norma to nawet 1L/1000km
Printable View
norma to nawet 1L/1000km
Zmien olej jak koledzy pisza przebieg nie ma nic do tego ile bierze oleju tylko to jak auto bylo serwisowane i eksploatowane
Wysyłane z mojego LT26i za pomocą Tapatalk 2
Czy zaleje Motula czy Mobila to i tak będzie brać olej...
Już gdzieś czytałem że te dane są specjalnie zawyżone przez producenta ;)
No właśnie dlatego też czy jest sens żeby zmieniać olej skoro mobila mam po 15zł za litr a ten fuchs kosztuje 30zł a tak mam dolewać ten litr na 4 tys. km...
Pytanie czy to niepokojące ma być takie branie oleju i mam się zastanawiać czy przyczyną jest jakaś usterka silnika czy jeździć dalej i dolewać bo ten typ tak ma...
mi tez się wydawało ze brał a okazało sie ze uszczelka pod pokrywa do wymiany i juz po problemie możesz luknąc na silnik czy gdzieś nie widac oleju .Nie wiem jaka jest uszczelka pod pokrywa w turbo czy składa sie z dwóch uszczelek czy jest tylko jedna ( u mnie składa sie z dwóch i jak ściągnołem przewody ze świec i zobaczyłem na świece to nie było ciekawie bo świece pływały w oleju wszystkie, jak masz chwile to pościagaj przewody i zobacz czy nie ma na nich oleju)
miałem ten sam olej w esce i też mi go bralo dość sporo jak dla mnie 0,5L od wymiany do wymiany teraz leje motul xcesa i nie bierze go praktycznie wogle dużo zależy od stylu jazdy jak się pałuje nie ma bata trochę weźmie ale ogólnie na xcess nie robię dolewek olej wymieniam co 8 tysięcy
- - - Aktualizacja postu - - -
sporo tego oleju Ci bierze coś masz nie tak z autkiem, po odpaleniu na zimnym dymi?? jak tam dolot dużo masz oleju??przyczyn może być dużo
Przebieg auto może być i 300 tyś i więcej i można lać pełen syntetyk. Wiem, że stara szkoła mechaników mających po lat 70 i więcej mówi, że po jakimś tam przebiegu trzeba zmienić olej na bardziej gęsty itp itd ale jak wiadomo jest to bzdura. Zmiana oleju może byś spowodowana tylko i wyłącznie kondycją silnika a nie jego przebiegiem.
Wnioskując po waszych postach osoby, które poprzednio miały zalany jakiś inny olej i silniki wciągały go więcej niż po wymianie na Motul ?