-
Hej,
Piszę konkretnie odnośnie wątku: http://www.a3-club.net/forum/showthr...di-a3-5d-2000r
i pytań jakie tam narodziły w się w kwestii ubezpieczania aut powyżej 10 lat ale i nie tylko.
Przeprowadziłem sympatyczną rozmowę z Ergo Hestią (czekam na likwidację mojej szkody - kradzież :/) przed momentem i oto wnioski:
- miałem OC i AC. Za niewykorzystany okres OC zwrócą mi składkę ale za AC nie - a likwidator mi powiedział, że za niewykorzystane pełne miesiące za AC też dostanę,
- nie ma problemu z ubezpieczeniem auto powyżej 10 lat,
- problem jest z autem >12 lat, ale ...
- można na zasadzie kontynuacji ... BEZSZKODOWEJ !! tzn, do pierwszej szkody powyżej 12 lat,
Dużo szumu z tym >10 a jest trochę inaczej - przynajmniej w Hestii.
Pozdrawiam,
Matey
-
dzis z MTU dostałem propozycję przedłużenia OC na kolejny rok za 471zł. To dużo czy ok?
-
Ja zwykle trzymam się okolicy 500zł w przypadku wpłaty jednorazowej. W tym roku kalkulator wyliczył mi 481 zł w Avivie więc twoja propozycja też wydaje się być ok.
-
dmdash zadzwoń do liberty direct, ja mam u nich zeby Cię nie skłamać 264 PLN na cały rok! jak kupowałem polisę byłem w szoku, bo poprzednio w Axa mialem ~ 400. Najlepsze jest to, ze miałem kod zniżkowy od znajomego, gdy wyliczyli mi na jego podstawie wyszło chyba 209 PLN - ale kobieta mi powiedziala ze za tyle nie dostanę bo z tymi kuponami to tylko dla nowych klientów, a my już mamy jedno auto u nich.
-
Witam jestem podczas zmiany ubezpieczenia. Z liberty do PZU
OC z mini AC wyjdzie mi koło 1300zl.
Problemem jest wartość od jakiej ubezpieczone zostanie auto.
Wartość na jaka mi go ubezpiecza to 21 tys.
Auto a3 8p
11/2003 1.9 seryjnie attraction .
Z tym ze spoko się juz pozmienialo.
Jest możliwość żeby ubezpieczyć go na większa kwotę czy zostanie mi jedynie przystać na warunki i wyliczenia PZU .
Dodam tylko ze jeszcze nie widzieli auta.
Pozdro.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
jak już kilkukrotnie pisałem ,
1. agent nie może Ci narzucić kwoty tylko zaproponować kwotę w ramach widełek w których mieści się dany model wg Eurotaxu , Infotechu itp
2. wyposażenie dodatkowe czyli to co zamontowałeś dodatkowo możesz doubezpieczyć - zapłacisz za to jak za zboże
3. nie ma sensu szaleć z sumą ubezpieczenia, bo mimo tego że auto jest dla Ciebie warte nie wiadomo ile to w momencie szkody i tak likwidator z TU policzy wartość średnią danego modelu wg tabel Eurotaksu itp
4. to czy agent widział auto czy nie nie ma znaczenia bo i tak nie jest rzeczoznawcą aby wyliczyć faktyczna rynkową wartość danego egzemplarza, agent tylko wpisuje do odpowiedniego kalkulatora dane pojazdu, przebieg, pochodzenie, wyposażenie i dostaje wartość na jaką może ubezpieczyć dany pojazd i w tym miejscu właśnie pojawiają mu się "widełki" o których pisze, kwota od - do w zakresie której może ubezpieczyć
-
witam. Mam pewien problem odnośnie ubezpieczenia w MTU. ok pół roku temu wykupiłam ubezpieczenie OC w MTU. Poszłam do punktu ubezpieczeń i pani wyliczyła mi najtańszą opcję którą proponowała mi własnie ta ubezpieczalnia. Parę dni temu przyszedl mi list w ktorym to: "uprzejmie informujemy iż należna składka za Pańskie ubezpieczenie opłacona została w zanizonej kwocie niezgodnie z warunkami okreslonymi przez nasze Towarzystwo w związku z powyższym prosimy o uregulowanie powstałej zaległości w kwocie 163,00 itd itp..." W tym momencie samochod jest za granicą kraju, składka ubezpieczenia była opłacona jednorazowo w kwocie takiej jakiej wyliczył mi agent. czy moga teraz żądać ode mnie dopłaty?? gdybym wiedziała że składka będzie wynosiła więcej o te 163 zł to mogła bym sobie w tamtym momencie ubezpieczyć taniej w innej firmie... jak sądzicie? czy mają do tego prawo? muszę doplacić i koniec?
-
Od pewnego czasu TU zaczęły sprawdzać klientów w UFG ( Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny ) i widoczne podczas zawierania polisy podałaś niezgodne ze stanem faktycznym oświadczenie o zniżkach Bonus-Malus ( za bezszkodowość ) które posiadasz. Po weryfikacji Twoich danych TU z re kalkulowało składkę i przysłało dopłatę do ubezpieczenia. TU zaczęły sprawdzać klientów na 6 lat wstecz i wiele osób teraz dostaje takie wezwania do zapłaty. Skończyły się czasy kiedy mając szkodę w jednym TU przenosiliśmy się do innego oświadczając że nie mieliśmy wcześniej szkody, kiedyś TU tego nie mogły zweryfikować, dziś gdy od kilku miesięcy zaczęła w pełni działać baza UFG w wielu TU podczas wystawienia polisy następuje już automatyczna weryfikacja zniżek
-
wszystko było podane zgodnie z prawdą co do zniżek i bezszkodowości jazdy dlatego troszke mnie zdziwila ta dopłata. w każdym bądź razie dziekuje m-kozak LCT za poradę. podjadę jeszcze jutro do tego samego agenta u którego ubezpieczałam i zobaczę co mi powie ;)
-
może być jeszcze tak że agent aby obniżyć cenę ubezpieczenia zastosował jakąś korektę składki której nie zaakceptowała centrala TU i Tobie przysłali dopłatę