Jaki kod silnika CR polecacie w A3?
Jakie pompy oleju tam wkładali?
Jaki kod silnika CR polecacie w A3?
Jakie pompy oleju tam wkładali?
Jak na razie malo negatywnych opinii od silnikach CR. Slyszalem o sporadycznych pekajacych glowicach, ale to jakies mikroprzypadki. Powoli te motory dochodza do przebiegow ponad 200 tys, sadze ze cala prawda bedzie wychodzila w najblizszych 2 latach.
Sam byc chcial CR, choc narzekac na razie nie mam na co. No moze na spalanie, ktore w CR jest nizsze.
Ja tez mysle ze te CR nie sa bez wad, aczkolwiek wszyscy znajomi mechanicy twierdza ze sa lepsze niz pompowtryski. Tyle ze jednak nie zbieraja sie tak jak starsze na pompkach choc moc porównywalna jest.
Napisz karlos jakie masz przebiegi wtych cr-kach i na ile sa one prawdziwe?
Oba mam od 5k km. CBAB ma obecnie 55k a CFFB 22k
Bezproblemowo. Oba zawirusowane. CFFB w quattro nawet mocniej.
Co tydzien sprawdzam DPF i wypala sie do 0
Tyle, ze do roboty latam codzienne prawie 40km trasa bez korkow i 1-2 razy w miesiacu trasy ponad 1000km
Czyli szukając silnika diesla powinienem :
- Miec na uwadze wszystkie silniki 1.9 tdi bez roznicy na oznaczenie silnika
- Omijac silnik 2.0 tdi z oznaczeniem BKD
- Miec na uwadze silnik 2.0 tdi z oznaczeniem BMN
- Najlepiej szukac silnika 8v
Jesli cos zle rozumiem , badz zle napisalem prosze poprawcie mnie :thumbright:
wszystko zalezy od tego na jakich odcinkach bedziesz jezdzil
Ciekawe. Jeżeli chodzi o pękanie głowic, a to koledze Goral101 w pytaniu chodziło, to nie ma żadnego znaczenia. Jak ma pęknąć, to i tak pęknie.
BKD/AZV są 16 zaworowe, najbardziej narażone na pękanie głowic (2003-2006r.), BMN to też 16v, ale już tak nie pękały.
Czyli w starszych rocznikach BMM (od 2006r.)
Z kolei 1.9 tez nie jest bezawaryjny (wycierajace sie panewki). Ale na pewno duuuzo mniej niz 16v 2.0TDI.
BMN ma tez wtryski, na ktore jest nawet akcja serwisowa (ale nie wszystkich dotyczy).
Reasumujac, w kazdy cos znajdziesz nie tak. Jak chcesz zmiejszyc prawdpodobienstwo duzych awarii to 1.9 lub 2.0 8v
w nowszych problemem bedzie DPF jesli ktos jezdzi 5-10 km dziennie, ale chyba nie po to sie kupuje TDI, zeby sie turlac w korkach i rocznie robic 5.000km
pierwsze slysze...
niemcy maja dlatego poniewaz mozna na dzien dzisiejszy dolozyc za 700 euro po to aby otrzymac wlepke euro 4 . Taniej jest dolozyc dpf niz kupic nowe auto a stref euro3 praktycznie nie ma, a na taka wlepke lapie sie kazde bkd do rocznika 2006 .
Przerabialem ten temat z miesiac temu
Piotrku, tu nie chodzi o dolozenie DPF, bo ten mozna doposazyc w kazdego diesla od 2000r, tu chodzi o tekst kolegi, jakoby niektore 2.0TDI ( te same kodowo ) zaleznie od rynku przeznaczenia byly w niego wyposazone fabrycznie lub nie
w przypadku 2.0tdi cos takiego nigdy nie mialo miejsca.
BKD/AZV go zwyczajnie nie mialy, a BMM i BMN/BUY zawsze
co innego z 1.9TDI, tu faktycznie tak bylo, ale to temat o 2.0TDI
tyle
ja mam 2.0 bkd przebieg 247 tys wszystko ok z silnikiem wiadomo ,ze dwumas no i rozrząd wymienione ale tak po za tym to bezproblemowo :)
A co z silnikiem 2.0 tdi 8v BRT. Wszystkie nie miały dpf-a czy różnie to bywało.:confused:
byly wersje tego silnika tak z DPF, jak i bez
zapewne tym roznil sie Sharan od Sharana BlueMotion
silnik montowany tylko w sharanie i alhambrze, wiec malo popularny
nie zapominajmy ze jestesmy na forum a3, o silnikach w nim montowanych dyskutujemy, a nie o calej grupie VAG
jak juz mielibysmy pisac o BRT, to jest jeszcze BVH
2.0 BKD 2006 16V nalatane 200tys wymieniona podycha pod silnikiem i pompowtryski 2 a tak to zero problemów
rozumiem, ze masz go z salonu?
Kolega ma Tourana 2.0 TDI BKD,kupowaliśmy razem w Niemczech z przebiegiem 144 000.
Wszystkie wpisy w ASO włącznie z rozrządem(sprawdziliśmy w ASO przed zakupem).
Teraz ma 220 000 i żadnych problemów z pompkami czy głowicą. Zobaczymy jak długo...
z ktorego roku to BKD ?
dramat jest z pierwszymi, tak jak pisano w tym temacie juz setki razy, 2006> to juz nowa konstrukcja, nie ma co porownywac
glowica inna
wtryski inne, padaja z przebiegu, a nie widzimisie
jak komus leca wtryski G, to auto musialo miec na****ne kilometrow nie wiadomo ile
Witam wszystkich ( SILNIK 2.0 TDI 16V BKD) , problem rozpoczął się ok 2 miesiące temu , poranne odpalanie dość długo trzeba było kręcić lecz zaraz po zgaszeniu oraz ponownej próbie od "strzała" . Pierwsza myśl jaka była to padający któryś z pompowtrysków ( VAG CAN pokazywał dość znaczne odchylenia od normy ) . Dnia 27.10.2013 po trasie Katowice - Rybnik i powrót , miałem wyjazd pod granicę Czeską. Wrzucony 6-ty bieg spokojna jazda ok 110 km/h a tu nagle szarpanie , pomyślałem że przegub lub coś zatrzymuje się wychodzę czuć że silnik jakby pracował na 3 gary ...pomyślałem ..pięknie no to pompowtrysk ( skoro pompki BOSCHA a nie SIEMENSA to nie wyłączają silnika z automatu) ..... Wieczorem samochód zawiozłem do znajomego speca ... rano kontrola wtrysków ( niby 2 do sprawdzenia bo coś nie tak z odczytem ) , błąd zapłonu na jednym garze ( mówi mi że jest możliwość że uszkodzony pompowtrysk przepalił tłok) PIĘKNIE. Sprawdzenie kompresji 3 z 4 wzorowo tj. pow 34-36 BAR ... jeden z czterech......8 BAR..... ( no to pomyślałem tłok) f****. Po ściągnięciu głowicy okazało się że na wyjściach świec żarowych są 3 pęknięcia a przy 3 tłoku dziura od pęknięcia!!!!!????? WTF???? Jedna dziura , a resztą pęknięcia. Przelot silnika 221 000 tyś km. Ostrzegam nie jestem pierwszym i ostatnim z tą wadą 2.0 TDI ;). Przesyłam zdjęcie z zaznaczonymi defektami :
http://www.matbexsi.webd.pl/20131104_172709.jpg
Witam,
Chciałbym się tylko upewnić.
Rozumiem że A3 z silnikiem BKD wyprodukowana w roku 2006 jest bezpieczniejsza, ponieważ ma nowy typ głowicy (która tak często nie pęka) ?
Oraz,
Czy osłona silnika BKD, po roku 2005 wygląda jakoś inaczej, czy tak samo jak przed (srebrno-czarna) ?
Pozdrawiam
W A3 byl tylko starszy typ BKD (ten niepoprawiony) potem weszlo BMM/BMN. Poprawione BKD poszlo do Seata/Skody.
Jednak zle napisalem wczesniej, BKD z 2006 to juz zmieniona konstrukcja - ktora od 2005 szla rownolegle z BMM/BMN.
Co do roznic w pokrywie silnika: http://www.a3-club.net/forum/showthr...symbol-silnika
OK.
Czyli, rozumiem że BKD ze zmienioną głowicą mają takie pokrywy (całe czarne, a nie srebrno-czarno) :
http://www.a3-club.net/forum/attachm...2&d=1364919907
A, czy DPF, był już seryjnie wkładany do BKD od 2006 r. Tak samo jak miało to miejsce w BMM ?
Pozdrawiam
sugerowanie sie kolorem pokrywy kupujac uzywane, jest tym samym co rozroznianie mocy w starym 1.9, po tym czy ma z tylu albo na wlasnie tej pokrywie czerwone I
nowsze BKD ktore weszlo wraz z modelem 2006 jest tak samo narazone i tak samo w nim "lecą" glowice jak w starszej wersji
najlepszym dowodem na to sa "tematy rzeki" na forach leona czy octavii. u nas jest tego mniej, bo zdecydowanie mniej uzytkownikow "nowszego" BKD
ale wszystko, ale to wszystko , jest opisane we wczesniejszych postach, gdyby kolega mp005 przeczytal temat, nie nabijal by postow
temat zaczyna przypominac ten o olejach czy felgach, co trzeci post te same pytania i te same odpowiedzi, kazdy musi chyba miec indywidualna odpowiedz, bo inaczej nie dotrze
Mam A3 2.0 Tdi BKD 2004r z przebiegiem 310tys. Kupiłem auto rok temu z przebiegiem 280tys, co prawda po wymianie głowicy w DE na 150tys km i turbiny 234tys i narazie zero problemów nie ma ubytków płynu. Auto do 270tys km regularnie serwisowane w aso w Niemczech.
Tez Mam BKD i zero problemów. Nie siejcie paniki ,rozgrzac silnik a nie odrazu obroty do 4tys , kazdy silnik siadzie.
troche mnie uspokoiliscie z tym BKD bo moj jest 2007r i narazie nalatane 82tys km, auto kupione z Francji od znajomego. przy jakim przebiegu wymienic rozrzad ?
Nie o tym temat. Wszystko na forum jest, więc poszukaj.
witam. mam pytanie bo jedni pisza tak drudzy tak.
czy silniki 2.0 mają już zmienioną głowicę po facelifcie?
slyszalem ze po lifcie sa silniki ktore już tak nie podlegają awari jaki to silnik?
pokaz przyklad, chyba o innym polifcie myslisz
prawdziwy lift, czyli model 2009 ( od czerwca 2008 > )
to nowe silniki 2.0TDI CR ( common rail )
ktore szczegolnie w poprzecznych sa naprawde jak na dzisiejsze czasy dobre
nie ma ich co porownywac ze starym zlomem BKD/AZV/BMN
http://www.a3-club.net/forum/showthr...ht=1.9+czy+2.0
tutaj sam piszesz, że już 2006 mają zmienione głowice.
kolego para237,
zapytales tak :
facelift jak napisalem wyzej i zapewne wiesz, chociaz chyba nie wiesz, byl w 2008roku ( model 2009 )
wtedy weszly inna generacja silnikow, CR
w 2006>> silniki BKD zostaly przekonstruowane, maja inna glowice
ale nie ma to nic wspolnego z poliftem/liftem itd itp
te przekonstruowane, poprawione sa troche mniej narazone na pekanie akurat glowicy itd itp
wszystko opisane n-razy
moze dotrze
ja mam CBAB i CFFB i nie narzekam. Wszystkie BKD jakie znam to padlo...
Nie zgodzę się z opinią że bkd to padło fakt padają głowice ale tylko z jednego powodu. A mianowicie głowice 16v bkd zostały wykonane z innego stopu aluminium z powodu potrzeby lepszego odprowadzania ciepła okazało się po jakimś czasie że płyn g12 posiadający azotany po prostu zżera nowy stop aluminum do tego stopnia że pocieniony materiał pęka lub jak było w moim przypadku uszczelka nie dawała rady objąć kanałów wodnych. Rozwiązaniem okazał się płyn g13 bez dodatku azotanów na zmianę którego zaprasza aso organizując akcję serwisową wymiany płynu.
0. powiedz to tysiacom posiadaczy 2.0 16V ktorym ta glowica pekla, ktorym sie wysypaly wtryski, bynajmniej nie od przebiegu, ktorym wlanela chlodnica spalin, klapa gaszenia ( przepustnica ) , zawor EGR, tandem pompa itd itp
1. tylko co da zmiana plynu w autach 7-11 letnich, gdzie wiekszosc uzytkownikow juz zdazyla zmienic glowice, albo na uzywke, albo spawana, albo zamiennik AMC
2. podaj numer tej akcji serwisowej, tyczacy sie silnikow BKD/AZV/BLB/BRD itd
3. z tym plynem ciekawa teoria, acz
- dlaczego glowice nie pekaja/pekaly w autach jezdzacych od 2003roku na wyspach brytyjskich, we Wloszech, Hiszpanii
a pekaja w krajach o "mrozniejszych" zimach ..
przeciez plyn lany byl dokladnie ten sam G12...
4. dziwnym trafem po przekonstruowaniu silnika 16V w 2006roku glowice zaczely pekac zdecydowanie mniej, a silnikow sprzedawano jeszcze wiecej, bo doszly jednostki 170PS, a przeciez lano ciagle ten sam G12
5. jedno z aut obecne na tym forum ( obceny wlasciciel nawet nie swiadom tego co bylo ), z 2005roku, model 2006, salon PL Kraków
- pęka glowica na gwarancji po roku uzytkowania auta i moze 16tys km przebiegu
- zostaje zalozona nowa w ASO na gwarancji
- ta nowa glowica peka po jakims roku i znowu moze 15-20tys przebiegu...
co juz ja G12 zjadlo ?
Czyli nie ma reguły jednym słowem loteria jednym to drugim tamto. Moje auto przyjechało z wybrzeża Francji wiec może dlatego nie pękła do tej pory tylko ja korozja zjadła :)
Nie jesteśmy inżynierami grupy VW, więc pewnie tego nie wyjaśnimy.
Ja pamiętam że jak miałem pękniętą głowicę w BKD to walnięty też miałem wentylator. Można było jeździć ale po włączeniu klimy bardzo głośno chodził na max obrotach.
Podejrzewałem na początku że to może być przyczyną. Wentylator padł, w wyniku czego przegrzał się silnik i to doprowadziło do pęknięcia głowicy.
Ale to pewnie nie miało znaczenia.
z całych 25 stron wywnioskowałem ze to 2.0TDI BMM to jeden z bardziej udanych konstrukcji w porównaniu do reszty .