No to chyba czas i na mnie :) dzięki!
Printable View
Witam ja natomiast Mam taki problem w Audi A3 8P 1.9tdi z 2007 roku mianowicie kiedy auto postoi z 3 dni nieruszane kiedy proboje np. na 4 dzień je odpalić to nieda rady mianowicie wsiadam przekręcam kluczyk wciskam pedal sprzegla bo tak trzeba robic w tym aucie przekręcam kluczyk i nic cisza silnik nawet nieruszy nic po prostu się niedzieje. Dopiero jak zamkne i otworze auto kilka razy ewentualnie otworze i zamkne drzwi kilka razy to za któryms razem udaje się go odpalić. Akumulator spradzony rozrusznik wymieniony immobilizer wylaczony. Jakies pomysły proszę o pomoc?
- - - Aktualizacja postu - - -
Zrobilem skan vagiem ktos moze pomoc o co chodzi z tym bledem
Address 25: Immobilizer
1 Fault Found:
16346 - Control Module - ROM Error
014 - Defective
Witam, u mnie z kolei pojawił się ostatnio problem z odpalaniem na zimnym silniku. Albo odpala na 3 cylindrach i po przegazówcę pracują już wszystkie, albo w ogóle nie chce odpalić i trzeba go kręcić ze 2, 3 razy dość długo. Komp pokazał błąd 1 świecy, świece wymieniłem, przewody posprawdzałem i wciąż ten sam problem.. żadne inne błędy nie wyskakują. Gdzie szukać? zrobić logi? (jak tak to jakie?)
To może krótko opisze na czym polega zmiana map rozruchowych.
Oryginalnie mapa wygląda ona tak:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/65c67ef86a69.jpg
Widać na tej mapie, że jeśli silnik ma 20 stopni to żeby zostało podane palio rozrusznik musi rozkręcić silnik do 250obr na minutę.
Poniżej tych obrotów paliwo nie będzie podane i silnik nie zapali.
Jeśli ma 40 stopni i więcej to rozrusznik musi rozkręcić silnik do 280obr.
Jeśli akumulator jest już nie pierwszej młodości a i rozrusznik ma już sporo za sobą to trochę czasu zajmuje uzyskanie takiej prędkości obrotowej dlatego silnik słabo pali jak jest ciepły.
Poprawienie tej mapy w poniższy sposób rozwiązuje całkowicie problem palenia na ciepłym silniku,
paliwo jest podawane już od 150obr jak silnik ma 20 stopni i więcej.
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8a62623930fe.jpg
Jak ktoś ma taki problem i chce go rozwiązać w powyższy sposób to zapraszam do mnie pomogę :)
Inne rozwiązanie problemu sprowadza się najczęściej do wymiany akumulatora na nowy i/lub regeneracji rozrusznika.
Problemem był czwarty pompowtrysk... w ogole nie pracował... po wymianie ciut lepiej ale szału nie ma
Piszę do Was z prośbą o pomoc, od niedawna jestem posiadaczem A3 1.9 105 km BKC, otóż borykam się z problemem z jakim nie mogą sobie poradzić moi lokalni "maigicy" i "superspece", również nie znalazłem na forach ludzi z identyczną przypadłością, ale od początku. Auto sprowadziłem osobiście z Niemiec z przebiegiem ~ 200 kkm, kupiłem je nie na chodzie z uszkodzoną turbiną i częściowo rozebranym silnikiem, po uruchomieniu silnika okazało się, ze również silnik choruję na problem z odpalaniem na ciepłym silniku - długo kręci aby wystartować. Myślę sobie ok, pewnie standard trzeba mapy startowe skorygować, ale niepokojący wydał mi się jeszcze jeden fakt, w momencie jak silnik zaczyna już pracować normalnie - moment miedzy kreceniem rozrusznika, a wejściem na wolne obroty, silnik wydaje z siebie "przerażający" pusty, głośny łomot, coś jakby strzelał w wydech(?) przy tym bardzo mocno szarpiąc całym silnikiem (również przenosi się to na karoserię). Pojeździłem po lokalnych mechanikach nikt nie za bardzo wiedział jak to ugryźć, każdy oczywiście chciał wymieniać pół silnika z dwumasem na czele (trochę przesadzam ale wiecie o co chodzi). w końcu znajomy polecił mi kogoś kto podejmie się korekty map. Po zabiegu auto rzeczywiście na ciepłym silniku zapala dużo szybciej aleeeee ... Ów przypadłość o której pisze wyżej nie została wyeliminowana, co więcej co któreś odpalenie silnik (w momencie wejścia na wolne obroty) pracuje BARDZO nie równo, wygląda to tak jakby miał zaraz wyskoczyć z pod maski, szyby miały wylecieć, a koła odpaśći tak przez 1 -2 sek i gaśnie. Co najgorsze nie jest to reguła, raz silnik odpala na ciepło wzorowo, innym razem jest tylko ten głośny "strzał". Kiedy silnik jest zimny lub letni nie ma większych problemów, nieraz na końcu kręcenia coś tam słychac ale nie jest to tak intensywne jak na rozgrzanym silniku. Niedawno dotarł do mnie interfejs do diagnostyki (VAG002) co się okazało wspomniany przezemnie magik od map prawdopodobnie zmienił tylko dawkę startową o ile dobrze pamiętam silnik - regulacje - grupa 4, parametr ustawiony był na 100, ale zmieniłem na 50 i jest jakaś tam mała poprawa. Pobawiłem się trochę zrobiłem kilka logów i raczej nie znalazłem żadnych nieprawidłowości jeśli chodzi o turbinę, EGR, PD. Wcześniej był jeszcze problem z EGR ale myślę, że się z nim uporałem. Jeśli to w czymś może pomóc to w silniku było robione (nie przezemnie): wymiana turbiny, uszczelki pod głowicą, rozrząd, uszczelniacze zaworowe, wyciągane były wtryski (tylko wyciągane). I teraz moje pytanie czy zrobienie tych map tak jak należy załatwi sprawę do końca ? Służę logami i chętnie udzielę odpowiedzi na pytania z waszej strony. Jeśli jest coś co mogę jeszcze sprawdzić proszę o sugestię. Dysponuje narzędziami, doświadczeniem i chęciami
Pozdrawiam.
Witam;) Czy wie ktoś może gdzie w Szczecinie mogę wgrać te nowe mapy do swojego Audi?
Witam!
Rowniez mam problem z odpalaniem na cieplym silniku. Problem sprowadza sie do tego ze silnik pali od strzala ale na cieplym potrafi od czasu do czasu zaczasc buda. Wczesniej mialem problem z dlugim krrceniem na rozgtzanym - zmienilem dawki i pali od strzala ale szarpniecie co jakis czas ,pozostalo. Juz tak rok jezdrze ale wkoncu trzeba to naprawic. Kilka dni temu wymienilem aku na nowe Silver Varta 74 ah 750A. Problem pozostal . Teraz zastanawiam sie nad wymiana rozrusznika ale nie chce wchodzic w niepotrzebne koszty.Rozrusznik kreci ale czy mozna jakos sprawdzic czy jego parametry odbiegaja od nominalnych?Zastanawiam sie rowniez czy dawki zostaly dobrze zmienione. Gdzie za pomomoca VAGa moge sprawdzic jakie obecnie mam nastawy a jakie powinne byc po korekcie?
Vagiem nie można sprawdzić mapy rozruchowej, trzeba zgrać soft i wtedy pooglądać.