a 5w40 to nie pelen syntentyk??
chlopaki znawcy konkrety prosze, co robic????
Printable View
5W40 to klasa lepkości i w zasadzie występująca tylko w olejach syntetycznych, nie sposób osiągnąć tak wysoki wskaźnik lepkości w olejach mineralnych czy półsyntetycznych. Im wyższy wskaźnik lepkości tym olej mniej zmienia swoją lepkość pod wpływem temperatury. Nie można oczywiście mylić klasyfikacji lepkości z wskaźnikiem lepkości. Im niższa klasyfikacja np. 5W40 tym wyższy wskaźnik lepkości, a tym samym lepszy jakościowo olej. Trochę zamotałem, ale myślę, że jasne ;)
KarOOOla dopóki nie zdiagnozujesz co autku dolega możesz, a nawet musisz, dolewać oleju o takiej samej klasyfikacji lepkości, czyli jeżeli miałaś 5W40 to taki powinnaś dolewać i wszystko na ten temat.
Karoola ta kontrolka to może pompa oleju już mówi papa?
W 1.6 da się wymienic uszczelniacze bez ściągania głowicy? :)
KarOOOOla napisaliśmy już, że musisz sprawdzić ciśnienie. Jeśli będzie za niskie to powodem mogą być luzy na zaworach po zmianie oleju z mineralnego na syntetyk, a to że ubywa oleju - mogą być uszczelniacze, które też "dostały po dupie" po zmianie oleju. Przecież wszystko masz napisane...
To może i ja podłącze się do tego tematu.
Zawsze zalewałem silnik Motul 8100 czyli syntetyk. Łykał mi tak z literek do wymiany i były
kłopoty bo 5 l banieczka nie starczała.
Przerzuciłem się na Motul 6100 czyli półsyntetyk i zauważyłem że po 10tys. ubyło nieznacznie
na miarce tak 2mm.
Czy zostać na półsyntetyku?
A może dolewać i jeździć na syntetyku?
Co o tym myślicie.
ALH po 200tys.na liczniku.
Nie cichyStw, pierwsza liczba mówi o tym, że w niskich temperaturach olej zachowuje się jak SAE 5W, natomiast po rozgrzaniu silnika jak SAE 40W, więc zgodnie z tym nie należy mieszać 5W40 z 5W50.