225 na 8.5j to praktycznie nie jest naciąg. dodatkowo tutaj jest profil 45, więc balon.
balon no tak można by dać 40max i po sprawie/jak normalnie dają
8.5J i 225/lekki jest
http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/811/5bgf.jpg
Tak, ale kolega ma 17 i tam opona standardowa to 225/45 a nie 225/40
Tapatalk
no tak 17 odczytałem 18
to w końcu 17'' 225/45 8,5J Et54 plus dystans 15 mm będzie tarło? Chodzi o tył w 8p
wg mnie mega trudno powiedziec precyzyjnie w 100proc. ja bym nie dokladal zadnego dystansu.
kilka razy juz podawalem tutaj fajny kalkulator et:
http://www.felgi.pl/narzedzia-do-fel...lator-et-felgi
i teraz mozesz sobie porownywac (oczywiscie profil opony jest tez wazny, bo jesli ktos lamie standardy, czyli zaniza profil w stos. do zalecen, to moze mu nie obcierac - patrz klamamoto)
moja konfiguracja obecna nieobcierajaca na sprezynach eibacha -30: 18x8 ET 47 225/40.
porownujac Twoja, to 1mm felga bardziej wychodzi na zewnatrz. do tego duzy prifl, czyli balon. stad moja opinia w 1 zadaniu... ale nie przymierzalem, tylko analizuje na sucho.
Załącznik 12293
będzie. tył będzie praktycznie na równi z nadkolem, co w połączeniu ze znikomym naciągiem i baloniastą oponą będzie powodowało tarcie.
tak jak Ci czaro10 rozpisał, nie dokładaj dystansu jeśli nie chcesz tarcia, bo obecna konfiguracja jest raczej bezpieczna.
wszystko zależy od rantu ochronnego na oponie, u mnie na 225/40/18 x 7,5j ET54 + dystans 15mm ~ET39 zupełnie nic nie tarło przy 5 osóbach, opony Michelin Pilot Alpin 3
Przy BBS CH 18x8 Et50 + 15mm dystans czyli praktycznie ET35 + Michelin Pilot Sport 3 225/40/18 + spory rant ochronny - komplet 2 osób na tyle i obcierka dosyć spora o plastik łączący zderzak z błotnikiem. Trzeba było zejść dystansem na 10-11mm.
Przy BBS CH-R 19x8,5 ET40 + Kumho ECSTA 225/35/19 + mały rant ochronny na tyle z wykręconą śrubą od łączenia zderzaka z błotnikiem nie ma tarcia, wszystko chowa się idealnie.
Wszystko zależy od naciągu opony i jej rantu ochronnego, dlatego nie ma reguły bo każde koło z tym samym ET i szerokością będzie inaczej się układało na feldze i to może powodować obcieranie lub może powodować radość na buźce :)
Kurcze to ja mialem 9j et 52 i 225/35 i z przodu trzebabylo dac po 1mm dystansie a z tylu spoknie moznaby dac po 15mm i wg mnie nic by nie tarlo (pomijam brak gleby ale na serii zawieszeniu to nie ma szans zeby cos przytarlo)
w tym sezonie przyatakujemy 10j19 na tyl, zobaczymy co z tego bedzie - na pewno zdam relacje