-
U nas w sensie A3 i PL, w A3 widzialem spotkalem sie tylko ze jednym przypadkiem w DE. W PL to duzo wiecej na ten temat jest na forum A4 - tam jakos to czesciej wystepowalo, ale czy da sie na podstawie tego wysnuc jakies wnioski to ciezko powiedziec.
W USA ponoc glowna przyczyna jest slabe paliwo, tzn malo "smarne".
-
Odnośnie pomp mało ogłoszeń w sieci zza zachodniej granicy z takimi usterkami. Ja od siebie passatem b7 z takim motorem zrobilem ponad 50 tys i jak dla mnie silnik rewelka + niskie naprawde spalanie. Teraz mam ten sam motor w A3 i też nie moge narzekać choć spalanie troche wyższe ale to może przez quttro. Generalnie silnik dopracowane w porównaniu do motorków na PD
-
Ja swoim CFFB od maja przejechalem 10 tys. Do pracy mam 20 km ktorych pokonanie zajmuje mi godzine. Spalanie z dystrybutora przy takiej jezdzie 7.2
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
-
Czyli to raczej nic powtarzalnego, a wręcz dosłowne przypadki jednostkowe - tak to mogę rozumieć?
Ja mam obecnie styczność jedynie z C7 ale to rocznik '13, który zgodnie z tym co pisze na forum A4, ma już nowsze serie pomp (niby roczniki '11+ miały jakieś poprawki).
-
Zabierak (imbus)
Witam
Posiadam audi a3 2.0 TDI 170km qattro rok produkcji 12-12-2009 ,modelowy 2010 ,przebieg niecałe 180 tyś ( mogę podac vin do sprawdzenia ) , jak wygląda u mnie sprawa z nieszczęsnym Zabierakiem tzw (imbusem ) i pompą , czy w tym modelu muszę to sprawdzić ? auto sprowadziłem i zarejestrowałem ,zaraz wymieniłem rozrząd ,pompę wody ,filtry ,olej ,filtr i płyn w halexsie i dopiero po fakcie przeczytałem o tym imbusie :( Mógłby mi ktoś poradzić, czy sprawdzić to teraz ,czy przy wymianie oleju ? :)
-
No przeciez jest napisane w pierwszym poscie jak w Twoim samochodzie wyglada sytuacja z zabierakiem, zawsze mozesz zajrzec do srodka - nic nie zaszkodzi.
-
Wiem z tego co przeczytałem mój silnik ma już dłuższy zabierak i gniazdo pogłębione , ale muszę to natychmiast wymieniać , czy np zobaczyć przy następnej wymianie oleju ? masz pewnie lepsze doświadczenie dlatego pytam :)
-
Nie spotkalem sie jeszcze z awaria zabieraka 100mm, oficjalnie konstrukcja jest poprawiona i nie powinna sprawiac problemow. Ale jak jest naprawde ciezko mi powiedziec, nie zagladalem do zabieraka 100mm - dla pewnosci mozna zajrzec ale ja jakbym mial dluzszy zabierak to bym sobie to chyba odpuscil.
-
Nie dawno o tym przeczytałem i siedziało mi to w głowie;) pech ze przy wymianie oleju nie zajrzałem u mechanika , mam tylko nadzieje ze od tego miesiąca to poprawili, w moim przypadku wyjazd z fabryki 12 grudzień ;) sprawdzę przy następnej wymianie oleju , ogólnie auto dobrze się sprawuje oby tak dalej :) Forum jest świetne ,dużo do poczytania ,dzięki za odp.
-
Panowie dopytam w tym temacie bo chodzi o silnik cbab.
Na dniach będę wymieniał olej więc zrzucę miskę i sprawdzę stan imbusa i mam pytanie czy ktoś zna nazwę fabrycznej masy uszczelniającej, która uszczelnia miskę? Rozumiem, że tam nie ma żadnej uszczelki tylko sama masa?
Nie chcę stosować zwykłych silikonów.