widziałem przed praca jeden kolega odpisał wraz ze zdjeciami, chciałem sie dogadac co do zestawu ale nie ma juz posta i nie wiem z kim ;)
Printable View
widziałem przed praca jeden kolega odpisał wraz ze zdjeciami, chciałem sie dogadac co do zestawu ale nie ma juz posta i nie wiem z kim ;)
To wszystko Paweł zależy od temperamentu kierowcy, dla jednego seria będzie OK a drugi zwiększy średnicę i nadal będzie mało.
Dla mnie to przerost formy nad treścią ale wiem że istnieją za kółkiem jeszcze większe oszołomy ode mnie które takiego hebla potrzebują bo to bezpieczeństwo :D , właśnie tacy jak Ty :D
Teraz możesz pójść na maxa w moc a hebel miód!
powiem tak, heble robią mega robotę i wreszcie coś spełniło moje oczekiwania w tym aucie w 100%:)
poprzedni stage czyli brembo z boxsterS na 312 mm i 280mm na tył się chowa przy obecnym.
200 leciutko naciskam i bardzo hamuje, lekko dodaje i jest mocniej aż potem załącza abs:P Ciekawi mnie jak będzie się zatrzymywać na nowych oponkach bo obecne nie są najlepsze.
Teraz się to dzieje bez użycia dużej siły i na nowo muszę się nauczyć hamować bo auto samo chce się zatrzymywać :P Jeszcze nie testowałem jak z zagotowaniem bo heble nie do końca ułożone ale takie tarcze z dodatkowym chłodzeniem nie wydaje mi się abym zagotował szybko. Także teraz pozostało to wystroić bo pomimo nie małej mocy zdecydowanie szybciej hamuje niż się rozpędza :P
Podsumowując mod warty swojej kasy bo cenowo wyszło mnie to bardzo przyzwoicie gdyż za taki gotowy kit jakiś znanych firm musiałbym wybulić pewnie z 8K a tutaj cena jest zupełnie inna. Także zdecydowanie polecam taki mod :)
Ale na takie hebelki felunek 19 cali minimum ;P
jakoś sobie nie mogę wyobrazić jak takie auto hamuje ale pewnie staje w miejscu
ja przy tym co mam 312+4tłok i 256na tyle to kogo nie przewiozę to mówią że dęba staje, a co dopiero u ciebie
masz jakieś zdjęcia hebli w kole
pewnie nieźle sie to prezentuje
pod felge 19" musi robić robote
Chłopaki, pewnie milion razy było to już poruszane. Mam 288 z przodu, chce je mieć z tyłu, na przód wiadomo, jarzma do wymiany, bo chce mieć 312.
Co muszę zarzucić na tył żeby trykło 288? Adaptery jakieś gotowe są do tego?
Musisz miec zacisk nowy i adaptery, do adapterow nowe przewody najlepiej w oplocie zeby pasowaly pod zaciski koncowka oraz dlugością. Jak chcesz miec 312 z przodu na jednotloczkowym to lepiej zaloz 256 z tylu i bedzie git bo zapewne masz 230 z tylu?
Z tyłu heble seria z 1.6. Nie mierzyłem średnicy tarczy w sumie :P. Mam okazje mięć heble przód i tył z S'ki. Czuć duuużą różnicę?
Czuc i warto, jak masz okazje to sie nawet nie zastanawiaj!!!
Kurde, bo jakby nie patrzyć, to zostają mi tarcze 288 z zaciskami luzem.. chętnie bym jednak zaadaptował ten zestaw na tył, a na przód zarzucił 312 lub więcej. Pod jarzmo z S'ki jaką tarcze można zaadaptować do seryjnego zacisku? Tylko 312?
w razie czego udało mi się upolować kolejne graty do konwersji na 280mmna tył .
https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hp...85&oe=55FD89D4
Hamowanie to znaczna poprawa względem 256 a zestaw nie wiele się różni od 256 ( ori zacisk z klockami,seryjne linki pasują i przewody) także jak coś to śmiało pomogę w tej kwestii
Wykorzystanie 288 na tył to bezsens bo seryjny zacisk nie pasuje, aczkolwiek przetestuję pewną opcję z innymi jarzmami i może do Q to wyda :) Bo też mam tarcze ze swojej 288 które są w idealny stanie a lezą na półce dlatego zrobię mały teścik co da się z tego ugrać :)
Co tam dolozyles tulejki tylko i jarzma od 256 zostawiles???
Czy cos jeszcze tam potrzeba??
jarzma od tarczy 256 nie pasują do niczego ciekawego w moim odczuciu. To jest z zupełnie innego auta i tarcza także musi być z czegoś innego. Jest to mix z 3 różnych aut dodatkowo zmiana odsadzenia powoduje ,że to wszystko działa jak należy :)
Dodam ,że zmiana samego tyłu także mocno poprawia hamowanie całego auta. Jeździ to już w wielu autach i wszyscy są zadowoleni z tego moda , W dodatku blokowanie koła hamulcem ręcznym też już nie jest problemem.
Rozumiem, że komplet hamulców przód i tył z S'ki pasuje bez przeróbek do zwykłego A3? :)
jak masz Q to tak a do ośki tył na 100% nie a przód to zalezy czy było 288 bo jak 280 to bryndza:P
Mam ośkę. Na przód dostałem piasty, zaciski, tarcze, jarzma. Na tył dostałem zaciski i tarcze. Wcześniej z przodu miałem 288.
Wiec pochwal sie z jakich to trzech aut sa te rzeczy???
Jakie jarzma, osadzenia, zaciski i co jeszcze???
280mm ma jedna wade jest dalej cieniutka bo jedyne 22mm, nie mozna tego porownac do 288x25 bo to jak porownac sline to s3. Co do jarzma to patent znany, ale jak sie kolega bedzie chcial podzielic na forum to napisze co z czego, a jak nie to jest jego know how i osob bedacych w temacie hebli. Do tego jak to ma byc na tym samym kiblowatym zacisku to nie ma sensu bo tam klocek jest bardzo maly i nie bedzie wielkiej roznicy. Jak to sie mowi albo grubo albo wcale:)
Fotki zaciskow kolegi z tego forum, ktory nawiasem mowiac przyjechal bardzo zadbana S3.
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/751b24abe485.jpg
Zobaczymy jak poprawia sile hamulca w porownaniu ze zwyklym jednotloczkiem z s3, moze kolega sie wypowie jka nie tu to w swoim temacie:)
Z jakiego to merca?
No jasne że dam znać :thumbright:
Jestem umówiony w tym tygodniu na montaż ale zdam relację z hamowania dopiero po dotarciu zestawu ;)
będzie fruwać, mam nadzieję że tarcza textar pro wstydu nie przyniesie :)
Ojciec w Audi Q5 zjechał fabryczne tarcze i założył właśnie komplet Textara.
Auto na fabrycznym komplecie super hamowało i po zamontowaniu Textara i odpowiednim dotarciu nadal hamowało tak samo, nic lepiej, nic gorzej.
Sugerując sie tym też postawiłem na Textara :thumbright:
Dawidzie Textar jest jednym z dostawców na 1 wyposażenie. Właśnie dlatego w mojej firmie niebawem będzie baaaaardzo dużo żółtych textarowych regałów z towarem.
małe ot ;) PS. Możesz dać znać ile zapłaciłeś za texy - powiem Ci ile przepłaciłeś :)
jestem w stanie jak coś Ci wszystko sprowadzić bezpośrednio z Texa fabryki ale wiadomo ciut trzeba w takiej sytuacji poczekać.
Czekamy na relacje jak to spowalnia :D
odnośnie przejścia na 280 z 256mm to jest różnica taka o tyle ile się odsunie klocek od osi tarczy:) Wynika to z momentu czyli siła x ramię. Przy nie zmienionej sile zmieniamy długość ramienia i to już daje poprawę a jak ktoś twierdzi ,że nic nie zmieni to znaczy ,że nie wiele wie gdyż prawa fizyki się nie oszuka. Tarcza 280x22 na tył w zupełności wystarczy jeśli chodzi o powierzchnię oddawania ciepła . Jak ktoś pisze ,że to niema podejścia do 288 x25 to nie wiele wie bo jakoś mi się nie udało skrzywić tyłu i nie wiem czy komuś się uda a taki zestaw był upalany w 450konnym aucie na torze. Przednia tarcza na 4 tłoku to już nie problem skrzywić bo te tarcze nie są wstanie odprowadzać takiej ilości ciepła jaka jest generowana przy ostrym hamowaniu. Dodatkowe nawiewy coś dają ale też nie zastąpią większej i grubszej tarczy. Z tyłu nigdy nie stosowałem dodatkowych nawiewów bo tarcza nie dostała nigdy nawet innego koloru od temp czego nie można powiedzieć o przodzie ...
Zgodzę się z PRAWIE wszystkim co napisałeś, wyjątkiem jest to skrzywienie tarczy, jak sobie to wyobrażasz ? :D
Nie pisalem że przejscie 256 na 280 nic nie zmieni, wiec prosze nie przypisywac mi takich rzeczy. Jak ktos ma okazje i chce to zrobic po taniosci to moze przejsc z 230,256 na 280zmieniajac tylko jarzmo i tarcze z wiadomo uakiego auta, niemniej jednak moim zdaniem bardziej sensownie jest przejsc na 288 lub 312mm z kilku wzgledow:
- lepsze odprowadzanie ciepla co daje niezmieniona jakosc hamowania nawet podczas wariowania - kazdy kto upala auto zauwazyl ze hebel raz jest ok przy ostrym hamowaniu, po kolejnym hamowniu jest juz gorzej, a po kilku nastepnych czuc zdecydowane oslabienie hamulca, duza gruba tarcza powoduje ze caly czas masz stabilnosc hamowania w kazdych warunkach
- wiekszy klocek daje wieksza powierzchnie cierna i klocek trudniej nagrzac
- trwalosc, spokojnie mozna ocenic trwalosc tarcz 288 na 120tys km jezeli chodzi o tyl, - 312mm na 150 tys km jezeli chodzi o 280 czy 256 poprzez ich grubosc ich trwalosc jest duzo nizsza, wiec lepiej kupic raz dobre tarcze i miec spokoj na 150 tys niz wymieniac je co jakies 80-100 tys km
- koszt przejscia na 288 czy 312 jest bardzo podobny do 280mm a jak mozna zrobic duzo lepszy tyl za kilka setek wiecej i do tego duzo trwalszy to czemu nie?
Poza tym hamowania to zmiana energii kinetycznej w ciepło, kazdy materiał tarcza czy klockek ma określony współczynnik przenikania ciepła. Maly klocek to mala powierzchnia styku co powoduje ograniczenie do oddawania ciepla co jest jednoznaczne z gorszy efektem hamowania. Klocek sie przepala i tak samo tarcza, co powoduje w efekcie uszkodzenie hamulcow i po takim przegrzaniu nawet hamowania w zwyklych warunkach bez palowania jest duzo bardziej nieefektywne.
Sa gotowe zestawy na allegro pod 280 na tyl sprzedaje to niejaki pavel20vt, ale z mojego doswiadczenia i klientow ktorzy do mni dzwonia wiem cokolwiek zalatwic z kolega z allegro jest mega ciezko, zreszta obilo to sie o fb i inne fora wiec mozna sobie poczytac. Mam nadzieje ze zbieznosc nickow przypadkowa lol
- - - Aktualizacja postu - - -
Skrzywienie czy fading wystepuje przy przegrzaniu tarczy ktora sie odksztalca pod wyplywem ciepla, jest to na tyle male ze tarcza nie jest krzywa na oko ale moze miec i 0,3mm bicia co powoduje ldczuwanie podczas hamowania pulsacji oraz walenia w pedal, jest to o tyle niebezpieczne ze klocek podczas hamowania nie pracuje na calej tarczy jak powinien, do tego zmniejsajac skutecznosc hamowania i denerwujac kierownika podczas kazdej proby hamulcow glupim biciem na kierownicy. Oczywiscie na tyle bicie nie bedzie tak odczuwalne jak na przodzie. Tarcza raz przgrzana nawet jak jest nowa nadaje sie na smietnik bo traci swoje wlasciwosci.
Witam. Chce Zrobic Swap hamulcow do siebie na 312 mm . Szukalem czytalem ,ale nie wiem do konca dlatego Pytam. Mam Quattro i tarcze 288 na przodzie Co musze z Przodu zmienic zeby podeszly te heble? I z jakich Aut szukac jakby co ? z gory Wielkie dzieki. i Sorry Z Spam
Ogólnie to musisz zmienić tylko tarcze i jarzma bo klocki, przewody i zaciski są te same;)
Witam, podepne sie pod temat bo nie wiem gdzie umiescic swoje pytanie.
Audi A3 8L 1.6. Tarcze przod 256, tyl 234. Chcialem do przodu wlozyc 312 a na tyl 288 calosc na zaciskach Brembo ale jest problem bo dla 312 musialbym wymienic zawieszenie. Pytanie z czego moglbym zrobic przekladke bo S3 odpada ze wzgledu na quattro? Podejda bebechy od A3 1.8t, moze z czegos innego? Do calosci potrzebuje piasty 5x112 bo taki mam komplet felg. Jakies podpowiedzi? Mecze temat dluzszy czas i cholera nie moge znalezc odpowiedzi. Pomozcie cos :D Szykuje sie spore zwiekszenie mocy i stad moja fanaberia na wiekszy hebel, raz na konkretnie. Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Nie wiem czy od octavii nie podszedł by taki zestaw. Coś mi się obilo o uszy że po delikatnych modach podchodzi taki zestaw.
Wysłano z Samsunga Grand Prime przy użyciu Tapatalka :)
Obadam jak będę miał chwilę u kumpla jak wygląda sprawa z heblami w octavce.
Wysłano z Samsunga Grand Prime przy użyciu Tapatalka :)
Oki czekam na jakies info. Od razu napisz, ktora generacja Octavii ;)
Musisz wymienić tylko zwrotnice przecież do swapu na 312 przód. Ale ze zmiana piast to już nie wiem.
Nie łatwiej dystans zmieniający rozstaw?
Musisz zmienic zwrotnice z przodu, od razu nowe lozyska wypada zalozyc, do tego dystanse zmieniajace rozstaw i sprawa zalatwiona. Tyl masz taki sam jak inne a3 wiec nic nie trzeba wymieniac. Rozumiem ze skoro masz juz felgi 5x112 to dystansy ze zmiana rozstawu masz zakupione?Inne opcje sa znacznie kosztowniejsze np mozesz dorobic sobie piasty customowe ale koszt bedzie dosc duzy.
Chłopaki, jest okazja zakupić tarcze z S6 C5 321mm przód. Na jarzmo z S3 siądzie? Miałem 312mm, ale zwichrowało mi zestaw i chcę teraz zmienić na coś więcej.
Nie ma szans. Jezeli tarcze ci sie krzywia to masz je albo bardzo slabej jakosc albo jezdzisz za ostro. Rozwiazanie w pierwszym wariancie to zakup lepszych tarcz high carbon co zalatwi problem albo w drugim wariancie lepsze zaciski z adapterami na przod, wieksza tarcza, wiekszy klocke, wiecej tloczkow:)
A załóż 312 na przodzie i tyle do tego tarcze i klocki z najwyzszej półki i to spokojnie obsłuży 250 PS.
Jeździłem takim golfem i hamuje rewelacyjnie nawet w ekstremalnych sytuacjach, a to dlatego że przód tak nie nurkuje jak przy zestawie 312/256.
witam klubowiczów. wiem ze pewnie już to było przerabiane ale wybaczcie. jestem w trakcie robienia swapu w mojej a3 8l zakupiłem już zaciski z jarzmami tarcze 312 mm ( zaciski się już piaskują i malują proszkowo) klocki kupie Fedoro a tarcze na razie używane ate(będą przetoczone) dojadę je i wtedy zmienię na OZ. moje pytania: jaki płyn polecacie? ( Motul czy Febi lub jakiś inny dobry) jakie przewody w oplocie( chodzi mi o markę)? i czy coś jeszcze trzeba do tego swapu? dzięki wielkie.
Motula bym zalal, bo jakos cenowo nie jest to tragedia i nie zniszczy Ci budzetu domowego, wymiana ile wyniesie 50zl wiec chyba dramatu nie ma. Co do tarcz to powtarzam jeszcze raz nie ma sensu kupowac tarcz 312mm nie qiadomo jakich z gornej polki bo i tak je zmeczycie bardzi szybko. A3 nie jest takim lekkim autem i wymaga wiekszych hebli do poprawnego dzialania, nie mowie nawet juz i wersjach quattro ktore sa jeszcze ciezsze. Kolego lewian czekam tez na info w sprawie zawartosci wegla w tarczach zimmermana tak chwalonych na tym forum, a pojezdzanych i masakrowanych na innych. Dobre firmy nie wstydza sie podawac takich informacj tak jak to robi np EBC i bez problemu mozna to znalezc na ich stronie a u zimmermana jakos nie moge sie doszukac:)
Właśnie u mnie Zimmermanny 312mm dostały baty po 3kkm.. Uprzedzam, że nie pałowałem hamulców od samego początku, bo aż tak durny nie jestem ;)
ja katowałem zimmermanny nawiercane przez jakieś 70kkm (312x25 256x22), fakt popękały i się lekko zwichrowały ale miały 22mm grubości z 25 wiec maja prawo
trzeba pamiętać że łatwo każda tarcze załatwić jeżeli jest coś nie tak np z zaciskiem lub jarzmem np mocowanie zacisku zapieczone
a tak btw ma ktoś namiar na forumowicza Pawel-2005 ? jak coś to na pw proszę lub ewentualnie info kto ma jarzmo z wiadomo jakiego auto pod 280x22 na tył
a co ze swapem na tyl jakie zaciski tarcze itp.
nie czepiaj się to bez sensu. Tak samo jak nie ma co drążyć jego historii o tym że klocki hamulcowe zimmermanna są robione w Sinsheim. Każdy handlowiec - także lewian poleca swoje towary i trzeba to zrozumieć.
Tarcze Zimmermann to wysoka póła, klocki to żaden szał.
Na stronie zimmermanna brakuje mi info o ich rzekomej współpracy z czołowymi producentami. Uważam że gdyby taka była to o lepszą i zarazem bezpłatną reklamę trudno ale widocznie w Zimmermannie nie mają na to czasu.
Aris2c - płyn hamulcowy weź albo ate typ 200 - dobre parametry sympatyczna cena albo jeśli ma być szał motul rbf - wyższa cena ale parametry już naprawdę high end.