Dokladnie tak, albo fabryczny sterownik z dedykowanym osprzetem pod niego, albo wizyta u tunera, ale takiego prawdziwego z hamownią, a nie wgrywacza map.
Printable View
Niestety w tych czasach na takiego prawdziwego tunera z hamowania też trzeba uważać
Ja przejechałem dwukrotnie pół Polski oddając auto tunerówi z myślą że będzie wszystko solidnie zrobione a na koniec okazały się hocki klocki
Tak więc tego uważaj:)
czyli musze sie wstrzymac... no dobra dzieki :)
Dziękuje za odp. Jeden z tunerów podesłał mi oryginalną mapę (06A906032BJ_0261206892_360151_Original) od AUQ tylko jak to wczytać? Na forum golfa jeden z użytkowników pisze:"Dzisiaj zapodałem wsad HN do HJ na żywcem. Wpadł do środka jak śliwka w kompot bez błędów. Różnica w jeździe jest ale mała. Zero problemów poki co. Zabieg polecam.
Czyli AUQ i AUM tylko softem się różnią. Ogólnie każdemu AUM polecam soft 06A 906 032 HN czyli tzw bezpieczny wirus". (http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=72&t=550844). Pytanie jak to zrobić i jakich narzędzi diagnostycznych potrzeba?
U mnie po wrzuceniu na żywca HN nie odpalał. Po wgraniu wsadu z AUM z nadpisanymi wartościami z HN AUQ dopiero jest ok.
Czy ktoś robił tak jak kolega K4525 i efekt był taki sam? Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami. Zastanawiam się czy istnieje ryzyko, że to, co zadziałało u kolegi u mnie sprawi, że nie odpalę auta?
naprawdę nikt nie ma 1.8t aum z oprogramowaniem od auq? Może ktoś chciałby się odpłatnie podzielić wkładem, który będzie u mnie w aucie działał? Mój sterownik to:06A 906 032 HJ Bardzo proszę o szybki kontakt lub odpowiedź, gdyż gazownik dał mi krótki termin na skonfigurowanie takiego zabiegu, a później będzie to oddalone w czasie.
Niestety wsad od sterownika HN nie działa auto nie uruchamia się. Trzeba zapisać wsad AUQ pod moim sterownikiem AUM HJ. Podobno wystarczy przekopiować 4 mapy: KFFDDLBTS, KFBTS, LDRXN, LDRXNZK? Może ktoś pomóc?
Szkoda, że nikt nie chciał pomóc.......jednak dzięki pomocy kolegi K4525 i kolegi Konrada udało się wczytać oryginalny wsad i wszystko pięknie działa. Jakby ktoś potrzebował pomocy to proszę pisać na priv - z chęcią podzielę się wiedzą, którą nabyliśmy w tym temacie.
Siema.
Przeczytałem cały tema (w miarę szybko przeglądając) :D i nie znalazłem nic na temat chipa do silnika 1.8 AGN + sekwencja i tu rodzi sie pytanie czy jest sens pisać program do tego silnika ?? Jeśli tak to cóż mogę z niego wyciągnąć ?? i ewentualnie jaki byłby koszt takiej usługi ??
misiek9981 szkoda kasy na zabawy z mocą w 1.8 więc niema to najmniejszego sensu/poczytaj
https://www.a3-club.net/forum/showth...presor-do-AGN-)
https://www.a3-club.net/forum/showth...y-zalety-koszt
jedynie SWAP silnika lub zakup auta z turbo
Hmm czy te info są pewne? Mam znajomka który ma Golfa IV AGU 1,8T po zmianie mapy na niecałe 180 KM i chciałby założyć jakieś dedykowane DP a reszta seria, jest szansa że te 8 koni zwiększy się moc? A nie ma jakiś nieciekawych sytuacji na stacjach kontroli jak to jest? bo emisja chyba się zmieni? :D Tak pytam bo mnie kiedyś męczył a ja tak w tym nie siedzę i znalazłem ten wątek ;)
No to ładnie :mad: za samochód dałem 12tyś dołożenie do niego kwoty 7000 tyś i zrobienie przekładki to mnie chyba zje z butami.
Było kupić 1.8t i sprawa z głowy :cry:
Rozumiem, tylko chodzi mi o to czy to nie jest tak jak z wkładkami K&N albo Pipercross że wszyscy je montują bo dodają tyle koni itd..a rzeczywistość jest taka że guzik kwestia +/- jednego/ dwa konie i że zwykła daje tyle samo.
Ogólnie czy po zamontowaniu DP auto powinno chociażby lepiej się zbierać? Ogólnie dziwne to jest bo wielu ma wycięte katalizatory i sięgają 190 koni a inni nic nie ruszone tylko soft i nie wiem 176 koni, może to kwestia też softu.
Wyciecie kata = mniejsze opory na wydechu = szybciej krecaca sie turbina = wieksze cisnienie doladowania.
I teraz zalezy tez jaka turbina i jaki program. Wymiana wydechu na wiekszy od A do Z jeszcze wiecej da.
PS. Czy ma tu ktos zalozona turbinke GT2860 ? :twisted:
Nie zgodzę się dziś byłem po odbiór nowej turbiny do silnika ARL odbierałem ją w CompSporcie od razu pytaliśmy z kolegą co jeszcze trzeba do programu na 200KM zapytaliśmy o wydech bo chciał kolega robić w MGmotorsport i powiedział nam że nic to nie da nawet katalizator żeby zostawić i tak wyjdzie te 190-200KM także też nie mogę się z tym zgodzić że coś to daje w dieslu bo w benzynie to inna bajka podobno tam musi być wydech zrobiony żeby wyszła większa moc ja mam osobiście komplet z MGmotorsport także kolega w Leonie FR zostawia wydech. Robi turbo, sprzęgło + skrzynia, wałek i wtryski, Powinno wypluć 200KM :)
Ja pisałem o benzynie turbo, tak ze jesli chodzi o diesla to pewnie masz racje, nie popatrzylem jaki kolega ma silnik.
Dodane:
co robi zapchany katalizator w silniku. :D
https://www.youtube.com/watch?v=kGMV1RIvxWE
A co sądzicie o takim rozwiązaniu http://powerchip.vtechtuning.eu/Audi...Nm/powerbox-go
http://vtech.pl/katalog/chip-tuning-...TDI-96kW-130KM
Dla kogoś kto nie chce dalej modyfikować auta tylko na szybko podnieś troszkę moc.
Korzystał ktoś z tego, i czy nie ma negatywnych wpływów na silnik?
Ale wszystko jest jak najbardziej ok ;) rozmawiamy o 1,8 turbo AGU, nie o moim silniku z profilu, to jest auto kolegi, który tam ma problem czy robić coś czy nie jak to wygląda. Także zapytałem bo znalazłem taki wątek ;) Myślę że DP coś tam da pytanie tylko ile, ale na pewno reakcja będzie lepsza a same cyferki przecież nie jadą ;)
@marszalek1, za tyle to zrobisz program u tunera ;)
ja szybkie pytanko, ale c*ul wie czy szybka odpowiedź. jestem ciekaw, bo chwilowo finansowo mnie nie stać, może w przyszłości bym coś pokombinował. Dla mnie wygląd się nie liczy, mrug mrug. Jakbym już miał coś robić to pod maską. Co można zrobić (to znaczy ja i tak pewnie bym gdzieś to oddał) z audi a3 polift 2002r. 1.9tdi 74kW, w sensie co dołożyć do tego turbo, co zmienić, jak uczynić to auto mocniejszym?
od zmiany turbiny po IC....
https://cse.google.pl/cse?cx=partner...asv&gsc.page=2
A jak sie ma sprawa z przebiegiem mój ma troche nalatane oryginalny przebieg 280 tys. AXR, zastnawiałem się nad kupnem turbo od ASZ i dopiero wystrojenie mapy , panowie z compsport odpisali mi, że silnik pod chip bardzo dobry lecz turbo (KKK) troszkę liche, tylko czy chip przy takim przebiegu nie skróci żywota silnika ?
Witam mam lekki dylemat.
Założyłem intercooler fmic dedykowany do audi s3 8l , teoretycznie wiecej powietrza "zasysa" ale moim zdaniem mniejsza moc, co za tym idzie trzeba z hamowac lobuza.
i mam tu pytanie, bo jestem przed zakupem wydechu jakiegoś z kwasiaka.
lepiej kupic kwas (pozbierać mamone i zrobić chip)
czy zrobić chip a w przyszłości kupic wydech.
jeśli bym teraz zrobił chip a później kupił wydech czy duzo się zmieni w programowaniu ?
oczywiście nie mowie tu o jakiś olbrzymich osiągach, będę celował jakoś 250-260 hp.
teoretycznie mam pieniądze na jedno i drugie, ale wolałbym się nie spłukać z większości oszczędności na auto.
Najpierw wydech + jakieś tam inne elementy a ostatni chip, który to wszystko ze sobą ,,poskleja".
tak wlasnie myslalem , ale ktos mi kiedys podsunal pomysl ze mozna zrobic to pozniej, dzieki.
ogolnie juz wszystko zrobilem, jestem po kapitalnym remoncie silnika, nowe sprzeglo, została mi jedna zmiana oleju +/- do zakonczenia docierania silnika. tip z kwasu itp .
Witam,
Mam kilka pytań co do chip tuningu odnosnie do tego artykułu (silnik AGR posiadam):
https://www.a3-club.net/forum/showth...666#post308666
#1 Zawsze wydawalo mi się że wpierw wrzuca sie lepsze czesci a chiptuning na koniec, żyłem w bledzie?
#2 Rozumiem że turbo 130km mozna wsadzic do 90TDI, a jak z turbiną z benzyny np 180km?
#3 Jakie najlepsze wtryski do 90km AGR?
Nie będę zakładać nowego tematu, będę w przyszły miesiącu chciał stroić A3 1.8T AGU, graty które zostaną wsadzone przed strojeniem:
- k03-052
- wtryski 359cc Saab
- DP 3' z redukcją do seryjnego wydechu 2,25
- tip z kwasu
Jakiej mocy po strojeniu mogę się spodziewać :) ?
Ktoś stroił na takim setupie?
200-210 z fmiciem 220-230
hm, całkiem ładnie :) jak wystroję dam znać jak wyszło :)
Panowie, mam ASZ - przebieg nieistotny bo cofany, ale chce sobie podniesc delikatnie.. sprzeglo mam nowe, tydzien na aucie, sachs.. Wtryski sa chyba tez ok, bo auto pali dobrze, nie kopci, nie ma dyskoteki na zegarach, tylko mam 1 problem. Rano przy zapalniu tluka szklanki tak przez 3 sekundy i pozniej pracuje silnik idealnie.. Co w takim przypadku? programik tak +- 30km 40 niuta nic nie zrobi?
Tubro po czyszczeniu(nic sie nie dzialo) i przy okazji nowa gruszka, bo stara juz byla w tragicznym stanie i oczywiscie ustawiona w firmie, ktora robi dmuchawki.
Olej motul lany, filtry knecht, paliwo verva..
Prosze o porady :D
Eh, tyle tego że już nie wiem na co się zdecydować...
Polecicie jakiś dobry chiptuning z hamownią w Warszawie lub okolicach? Na "tapecie" mam np. V-tech w Łowiczu, gościa od V-tech w Otwocku, ale też wiem o R-Performance, tylko nie wiem czy Ci ostatni będą nawet chętni się zainteresować moim 16 letnim stockiem w rozsądnej cenie ;)
Siemka, na takich gratach jakiej mocy mozna sie spodziewac?
1.8t AGU
Sterownik Me 7.5
k03s
DP 3" reszta 2.75
Wtryski SAAB 359cc
TIP 3" + stożek, przeplywka 3"(Nowa)
FMIC 550 230 65,
po remoncie silnika(głowica, kute korby panewki itd)
sprzegło jednomas valeo(kevlar) skrzynia 6b
Nowe cewki, swiece, DV
~230, wszystko zależy od stanu turbo
Witam
Posiadam pewną zagwostkę, otóż zakupiłem już pewien czas temu swoje Audi a3 i właściciel poprzedni zmienił w nim silnik (otóż wcześniej był 1.9tdi AHF 110km, z tego co mówił to generalnie poprzez drgania na dwumasie pękł cały wał i zrobił dziurę w bloku, ile w tym prawdy nie wiem, lecz mam wszystkie faktury itp itd więc zakładamy że jest to w 100% prawda.), teraz jest 1.9tdi ALH 90km, taki jego mechanik zakupił i włożył. Został zmieniony sam słupek, osprzęt, turbina, pompa paliwa została z 110konnej wersji jak i komputer. Nowy dwumas oraz regenerowana została turbina (pompowtryski też chyba są też z wersji 110km, ponieważ zostały zregenerowane więc szkoda byłoby je marnować i oddać na złomowisko). Skrzynia 5 biegów jeśli to ważne, 2tys obrotów 5 bieg 100km/h +/-
Zadam swoje pytania w punktach ponieważ, nie znam się aż tak na motoryzacji i chciałbym poznać opinie osób co się znają w tym temacie i będą w stanie mi pomóc. Oczywiście za wszystko z góry dziękuje :)
1. Ile realnie może mieć obecnie samochód mocy? Zbiera się stosunkowo fajnie do tego 3 biegu, przy 4 dostaje zadyszki no i chwile trzeba poczekać mimo "buta" w podłodze
2. Planowałem wybrać się na chiptunning, lecz nie wiem jak zniesie to ten samochód (silnik można powiedzieć że "w dobrym stanie" jeśli ma wiele nowych części i są po regeneracji)
3. Jaki mógłby być przyrost mocy po "chipie", oraz czy tunner będzie się zastanawiać nad tym że słupek silnika jest 90konny, a cały osprzęt i komputer z wersji 110? (To w moim przypadku będzie chip robiony jakby samochód miał seryjnie 90koni czy 110koni?)
4. Co dzieje się w tym momencie, gdy mam Silnik 90km, cały osprzęt i komputer są z wersji 110konnej (może coś poważnego się stać, i jeśli usłyszę pytanie "Ile ma mocy" to poprawną odpowiedzią będzie 90km czy 110km?)
5. Nie wiem czy to cokolwiek wnosi do tego, ale porównywałem swoje auto do wersji AXR, "bez podjazdu" kolega z AXR.
Proszę o nie hejtowanie, liczę na pomoc i zwyczajne odpowiedzi które w jakimś stopniu mnie nakierują, jestem "laikiem motoryzacyjnym". Z góry dziękuje za każdy normalny komentarz :)
Słupki są takie same w AHF i ALH, jak masz osprzęt i kompa ze 110km to tyle powinieneś mieć, bezpiecznie możesz podnieść moc na tych gratach w zależności od stanu silnika i komponentów w granicach 130-140 kucy.