co do tego które opony gdzie założyć to co człowiek to inna opinia;) tak jak kolega napisał michelin zaleca lepsze na przód ale nie dodał kto robił te testy-jaki kierowca(zawodowiec czy tak jak my zwykli użytkownicy) no i w jakich warunkach, w tvnTurbo robili test właśnie założenia opon lepszych do przodu a później lepsze założyli do tyłu i to właśnie raz jeździł normalny kierowca a raz (jak dobrze pamiętam hołek) i wyszło że przy jeździe po szybkim łuku z założonymi lepszymi oponami z przodu zawodowy kierowca miał problem z ogarnięciem auta a ten drugi w ogóle sobie nie poradził- doszło do zjawiska nadsterowności pojazdu-czyli tył auta uciekł i obruciło auto o 180* w wyniku czego zatrzymało się na przeciwnym pasie
przy założonych oponach z tyłu lepszych na łuku występowała podsterowność a więc auto wynosiło z łuku ale tu obaj kierowcy sobie poradzili i delikatnie wyjechali po za linię drogi ale pojechali,
dodatkowo stwierdzenie było takie że lepiej mieć opony lepsze z tyłu bo nawet jak nam przód zacznie odjeżdżać to prędzej zareagujemy a nawet jak w coś walniemy to prawdopodobnie przodem a więc częścią pojazdu która najbardziej pochłania siłę uderzenia, to tak co pamiętam;)
a z życia wzięte- z tyłu miałem h... opony a z przodu dobre- na łuku przy 70km/h obruciło mi samochód i zatrzymałem się na drugim pasie całe szczęście że nic nie jechało o mogłobyć źle a jakbym miał założone liche oponki z przodu to najwyżej wjechałbym do płytkiego rowu