zrob test licznika bo to wyglad na problemu z licznikiem badz z instalacja
Printable View
zrob test licznika bo to wyglad na problemu z licznikiem badz z instalacja
Licznik wątpie ze uwalony, bo auto po lekkim rozgrzaniu nagle wskakuje na 120st i załącza sie wentylator chlodnicy. Po kilku minutach jak auto zgaszone postoi wskazowka opada do stanu faktycznego jaka jest temp silnika,i rozgrzewajac auto normalnie siega 90st .. :/ stalo sie tak jak przyszly te mrozy, i nie umiem do tego dojsc.. chyba pora na wizyte u mechanika.. a co z czujnikiem na chlodnicy?
Zrób jak prosto ci napisał-test licznika,sprawdź błędy,prównaj wskazania temp. w blokach silnika 07 i instrumenty 03 ale coś mi się wydaje że wiążka do czujnika coś jest uszkodzona(może zaśniedziała-przeczyść styki)można też sprubować wyczyścić styki we wtyczkach liocznika..
Na kanale 49, temperatura tak samo wariuje jak na zegarach, czyli pokazuje 121 stopni dokladnie, po unormowaniu, pokazuje faktyczną temperature cieczy/silnika. Jesli on wysyla sygnal na 49, to moze przez to faktycznie szaleje temperatura.
A co do błędów mialem jeden, 16500- czujnik temperatury silnika, za wysoka wartość. Jesli chodzi o ten czujnik zielony, 4-pinowy, to został wymieniony, błędu nie ma, temperatura dalej szaleje..
czujnik temperatury jest cztero pinowy i 2 piny ida do ECU a 2 do licznika.za uruchomienie wentylatorow odpowiada czujnik zamontowany w chlodnicy
O tym 4- pinowym wiem, najpierw go obstawiałem ze padł, wiec wymienilem dzis na nowy, problem dalej ten sam. Cos wysyła sygnał ze auto sie przegrzewa i pokazuje 120st. Po kilku minutach zgaszonego auta, normuje sie ( moze przyzwyczaja do ciepla? ) i temp. leci w gore normalnie, jak to przy rozgrzewaniu samochodu. PROSTO, myslisz ze wymiana czujnika na chlodnicy pomoze? czy nie tedy droga?
nie ma sensu wymieniac jezeli nie ma sie konkretnego tropu
post numer 25 diagnostyka sterownika oraz wentylatora
http://www.a3-club.net/forum/showthr...300#post614300
zaraz po odpaleniu uruchamiaja sie wentylatory to moze wskazywac na uszkodzenie czujnika.Prosta sprawa,odlacz koste od czujnika i to juz cos nam wiecej powie.ale przede wszystkim to diagnostyka zlaczem VAG.bardzo duzo informacji moze na to dac.
Moje przypuszczenia sa takie iz to czujnik temperatury moze byc uszkodzony skoro podaje zle wartosci zarowno na licznik jak i do ECU.instalacja jest osobna do sterownika silnika i do licznika