-
Cześć,
powoli muszę zmienić olej w moim A3
-Audi A3
-rocznik 2001
-pojemnosc 1900 ccm
-moc 110 KM
-przebieg 326 000 km ( plus minus 50 000 km-kupowany od handlarza)
-ELF Evolution 700 10w40
-około 250 ml 3500 km
-budżet: do 200 zł 5l
-
-
-Audi A3( 8P
-rocznik 2004
-pojemnosc 1600 ccm
-moc 102 KM
-przebieg 184000 km
-nie ma informacji o poprzednim oleju
-bieżące zużycie oleju
-olej w normalnej cenie. Nie z najwyższej półki, ale też nie gówno.
Autko zostało kupione. Nie mam wiedzy, jaki olej jest zalany. Chciałbym zzrobić standardową procedure: rozrząd, olej, filtry. I przydało by się zacząć od oleju. Dodam, że zamierzam w przeciągu paru tygodni zagazować auto.
-
wlewaj x-cess 5W40 bądź synpower 5W40.
-
Siemanko!
Niebawem planuję wymianę oleju, obecnie mechanicy zalali mi moją a3 8l 110km AHF, olejem Oplowskim Gm 10W40, mam wrażenie, że to jakieś g**no... W każdym razie autko jest po wymianie głowicy bo rozsypało się gniazdo zaworowe :(
Obecnie mam przebieg 260k zrobione a od naprawy i wymiany na w/w olej zrobiłem 1700km.
Wcześniej miałem zalany silnik motulem full syntetyk (chyba x-cess), co teraz polecacie po przejściu na półsyntetyk?
-
płukankę i powrót do x-cessa.
-
Silnik CR - jaki olej
Witam kolegów, posiadaczy pod maską silniki z serii CR.
Jakie oleje stosujecie w swoich samochodach? I czy silnik od wymiany do wymiany cokolwiek (zauważalnie) spala Wam oleju? U mnie serwis wlewa Castrol 5W30. W pierwszym roku nie ubyło ani milimetra na bagnecie. W tym roku przez 10.000km spadło o 1/3 na bagnecie. Nie wiem czy to kwestia samego oleju (ale było ok w pierwszym roku eksploatacji), czy też samego stylu jazdy. Częściej teraz jezdze z krótkimi dystansami i częstymi odpaleniami.
-
powiem ci na przykładzie mojej A3 z silnikiem CR
Auto u 1-szego właściciela za granicą zmiany miało w aso audi co 30kkm zalewany był shell helix ultra vx 5W30.
W Polsce w aso audi zalali mi castrol slx professional 5W30 przelatałem 30kkm i zmieniłem olej (zalecany bardzo na tym forum) na motul specific 5W30 i przeszedłem na krótkie przeglądy (co 15kkm)
-
Z longlife'a także zrezygnowałem, tak więc stosuję zasadę 15.000 lub rok - i wymiana. Zastanawia mnie kwestia tego małego bo małego, ale znikania oleju. Czy miejski styl jazdy może mieć na to wpływ? Zauważyłeś coś u siebie na tym Castrolu? Jakie masz odczucia po przejściu na Motula?
-
Po zalaniu castrola do wymiany na motula ubyło mi trochę oleju (nie musiałem dolewać ale widoczny był ubytek na bagnecie) ale miałem wtedy kilka większych tras autostradowych gdzie gnałem 170-190. Teraz głównie miasto i jedna trasa w miesiącu (400km) i narazie nic nie ubywa. Jeśli chodzi o castrola to mam mieszane odczucia jest to olej najczęściej podrabiany, dodatkowo posiadam również motocykl gdzie raz zalałem go castrolem power gps i w czasie jazdy przy zmianie biegów skrzynia zgrzytała. W moim motocyklu najlepiej silnik i skrzynia pracuje na motulu oraz shellu. To takie moje doświadczenie i porównanie. Każdy może mieć inne zdanie ale dla mnie oleje castrol nie są najlepsze