No ja nie wiem z czego wynika obowiazek dostarczenia paragu, ale tak na niego wolaja.Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek.1781
Mysle ze ma jakis dowod wplaty
Printable View
No ja nie wiem z czego wynika obowiazek dostarczenia paragu, ale tak na niego wolaja.Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek.1781
Mysle ze ma jakis dowod wplaty
Znów mi coś zaczęło biegać po głowie i urodziło się parę pytań.
Piotrek.1781 jak to jest z kupnem i sprzedażą nieruchomości od strony podatków? Jak kupię działkę za X zł, ale za rok ją sprzedam za 2X i za tą całą kasę kupię np. dom. Słyszałem, że piszę wtedy jakieś oświadczenie do US, że pieniądze przeznaczam na cele mieszkaniowe i wtedy nie naliczą mi podatku. Tzn tak twierdzi osoba, która mi to powiedziała.
Wydaje mi się jednak, że US naliczy mi podatek dochodowy od tej różnicy w cenach. Żeby tego uniknąć, trzeba nie sprzedawać nieruchomości przez co najmniej 5 lat, zgadza się?
Jakbyś coś wiedział na ten temat to proszę napisz w wolnej chwili :D
ps. Jakieś piwko będę musiał Ci postawić :)
Możesz uniknąć płacenie podatku jeżeli złożysz w US w terminie 14 dni od dnia zawarcia umowy sprzedaży oświadczenie (PIT -23 http://www.mf.gov.pl/dokument.php?co...l=151&id=27734 ), że środki uzyskane ze sprzedaży nieruchomości przeznaczysz na cele mieszkaniowe nie później niż w okresie 2 lat od daty sprzedaży.Kod:Sprzedaż mieszkania przed upływem pięciu lat od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie, stanowi źródło przychodów (art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych). Dochód ze sprzedaży podlega opodatkowaniu zryczałtowanym podatkiem dochodowym w wysokości 10% przychodu
(wyrok NSA z dnia 15 grudnia 1993 r., SA/Gd 1054/93.).
Cele mieszkaniowe to m.in.:
- kupno mieszkania, domu, działki budowlanej,
- rozbudowa, remont lub modernizacja własnego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego
Super, teraz już wiem na pewno jak jest. Dzięki.
Polecam sie na przyszłość :wink:Cytuj:
Oryginalnie napisane przez larius
Mam takie pytanie. Czy jeżeli na wyroku sądu grodzkiego jest błędna data (pomylili rok - wykroczenie nastapi w przyszłości :D ) to należy się odwołać ? Czy sąd rozpatrując apelacje pobiera opłatę za koszty sądowe ? Skąd ewentualnie można wziąć druk do takiej apelacji ?
_RS napisz mi PW z opisem sprawy.Co za wyrok?kiedy? itp
Dostalem Wyrok Nakazowy... nic mi nie powiedizeli o rozprawie, nie moglem sie bronic, moge jedynie teraz sie odwolac
pomylili sie w nazwisku rodowym mojej mamy, nie podali konta na ktore mam wplacic kase za wyrok..
Polska to dziwny kraj
Masz 7 dni na złożenie sprzeciwu a wtedy sprawa będzie rozpoznana jeszcze raz w trybie zwykłym.
co to znaczy w trybie zwyklym?
chodzi tu o to ze wtedy bede mogl sie bronic tak?
jesli w ciagu 7 dni sie do nich nie odezwe to co.. przysla mi karteczke z numerem konta na ktore mam wplacic kwote za mandat i kwote za postepowania sądowe?
czy dostalem punkty bo nie napisali nic o tym.