robisz tak jak Tobie się ma podobać, ewentualnie podglądnij jak koledzy na forum mają zrobione. Wszystko dopasowywujesz pod siebie :thumbright: pod kolor auta, lamp itp...
Printable View
Koledzy, doradźcie jaki papier kupić do objechania chromowanej ramki, a jakim żeberka ?
mariusz11111 Ty figlarzu ;d myślałem, że podpowiesz jakąś gradację czy coś, a tu nic :(
jak chcesz miec to zrobione tak jak to powinno być, to musisz usunąć cały ten chrom, dostać się do plastiku, kitować, szlifować, podkładować i malować
wtedy masz pewność że nałożone warstwy będą miały odpowiednią przyczepność do ramki...
mozesz też zmatowić wodnym papierem 1000 dajmy na to, jak szprejem chcesz malować ale nei wróże temu długiej żywotności. Wystarczy że pogonisz się za kimś przy +2zł na blacie i ładnie Ci wypiaskuje grilla.
Buzz a ja się nie zgodzę z Tobą w tym momencie i wiesz dlaczego, bo widziałeś:-)
Ja u siebie z grilla ściągnąłem cały chrom potem całość przeleciałem papierem (nie pamiętam jakiej gradacji) i potem pryskałem czarnym matem do plastiku. Już dłuuugi czas mam tak zrobione i nic się z nim złego nie dzieje;-)
Ja też nie zgodzę się, że konieczne jest ściągnięcie całego chromu. Nie twierdzę natomiast, że nie byłoby to jeszcze lepsze i skuteczniejsze rozwiązanie, aczkolwiek mocno praco i czasochłonne.
Bardzo mocno zmatowiłem ramkę różnymi papierami, natomiast lakiernik prysnął mi to w czarny połysk i trzyma się już dwa lata, bez żadnego odprysku :).
macie prawo się nie zgodzić ze mną :) ja opieram swoją wypowiedź po teście który zrobiłem, matując ten grill, (nie pamiętam teraz jakim papierem) i pryskając go podkładem. Gdy na 2gi dzień potrafiłem paznokciem skrobać ten podkład z tego chromu, to uznałem że to nie będzie spełniać swojego zadania :)
Warto się też zastanowić w jakich warukach podróżujemy. Bo można jeździć spokojnie, nie siedząc komus na dupie, to wtedy grill nie ucierpi. Zapytajcie się Pawła pawelx91, jak wyglądał jego grill pryskany metodą opisaną w tym temacie, po jednym konkretnym upalaniu.
I nie ma 100% metody na uniknięcie odprysków, wiem to po sobie jak malowałem ramiona wycieraczek w PB a wystarczyło kilkanaście km na pełnym ogniu siedząc na ogonie innego auta, zeby na raz, pojawiły się odpryski na poprawnie pomalowanym elemencie :/
... ale ja u siebie cały chrom ściągałem i dopiero potem matowienie papierem i spray czarny mat do plastików;-)
Przymierzam się do zrobienia tego moda, konkretnie samej ramki i mam kilka pytajników. Malował ktoś u siebie plasti dipem, czy przypadkiem tak nie jest lepiej (chodzi mi o efekt i trwałość) w porównaniu do opisywanej w tym temacie metody? Czy w przypadku plasti dipu również trzeba nakładać podkład i na końcu klar (wybaczcie ale nie miałem wcześniej z tym wynalazkiem kontaktu ;d)?