Jeżeli są ułamane to nic nie przeszkadza. Gorzej jak się ułamią i dostaną do układu. Miałem przypadek, że w A4 podszedł kawałek pod nowy termostat, przez co działał nieprawidłowo.
Printable View
Jeżeli są ułamane to nic nie przeszkadza. Gorzej jak się ułamią i dostaną do układu. Miałem przypadek, że w A4 podszedł kawałek pod nowy termostat, przez co działał nieprawidłowo.
Ok dzieki termostat wymieniony i teraz tylko musze pojezdzic i zobaczyc jak bedzie z tą temp Moj temat zamkniety Dzieki wszystkim
Witam Panowie i Panie, mam mały problem z moim autem, a więc:
Auto nie dogrzewa mi się do 90st., wiem, że na ogół diesle grzeją się wolniej od benzyny. Rozmawiałem z użytkownikiem forum, który ma taki sam silnik jak ja czyli 1.9TDI ASZ, 131KM. Powiedział mi, abym zobaczył jaką mam temperaturę na climatronicu na kodzie 49 i 51. Sprawdziłem i przy odpaleniu na kodzie 49 miałem 30st., (temperatura powietrza oscylowała w granicy 2st. celsjusza, auto odpalałem po całej nocy). Nie żyłowałem auta na początku i kręciłem go do 2tyś. obr. potem auto troszkę się nagrzało i pokręciłem go troszkę pod 3tyś., po jakiś 10min. jazdy temperatura osiągła 75st. i nie chciała pójść wyżej, również na kodzie 51. Koledze z forum o którym pisałem auto grzeje się do 90st. po jakiś 10min., jazdy i jeździe nie przekraczającej 2tyś. obr., mamy te same silniki więc w kwestii grzania silnika nie powinno być ??RÓŻNICY?? Czytałem troszkę o tym i podejrzewam dwie rzeczy albo termostat albo czujnik temperatury wody.. Co myślicie o tej całej sprawie ??
Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź, pozdrawiam.
Ja miałem podobny przypadek lecz w 110 km. Silnik osiagał temp. 80* i nie więcej jak jechałem tak do setki temperatura spadała do 75*... wymieniłem termostat i problem znikł. Teraz do 90* autko nagrzewa sie od 7-10 km przejechanej jazdy na obrotach do 2 tys.
Witam, nie chce zakładać nowego teamtu więc pisze tutaj. Mam problem z temperaturą na wyświetlaczu, ponieważ kiedyś mi pokazywał 90 stopni ale po 30 sekundach spadała wskazówka a teraz już nawet nie podnosi się wymieniłem czujnik temperatury i nic nie dało nie wiem co dalej sprawdzać jeśli ktoś byłby w stanie podpowiedzieć co dalej sprawdzać lub wymienić byłbym wdzięczny.
Bylo juz o tym dokladnie, w podwieszonym temacie o czujniku temperatury wody chlodzacej.
Generalnie nalezy sprawdzic w tym wypadku czy przewody na wtyczce cczujnika nie maja 'spięcia' z masą auta i + akumulatora również - sprawdzisz oczywiście to mierząc rezystancje - musi być w ohmach nieskonczoność
sprawdziłem piny od czujnika i oba mają potencjał masy tzn. napięcie względem masy 0V a względem + 12v, pomiar wykonywany na włączonym zapłonie
Nie będę zakładał tematu bo podobny.
TDI 110 km i na zegarach pokazuje temperaturę ok 70*
Wymieniłem termostat i nadal to samo. Dodam, że czujnik temperatury wymieniałem ok 2 lata temu.
Podpiąłem Vag i takie cudo wyszło :
Podczas jazdy i nagrzewania się silnika 2 razy wystąpiły skoki temperatury na Vagu z 53* na 34* i z 64* na 43*.
Po przejechaniu ok 15 km na zegarach ok 70* a na Vag-u:
1-Engine grupa 007
33,3*-nic-26,1*-72,9*
17-Instruments grupa 003
70*-nic-155*-nic
Dodam, że na dworze 13 * ciepła
Proszę o pomoc
czujnik, zmierz po nocy, bez odpalania i podaj wynik. Czasem czujniki padają i przekłamują jak się układ zaczyna rozgrzewać. Inną przyczyną może być to, że termostat jednak wymieniłeś na lipny i się zbyt szybko/szeroko otwiera, a przede wszystkim zbyt wcześnie, stąd te spadki nagłe aż o 20 stopni - trochę dużo. Zanim go jednak zmienisz, przebadaj czujniki. Procedura co i jak, jest w temacie.