-
Wycieków nie ma, po prostu musiał być taki niski stan.. pewnie dużo go bierze.. Zrobiłem dziś przegląd i jest elegancko, olej wymieniłem, tzn ktoś znajomy mi to zrobił i po wymianie kontrolka nadal się świeci. Czemu? nie jest to czasem tak, że trzeba w komputerze to skasować?
-
Może być uszkodzona. Jaki olej wlałeś?
-
10w40 taki jaki sugerował sprzedający i tam gdzie kupowałem powiedzieli też że jest odpowiedni taki.. Hmm tzn uszkodzona kontrolka, czujka czy co? A to że trzeba to skasować po podpięciu do komputera to nie prawda?
-
Nieprawda. Ogólnie dałbym sobie spokój z tym mechanikiem, bo widać że jest jak dziecko we mgle. Jest parę tematów o tym na forum. Warto zacząć sprawdzenie tego czujnika od tego czy kable są ok i tam ewentualnie pisać.
Co do oleju to też po bandzie. Widać, że nie mają pojęcia. Napisz jaki to dokładnie Ci olej wlali, bo 10W40 są różne.
-
Dobra wiadomość. Wczoraj jak jeździłem to kontrolka zgasła - czyli jest okej.
-
Kontroluj spalanie oleju i podaj tutaj na forum jakie masz wartości. Jaki olej Ci wlali? Ogólnie 10W40 to kiszka, do tego auta powinno się wlewać olej trochę lepszej klasy, no chyba że już jest ku temu wskazanie aby korzystać z oleju gorszej jakości - np dużo go znika.
-
Mam pytanie odnoście nie tego jaki olej wybrać ale ile wlać, jestem kompletnie zielony, ale się powoli uczę co do mojego autka. Mam Audi a3 1.8 benzyna 98r silnik AGN i mam pytanie ILE muszę wlać oleju do silnika? Szukałem w internecie i widziałem że niektórzy pisali 3,5l, niektórzy 4,5l i nie jestem do końca pewny. Z góry dzięki za odpowiedź.
-
Z tego co pamiętam to 4,5 litra
Kupowałem zawsze bańkę 5l.
Chodzi o silnik AGN.Ja też zapytam.
Z uwagi że zmieniłem auto na 1.8T, to też chciałem zapytać ile w nim wchodzi oleju.Silniki przecież podobne jak A4 a wchodzi ponad litrę więcej.Nie wiem czy w AUQ też jest 4,5l.
-
Panowie, oleju nie wlewa się na raz. Jak się ma wątpliwości, to nalewa się powoli. Załóżmy te 3l, bo mniej raczej nie wchodzi. Odczekujecie chwile i patrzycie na bagnecie ile jest. Jak brakuje, uzupełniacie do maks. Potem odpalacie, niech silnik pochodzi chwilę, gasicie i po jakichś 10 min sprawdźcie i dolewacie do właściwego poziomu czyli najlepiej maksymalnego, a przynajmniej 3/4 skali. Jeżeli ktoś ma wątpliwości przed kupnem, to dane podane są w wyszukiwarkach internetowych producentów lub instrukcji obsługi i w zasadzie tam też należy sprawdzać. Do 1.8 w obu przypadkach wchodzi tyle samo oleju. Radziłbym nalać 3,5 l i sprawdzić poziom, potem dolać. Pojemność filtra to około 0,5l, ja go zawsze trochę zalewałem olejem przed wymianą.
Kolego, jak dopiero poznajesz Audi, to zanim olej zmieniasz, radziłbym Ci po obserwować zużycie, bo te silniki biorą olej. Wtedy będziesz mógł odpowiedni dobrać. Do tego modelu najlepiej kupić bańkę 5l lub 4+1, bo wchodzi powyżej 4l. Zapoznaj się z tematem, to Ci się wiele rozjaśni.
-
witam, chciałbym zmienić olej w swoim audi co polecicie??? Audi A3 99r 1.9 tdi 110KM (ASV) 235tys. Obecnie MOBIL 10w40 od wymiany do wymiany pół litra zje :)