A cofające się paliwo tez możne wchodzić w grę bo zauważyłem że dość duży pęcherzyk jest jak auto przez noc stoi ?
a jeszcze pytanie czy kat wtrysku może się sam przestawić bo nic nie było przy nim robione ?
Printable View
A cofające się paliwo tez możne wchodzić w grę bo zauważyłem że dość duży pęcherzyk jest jak auto przez noc stoi ?
a jeszcze pytanie czy kat wtrysku może się sam przestawić bo nic nie było przy nim robione ?
Witajcie. Również mam problem z odpalaniem auta. Jeżeli jeżdżę autem codziennie, nie ma problemu i auto łapie "od strzału" - nie ważne, czy silnik jest ciepły, czy zimny. Problem pojawia się, gdy auto postoi dłużej (np. 3 dni bez odpalania). Wtedy auto odpala jak zwykle "od strzału" ale momentalnie gaśnie. Po zgaśnięciu muszę kręcić ok. 10-15 sekund, żeby auto znów odpaliło. Przy odpalaniu lekko zatrzęsie silnikiem. Po odpaleniu i przejażdżce wszystko wraca do normy. Po zgaszeniu mogę na następny dzień normalnie odpalić auto.
Po przeczytaniu tego tematu doszedłem do wniosku, że to może być filtr paliwa (nieszczelność). Wymieniłem go wraz z oringami na zaworku zwrotnym (filtr Bosch), jednak problem dalej występuje.
Dodam jeszcze (może to mieć związek z problemem), że podczas przyspieszania (głównie na wyższych biegach) w zakresie obrotów 1500-1900 odczuwam duże drgania całego samochodu.
Nie wiem, czy te dwa problemy są ze sobą powiązane, ponieważ auto posiadam od niedawna i nie wiem, czy pojawiły się w zbliżony czasie.
Witam! mam problem po 12h ładowania akumulatora prostownikiem w niedziele podłączyłem go do auta i ledwo odpaliłem w poniedziałek rano przed pracą zmuszony juz byłem odpalic auto kablami po pracy to samo nie odpale. wiec zdecydowałem się znowu kablami niestety juz nie odpalił ... ani na popych ani kablami tz. za pierwszym razem odpali i zgasnie rozrusznik kręci pompę paliwa słychać ale nie pali zostawiłem auto na 2 dni na parkingu i dziś to samo odpalił za pierwszym razem na kablach i odrazu zgasł i już kolejne pare prób kreci ale nie odpala jak by go odcinało pomocy jakies pomysły? spróbuje jutro wziąść dodatkowe kluczyki mam ich w sumie 4 jakiś czarny + serwisowy nie wiem próbowałem już bez akumulatora na samych kablach i nic brak mi juz pomyslów...
Powodów może być kilka. najpierw zrób logi VAG-iem. W ciemno można obstawiać padający dwumas, zapchany ssak i pompa elektryczna w zbiorniku paliwa, cofające się paliwo w tzw. pompie wakum i nieszczelność na uszczelniaczach pompowtryskiwaczy. Ja mam silnik ASZ i to wszystko u siebie robiłem.
Witam, od kilku dni jestem posiadaczem audi A3 8L 1.9 tdi 130km. Mam pewien problem, przy wysprzęglaniu auta słyszę dziwny odgłos, mniej więcej do 4 biegu później wydaje mi się że jest ok. Co to może być? Wiem, że wymieniana była dwumasa... I kolejny temat, na zimnym silniku autem musiałem zakręcić ze 3 razy zanim odpalił. Dzień wcześniej na zimnym silniku i wolnych obrotach wskazówka od obrotomierza delikatnie drgała ale po silniku nie było słychać, że nie równo pracuje...Proszę o rady
To może być wszystko... najlepiej podpiąc Vaga i sprawdzić czy nie ma jakiś błędów. Powodów długiego kręcenia może być cofające się paliwo, nieszczelność w ukłądzie paliwowym (filtr paliwa), problem z sychronizacją na rozrządzie, złe dawki paliwa czyli problem z odczytem temp. silnika, słabe pompowtryski, świece żarowe (o ile odpalałeś na niskiej temp). Powodów może być mnóstwo dlaczego przetestuj to dokładnie o opisz. Kiedy tak się dzieje, w jakiej temp, czy po kilku h od jazdy dobrze odpala, czy na ciepłym dobrze odpala...
-a prop. mojego tematu pompa paliwa się nie załącza dzis po założeniu nowego aku. nie słychać jej w ogóle czyli co pompa,przekaźnik? mogła się spalić od tego kręcenia lub o odpalania na kablach?
witam żeby nie zakładać nowego tematu pisze tu mam taki problem zauważyłem ze gdy auto jest ciepłe tak 60pare a 80stopni bywa że odpala za 3 lub 5 razem gdzieś wyczytałem że winny może być czujnik temperatury płynu czy ktoś może coś doradzić
dodam jeszcze ze parę razy termometr zachowywał się dziwnie raz pokazuje 90 raz 60 stopni podczas jazdy a po krótkim wyłączeniu i odpaleniu auta nawet i ze100stopniwiem ze miałem problem z obiegiem przycinał się termostat aż mi płyn wywaliło
Skoro masz takie objawy zmień czujnik w sklepie będzie kosztował około 30 zł.
Przyczyn nieodapalania może być na prawde dużo. Od świec, po pompe paliwa, przewody. Ja u siebe miałem walniętą krańcówke w drzwiach kierowcy i pompa nie załączała od razu tylko trzeba było dużo krecić.
no jak mówisz 30 zloty to mogę przeboleć ale ponoć są 2 wiec który