans , Toyota oblicza pozostale paliwo na biezaco , moze w audi jest inaczej
U mnie również udało się zamontować zegary 8p0 920 930s to audi 2005r:P tylko mam problem świeci caly czas chamulec reczny esp i abs wie ktos jak to zrobic ;/
A tu daje kilka zdjęć nowego nabytku :)
http://img192.imageshack.us/img192/3012/img2829oa.jpg
http://img830.imageshack.us/img830/8182/img2818b.jpg
http://img148.imageshack.us/img148/286/img2827p.jpg
Gdyby tylko ktos mógł pomoc z kodowaniem tego hamulca to byłbym wdzięczny
Oraz dziekuje wszystkim za pomoc :)
Kizus pieknie te zegarki wygladaja masakra...to bedzie moj mod na jesien:) teraz felgi od rs3...pozdrawiam i powodzenia z pozbyciem reszty bledow:thumbright: za jakis czas sie odezwe po info
Kizus podjedz do mnie to za ogarnę wszystko.
Zapytam tutaj zeby nie zakladac nowego tematu.
Potrzebuje wyciagnac licznik co by sie dostac do srubek pod nim.
Jak wyciagne licznik, odepne kabelki i podepne z powrotem to trzeba odprawiac jakies czary czy dziala normalnie?
Dziala normalnie, choc ja dla pewnosci odlaczylem aku, zeby immo nie zwariowal.
Wystarczy, ze obnizysz kierownice na maksa do dolu. Potem wyciagniesz na sile, ale nie za mocno, taka zaslepke ze szmatka pod licznikiem. Tam znajdziesz jedna srube, choc raczej dwie. Wykrecasz i wyciagasz. Odlaczasz wtyczke i wyjety.
Dzieki, sama procedura demontazu jest mi znana, nie bylem tylko pewny elektroniki.
Jak odepne aku to trzeba zaprogramowac domykanie szyb z przyciskow w kabinie, z pilotow i co jeszcze?
Tylko szyby.
Dzwoniłem do Bełtowskiego i koszt zakodowania 2go kluczyka to 150zł :)
No to sobie liczą....
Czyli nie zrobia w ramach reklamacji? Fak...
Nie, nie zrobią :/
tak się w Polsce dba o klienta...
Panowie doradźcie otóż mam sportbacka w benzynie bez fis-a. Chciał bym przerzucić na białe zegary takie jak ma kolega czaro10: http://www.a3-club.net/forum/showpos...&postcount=293
Teraz moje pytanie jaki numer części mają takie zegary aby pasowały do sportbacka w benzynie. Czytałem dosyć uważnie tematy związane z przekładką na naszym forum w diesel-u trzeba rzekomo wymieniać pompę paliwa jak sprawa wygląda w benzynie?
Czy każdy moduł obsłuży takie zegary czy w ogóle moduł nie ma nic wspólnego z zegarami?
Co oprócz manetki i oczywiście licznika musiał bym jeszcze wymienić ?
Kupić lepiej zegary nowe z serwisu czy używki też podejdą?
Z góry dzięki za info.
Ja bralem w ciemno zegary. Wszyscy pisali by szukac bodaj z D (przypominam ze diesla). Wzialem zupelnie inne i dzialaja. Kupuj wiec w ciemno byle do benzyny (nie do eski i nie amerykanskie/brytyjsie). Ale mimo wszystko najpierw sprawdz czy maja FIS po nr czesci.
Nie slyszalem, zeby trzeba wymieniac pompe. Jak to silnik? Kod podaj.
W serwisie kilka tyskow zegary. Na allegro kilka stowek. Decyzja moze byc jedna.
Ale ja mam benzynę i D raczej nie podejdzie ?
Czym się różnią od siebie poza oznaczeniem ?
A chcesz miec skale obrotow od diesla ;) ?
W 2005 byla zmiana pompy paliwa. Od koncowki VINu: xxx5a043972. Wiec tez mozliwe, ze przy starszych bedzie konieczna wymiana. Od tamtego momentu wystepuje ta sama pompa. Z drugiej strony ten silnik wystepuje tylko do 11/2005... Ciezko mi powiedziec czy podejda te zegary.
Czyli od końcówki VINu: xxx5a043972 w zwyrz występują te nowe pompy?
Jak sprawdzić czy mam tą nową pompę czy też nie ?
Mam rozumieć że oznaczenie oznaczeniem ale licznik musi być z odpowiedniego rocznika żeby był biały fis bo jeszcze były przecież czerwone bodajże?
Z ta pompa to moje dywagacje... Nikt na forum nie pisal ze zakladal. Wiec mozesz byc tylko pierwszym.
Nie, na zegarch musi byc odpowiednia koncowka dla benzyny z FIS, np:
8p0 920 931 t
8p0 920 932 d
//PS. Popraw kod silnika w swoim profilu
Ok dziękuje z tego co się dowiedziałem mam już tą nową pompę. A jak to wygląda od strony elektronicznej trzeba przekodować imo i co jeszcze ?
Tak jak pisałem niżej odświeżam: Czy każdy moduł obsłuży takie zegary czy w ogóle moduł nie ma nic wspólnego z zegarami?
Jeszcze jedno czy nie będę musiał zmienić modułu (com) za kierownicą do zmiany manetki przy kierownicy, czy to wszystko pasuje tylko wkładam manetkę i ok ?
Zadnego modułu nie musisz zmieniac :) a co do manetki to kupujesz i wsadzasz, wszystko powinno grać.
Jeden kolega sam sobie kodowal te zegary tylko miał jakieś problemy ale po ciężkich bojach udało mu się. Duzo specow od licznikow nie chce sie podjac kodowania nowych zegarow. My z Czarkiem kodowalismy u Beltowskiego
Ok rozumie.
Dziękuje za informacje :thumbright:
Powiedzcie jeszcze jak takie zegary się sprawują nie ma kłopotu z kasowaniem się inspekcji bo coś czytałem ma forum, że po skasowaniu inspekcji i po ponownym włączeniu zapłonu powraca do nie skasowanej insp.? Czujnik poziomu płynu spryskiwaczy jest konieczny czy można wyłączyć tą opcje ?
Zegary to jest oddzielny modul.
Z inspecja nie mam problemu.
Czujnik poziomu wody moze byc, rownie dobrze moze go nie byc. W zegarach kodujesz czy go masz.
Co do pompy, to zle zrozumiales. My nie wiem czy ta nowa pompa, o ktorej piszesz bedzie do tych zegarow, choc podejrzewam ze bedzie ok. Podkreslam jeszcze raz - to moje dywagacje.
Reszta jak pisze Komono.
Jeszcze raz wielkie dzięki :)
Pozwole sobie odswiezyc temat.
Zegary kusza, ale pewnie bylbym pierwszy z podmiana w Q, gdzie jest inny
zbiornik paliwa, a co za tym idzie inna pompa.
Pytanie do zorientowanych osob jak stwierdzic czy bede musial wymieniac pompe.
Po wstepnej analizie w Q byly montowane dwie pompy.
Dla wiekszej przejrzystosci przygotowalem tabele:
http://milczanska.net/~osa/long/tmp/...iwa-tabela.png
Ja mam pompe z koncowka E. W 2007 roku pojawila sie nowa pomopa z koncowka K i pozniej juz tylko taka byla montowana.
Jesli jednak porowna sie opisy jakie sa umieszczone przy kazdej z pomp, to okazuje sie
ze sa one identyczne, ale tylko w roku modelowym 2007 oraz 2008.
Od roku modelowego 2009 i 2010 pompa wciaz ma ten sam numer (koncowka K), ale zmienily sie kody w opisie. Jak widac z tabeli starych kodow juz nie ma. A pojawil sie kod TG3.
Co oznacza to unit 03L.A ? Wie ktos moze ?