czyli tak jak mOWIlem ;)
Printable View
czyli tak jak mOWIlem ;)
Wymieniłem ten czujnik położenia wału. Pomogło! :) Auto odpaliło, pochodziło dopóki nie włączył się wentylator,ale obroty trzyma na 1100, czasem 1150... Podłączę kompa, może coś pokażę.
no i problem rozwiązany :)
Dzięki za pomoc :) Przejechałem 50km autem i wszystko ok poza 4 rzeczami:
po 1) lekko falują obroty, trzyma zwykle 1000, czasem 1100, a jak włączę klimatronik to spada na 900, ale za jakiś czas znowu te 1000 trzyma.
po 2) przy 25-30km/h czuć lekkie drgania i tylko w tym przedziale, koła przód były wyważane przeze mnie, opony z 2013 roku 205/45, felgi 17.
Oczywiście te rzeczy już były zanim pojawił się problem z odpalaniem.
po 3) jak wyłączę klimatronik to słychać takie lekkie stukanie które pojawia się co kilka sekund - tak ma być?
po 4) słyszałem mały świst zanim zgasiłem auto chociaż po powrocie stało te kilka minut żeby turbo schłodził, jak gaszę silnik to szarpie - tak ma być?
daj czas przepustnica się zaadoptuje...
lekkie stukanie, nikt CI telepatycznie nie powie co to stuka.
świst to samo, mi coś świszczy powyżej 220km/h co to może być? NIkt Ci tego nie powie po prostu...
Przejechałem już ponad 500km i obroty nadal są za wysokie tzn. 1100 i dzieje się tak chyba tylko na ciepłym silniku. Byłem na stacji diagnostycznej, wszystko ok :)
Ale podczas przyspieszania czuć, że auto drży. Koła są wyważone.
ps. czy te obroty mogą być przyczyną uszkodzonego czujnika temp. płynu chłodniczego?
Czy ktos z uzytkownikow wymienial czujnik tem.palliwa w nastawniku? i czy to pomoglo w porannym rozruchu.Temat dobrze znam przegrzebalem cale auto i to jest "a przynajmniej tak mi sie wydaje" mount everest moich poszukiwan.wywala mi blad 44a3.jeden z ostatnich,ktorych bylo wiele.komus pomoglo?czy to pompa padaka.(przy zaplonie zaswieca sie kontr.abs i silnik ok 30s przerywa.Uporalem sie z ppechezykami powietrza w ukl.pal.}
Witam
Po sobotniej wymianie filtra paliwa mechanik zalecił również wymianę zaworu zwrotnego/podgrzewacza paliwa. Wróciłem do domu, po 3 godzinach musiałem gdzieś skoczyć autem - odpalił za 3 razem, to samo w drodze powrotnej. Niestety wczoraj rano auto już nie dało rady odpalić, kręciłem z 6 razy po czym akumulator zdechł ( obecnie jest podpięty do prostownika ). Na zaworze zwrotnym jest strzałeczka i teraz pytanie - czy strzałka ma być skierowana w stronę zbiornika paliwa ( w stronę błotnika ) czy w stronę silnika ( w stronę pokrywy silnika ) - tak założył mechanik. Dodam, że filtr jest od góry mokry od paliwa, a w przewodzie paliwowym widać było pęcherzyki powietrza.
No skoro jest na przewodzie zwrotnym to strzałka ma być w stronę zbiornika paliwa ;)
P.S. Ja bym na Twoim miejscu zmienił mechanika jak on z filtrem paliwa ma problemy :P
Tak też przed chwilą zrobiłem ( strzałka w kierunku zbiornika paliwa/błotnika), auto odpaliło po około 15 sekundach, silnik chodził z 20 sekund i samoczynnie zgasł. Późniejsze próby odpalenia zakończone niepowodzeniem, znów muszę podładować akumulator, spróbuje jeszcze raz wieczorem.