Witam, posiadam audi a3 8p 1.6 102 km przejechane 184.500 km i bierze mi oleju okolo 200 + ml oleju na 1000 km. Jezdze na oleju castrol edge 5w40. Czy to duzo?
Printable View
Witam, posiadam audi a3 8p 1.6 102 km przejechane 184.500 km i bierze mi oleju okolo 200 + ml oleju na 1000 km. Jezdze na oleju castrol edge 5w40. Czy to duzo?
Nie jestem ekspertem ale chyba troche za dużo bo mi tyle bierze przy 8l 1.8t i sam uważam że to i tak dużo a co dopiero w 8P :(
Sprawdzałeś czy ci nie wycieka?
1.6 słyną z brania pewnych ilości oleju. Leci niebieski dymek z rury ?
norma to 1L/1000km wiec w/g producenta wszystko jest OK :cool:
szukaj wyciekow i zobacz czy dymi tak jak kolega wspomnial
Z tym braniem to spokojnie . Każdy silnik ma prawo coś pobrać . Jeden będzie od nowości brał już pewne ilości , drugi nie będzie przez 300k brał prawie nic a jeszcze inny z wiekiem będzie pociągał. Tak jak koledzy piszą wszystko zależy jak silnik był "używany" i wyprodukowany. Co do okopconych rur i małych dymków. W 8-10 letnim wydechu jest sadzy od groma a w tylnym tłumiku potrafi się zgromadzić masa wody. jak ktoś pokonuje małe odcinki i jeździ spokojnie nie jest w stanie wypchnąć wody z układu wydechowego. Woda będzie się zbierać a z rury będzie przy ostrym gazowaniu lecieć para i chlapać woda a przy do hamowaniu nawet się potrafi wylewać :). Jak wam lekko puszcza białe obłoki a rura jest czarna i mokra to na 99% jest to sadza z układu zmieszana z wodą + para wodna. Jak pali olej to czuć to jak diabli z rury tak samo jak ciągnie płyn wtedy wspaniały słodki zapaszek czuć :).
Mi nic prawie nie bierze. Jezdze od wymiany do wymiany i nie dolewam. Zrobilem 30000 km w 2 lata i nie dolewalem. Tylko ze ja wymienilem pierscienie.
Wysyłane z mojego GOCLEVER TAB R70 za pomocą Tapatalk 2
A jak myslicie, skoro pobiera olej to warto zmienic olej na polsyntetyk ? Obecnie 5w/40
a uszczelka pod klawiatura dobra nie cieknie nigdzie? ściagnij też przewody ze świec i zobacz czy świece nie plywaja w oleju bo może środkowa uszczelka (świec) ci poleciała. u mnie też troche brał a okazalo sie ze troche po silniku cieknie i uszczelka świec jes walnieta swiece w oleju stały. Wymieniłem uszczelki i problem znikna (febi kpl. ok. 50-60zł)
U mnie w 1.6 świece są z boku silnika i nie pływają w oleju. Poza tym, uszczelką pod kapą zaworów była wymieniona w zeszłym roku i od tamtej pory suchutko..
Witam
Mam problem po remoncie glowicy wymianie uszczelke swiec rozrzadu auto zaczelo kopcic na niebiesko i pracuje na 3 cylindrach (nie pracuje 2 tłok) lecz po wymianie świecy autko jeździ normalnie przez ~100km. Czy w przypadku uszkodzonych pierścieni autko niezależnie od świec cały czas by niepracowało na wszystkich cylindrach ?
Z góry dziękuje za odpowiedź