zamień je miejscami co potwierdzi Twoją tezę o ich wymianie
Printable View
zamień je miejscami co potwierdzi Twoją tezę o ich wymianie
Niedomaga cos(oby pompowtrysk,a nie cos z glowica) na 3-cim cylindrze, bo na nim masz dodatnia korekcje.Zamien tak jak napisal klamamoto 1-szy z 3-cim i jak ta dodatnia korekcja przejdzie z trzeciego na pierwszy cylinder to masz winowajce.Korekcje sprawdzaj na rozgrzanym silniku i wrzuc normalnie loga trwajacego z 30 sek.
Na tej sronce sie wrzuca logi:
http://vaglog.pl/
Czesc od nie dawna jestem posiadaczem a3 1.8T AJQ. Problem jest że nie pali na pierwszy cylinder od rozrządu świece wymienione cewki tez i dalej jest to samo.. jeszcze został moduł zapłonu tylko nie wiem gdzie on jest. Z tego co się orientuje powinien być na filtrze powietrza ale u Mnie go tam nie ma bo jest nie orginalna obudowa.Proszę bardzo o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników. Dzieki z góry i pozdrawiam
Witam posiadam a3 1.8t AGU + LPG od pewnego czasu mam problem auto nie pali na 1 cyl od rozrządu, przekładałem sprawną cewkę i nadal nic wymienilem swiece dodam że świeca na 1 cyl był okopcona (Reszta wyglądała ok).
głównie objawia się to w następujący sposób ruszam 1,2,3,4,5 bieg i wszystko jest super ale gdy jadę ze stałą prędkoscią np 90km/h auto zaczyna szarpać i przerywać w tym momencie dodaje gazu auto porzyspiesza i szarpania brak analogicznie dzieję się tak na wszystkich pozostałych biegach np jadę na 4biegu 50km/h i szarpie dodaje gazu i przestaje szarpać (szarpie i przerywa tylko podczas jazdy ze stałą prędkością)
Dodatkowo na biegu jałowym obroty falują i cały silnik lata a po chwili pracuje normalnie dodam gazu i znowu wszystko lata.
Na VAGu wyświetla "błąd wtryskiwacza 1cyl" (n30) przez chwile też pojawil się błąd "cyl 1 cewka,przewód,bezpiecznik (n30) " (trochę poczytałem i wydaje mi sie że problemem może być moduł zapłonowy??)
Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam.
Jeżeli upewniłeś się, że to nie:
- świeca
- cewka
- wtryskiwacz
to sprawdź jeszcze wzmacniacz cewek zapłonowych (ja to tak nazwałem, po angielsku jest to N122 Final output stage). To występuje tylko w AGU, jest przykręcone do obudowy filtra powietrza i ma dwie wtyczki (4 pin i 5 pin).
A w jaki sposób mogę to sprawdzić?
Przeczytałem raz jeszcze Twój opis problemu i to wygląda bardziej na wtryskiwacz niż cewkę.
Piszesz, że masz gaz, czy to samo występuje na gazie?
Tutaj jest pełna procedura sprawdzania wtryskiwaczy:
https://www.dropbox.com/s/feixghlcfy...ctors.pdf?dl=0
Tak mam gaz to samo występuje ba gazie więc wtryskiwacz raczej odpada
Bo od gazu są inne wtryskiwacze a mimo to przerywa..
Wydawałoby się, że skoro na gazie też przerywa to nie będzie to wtryskiwacz. Nie mniej w instalacji sekwencyjnej występuje ciągły podgląd działania wtryskiwaczy benzyny i na tej podstawie, po korektach oczywiście, są sterowane wtryskiwacze gazu.
Interesujący jest ten błąd, o którym piszesz. Prawdopodobnie jest to 01249 "Injector, cylinder 1 -N30". Ten błąd ma trzy warianty: Short to earth, Short to positive i Output open. Mnie to wygląda na problem z wiązką elektryczną.
Sprawdź ten moduł zapłonu jak pisal matmac jest na puszce od filtra powietrza, myślę że to on wysiada.koszt zamiennika to chyba z 50 zł jak dobrze pamiętam chyba że masz od kogo podmienić lub szrot by sprawdzić